Ibland gör de små detaljerna stor skillnad

För några dagar sedan läste jag en artikel om en 14-årig kille i USA som kommit på en lite cool sak som kunde spara en hel del pengar. Det han hade gjort var nämligen att studera hur mycket bläck det går åt när man skriver ut text-dokument med olika typer av typsnitt. Vissa typsnitt är lite tunnare och det går åt mindre bläck om man väljer dem istället för ett som är lite tjockare.

För en vanlig privatperson är det så liten skillnad att det inte direkt spelar någon roll om man använder det ena eller det andra typsnittet för sina utskrifter, men han konstaterade att det kunde vara en större besparing för den amerikanska statsapparaten med alla de dokument som skrivs ut varje år. Enligt uträkningen kunde man spara upp mot 136 miljoner dollar bara genom att använda ett smalare typsnitt för alla utskrifter som amerikanska staten producerade.

Nu är det inte helt säkert att dessa uträkningar var korrekta och det är givetvis frågan om större besparingar när det gäller väldigt stora företag eller stater med väldigt höga kostnader, men grundtanken som jag tar med mig är att det går att göra ganska mycket med väldigt små saker om man bara tänker till lite. Det jag tar med mig från den här nyheten är något jag vill överföra till privatekonomin och dina egna kostnader.

I vissa fall kanske man gärna skulle vilja spara in lite på sina kostnader men känner att det inte finns så värst mycket att göra. Att man lever hyfsat sparsamt och att det inte finns så mycket att spara in på. Det man inte ska glömma är dock att det ofta finns ett antal väldigt små besparingar man kan göra. Varje enskild sådan besparing kommer inte göra dig mycket rikare i slutet på månaden men om du lägger ihop ett helt gäng sådana besparingar kan det tänkas att det faktiskt är ett antal hundralappar eller till och med mer än så sammanlagt.

Spartips är något ganska intressant men ibland kan spartipsen kännas lite mesiga. T ex att man ska frosta av frysen regelbundet eftersom den då drar mindre energi och det sparar lite pengar, att se till att ha rätt lufttryck i däcken då för lite luft påverkar hur mycket bensin bilen drar, eller att koka vatten i vattenkokare istället för på spisen då det drar mindre energi.

Gör man en av dessa saker kanske man inte ser någon större skillnad i sin månadsbudget men om man hittar 20 – 30 olika sådana saker och gör dem alla så kan det faktiskt bli märkbart. Om man är ekonomisk av sig känns det väl ändå bara dumt att låta saker vara sämre än de kan vara bara för att man inte orkar fixa det eller har koll på vad som är bäst. Klart bättre då att optimera sitt liv och sina utgifter så att man inte lägger pengar helt i onödan. Pengar som man kan ha klart roligare för.

Spartips av alla de slag finns i mängder på Internet för den som vill ha bra tips på stora och små saker man kan göra för att minska sina kostnader. Under Spartips och Privatekonomi finns en del bra tips här på sidan men just nu finns ingen omfattande lista med spartips. Det kanske kan vara något att skriva framöver dock ifall intresse finns.

Summan av det hela är åtminstone att om du skriver ut väldigt många dokument hemma och gör av med mycket bläck så kanske även du borde se över att välja ett typsnitt som är lite tunnare! I övrigt så kan du se över även de mindre kostnaderna i din ekonomi och se om du kan ha nytta av gamla uttrycket “många bäckar små..” och omvandla dem till en märkbar besparing. Försök gärna tänka lite utanför boxen i det här fallet, då man ofta kan spara pengar på saker som man normalt inte tänkt på.

För den som är sugen på att läsa hela artikeln som jag läste finns den på SVD Näringsliv. Den var dock ganska kort.

2 reaktion på “Ibland gör de små detaljerna stor skillnad

  1. Det enda problemet är att folk tycker man är snål om man börjar peta i för mycket detaljer 🙂 Men jag håller med dig, många av dessa småsakerna kan göra en hel del skillnad framförallt om man ser över långa tidsperioder och lägger till ränta-på-ränta på pengarna man sparar.

  2. Ett annat spartips för den som inte orkar engagera sig är att använda sig av “runda upp-sparande”. Det finns idag flera tjänster som automatiskt sparar en summa pengar varje gång man köper någonting. Rent psykologiskt tänker man ju att man handlat för en hundralapp när det i praktiken kostar 98 kr. Rundar man upp varje gång man handlar blir det i längden många bäckar små även där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *