Klyva Telia Sonera

Telias tillväxt imponerar inte och prispress på telias produkter är inte heller något positivt, men som jag skrivit tidigare (Teleoperatörernas framtid) så tror jag ändå att Telia kommer fortsätta tjäna bra med pengar och förhoppningsvis dyker det upp lösningar som gör att det går att ta tjäna mer pengar på data trafik.

Telia drar in ett antal miljarder från börsnoteringen av den delägda Ryska teleoperatören Megafon, klirr i kassan med andra ord och pengarna ska förmodligen främst användas till att minska skuldsättningen men vem vet det kanske blir en liten extrautdelning också. Oavsett så är det mycket annat på gång i Telia och mer pengar kommer sannolikt att strömma in i kassan.

Om man tittar närmare på vad man får när man köper Telia aktier så finns det faktiskt en hel del intressant, här är en bra översikt på Telias varumärken och vart i världen Telia finns och vilka marknadspositioner Telia har. Ganska imponerande.

De vill klyva Telia. Skandia och Folksam öppnar för att dela Telia Sonera i två, skriver Dagens industri.

Utspelet om att klyva Telia är lite intressant även om det är långsökt. Ett bolag för lite mer mogna marknader och ett tillväxtbolag skulle kanske öka värdet för aktieägarna och rätt fördelat kanske det skulle minska statens huvudbry när de slipper ta ställning till Telias problem på tillväxtmarknader. Då får Telias tillväxtmarknadsdel jobba på sina värderingar (vilket verkar vara en del att ta tag i ) och sköta sig på samma villkor som andra bolag men utan att staten behöver skämmas.

Att vissa av Telias chefer betett sig rejält klumpigt när de gjort affärer på tillväxtsmarknader som Uzbekistan är väll inget snack om men det kan vara värt att lägga till att Telia också hjälpt miljontals människor genom att ge dem friheten att kunna ringa och fört utvecklingen i dessa länder framåt vilket är en förutsättning för minskad fattigdom.

Telia gör också vissa insatser för miljön bland annat genom att minska tjänsteresande och öka andelen telefonmöten.

Det skulle förmodligen dyka upp spekulanter på någon av de två delarna ganska fort och mest troligt på tillväxtmarknadsdelen, just att något händer i ett bolag som av många anses vara ett av Sveriges tråkigaste bolag kan säkert få fart på aktien, under tiden man väntar på spännande tider får man betalt i form av rejäla utdelningar, inte illa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *