Hur man kommer igång med Bitcoin och kryptovalutor

Få har väl missat hur stort det har blivit med kryptovalutor (helt digitala valutor), där Bitcoin har varit den överlägset största och mest kända. Bitcoin har ökat väldigt mycket i värde de senaste åren. I början av 2016 stod valutan i under 400 dollar och som mest stod den i april i år en bit över 63 000 dollar.

Ökningen är helt otrolig, även om kursen efter det har halverats för att sedan återigen klättra upp en bit och landa på runt 44 000 dollar. En viktig del av uppgången har varit att Bitcoin har fått mycket uppmärksamhet och börjat erkännas mer och mer som ett seriöst investeringsalternativ och i framtiden kanske även betalningsmedel.

Det är inte bara Bitcoin som har blivit mer poppis och som har fått uppmärksamhet och större legitimitet. Även andra kryptovalutor har fått tid i rampljuset och blivit mer mainstream. Kryptovalutan Ether (Ethereum) går bra och låg i början av 2020 runt 120 dollar, men har nu jobbat sig upp till hela 3 000 dollar. Även den var dock uppe högre och maxade över 4 000 dollar i maj i år.

Den mer obskyra kryptovalutan DogeCoin fick luft under vingarna under en period, när den uppmärksammades av bland andra Elon Musk. Dogecoin, som först var tänkt som lite av ett skämt och som ett slags anti-kryptovaluta, fick en rejäl skjuts och gick från 0,003 dollar till som bäst 0,7 dollar och ligger nu på ca 0,3 dollar.

Kryptovalutor är osäkra men blir allt mer populära

Det är ingen tvekan att krypto är ganska volatilt och att det händer mycket hela tiden. Priser går upp och ner och det är svårt att veta vad som komma skall. Det kan tänkas att valutan rusar rejält och går upp många hundra eller till och med tusen procent, för att sedan falla tillbaka och tappa halva värdet.

Många anser också att krypto är oseriöst och att det inte finns någon underliggande säkerhet i denna typ av investeringar. Att man därför ska hålla sig borta. Det går att argumentera åt båda hållen givetvis och en del tycker att Bitcoin är en självklar investering och andra skyr den och andra kryptovalutor som pesten.

Men samtidigt så jobbar t ex Bitcoin hårt på att bli mer mainstream och det ser ut att vara på väg mot detta också i och med att en del företag börjar ta betalt i kryptovalutan. Tesla tänkte t ex göra detta men pausade planerna tills vidare, då miljöpåverkan (krävs mycket energi för datorkraften bakom) är ett problem.

Det troliga är att Bitcoin och troligen även andra kryptovalutor kommer att bli vanligare för investeringar och det är inte så konstigt heller. Det finns mycket pengar att göra för den som tajmar köpen rätt. Tittar man på historiken så kan man se fantastiska ökningar. Det är lätt att se att folk vill vara med och ha chansen till stora vinster.

Hur man kommer igång med Bitcoin och handel med kryptovalutor

Det krävs en del för att komma igång med handel av kryptovalutor, men det är ändå inte så svårt. Du bör helst läsa igenom en ordentlig guide först för att inte missat något viktigt. Här ska jag gå igenom de huvudsakliga stegen utan att gå in på detaljer.

Handelsplats / mäklare

Det som du först och främst behöver är en handelsplats / mäklare, en plattform som erbjuder handel med kryptovalutor. Det finns många sådana att välja på och du får då välja vilken du föredrar. Jag rekommenderar ingen specifik men du några av de största är t ex Coinbase, Binance och Kraken. Sen finns även svenska alternativ i Nordnet och Avanza.

Förslagsvis testar du några olika eller kollar recensioner och betyg innan du gör ditt slutliga val. De har alla olika fördelar och olika priser. Som nybörjare kan det vara enklast att välja något som många andra rekommenderar. https://cryptomeister.com/se/ har recenserat Binance och många av de andra alternativen, om du vill läsa vidare.

Sådant som kan vara intressant är utöver vad det kostar att handla även vilka kryptovalutor man kan handla med hos dem, vilka vanliga fysiska valutor som stöds (fiat), hur man sätter in och tar ut pengar, hur enkelt gränssnittet är, säkerhet osv. Försök få en helhetsbild innan du väljer och ta det som passar dig.

Digital plånbok

Något som många som handlar med krypto har är en digital plånbok, en så kallad “crypto wallet”. Det är ett sätt att förvara den kryptovaluta som man äger, på ett säkrare sätt. Man kan förvara sina pengar på sitt konto hos mäklaren men det finns alltid en risk att de blir hackade osv.

Dessa wallets är program som man kan ha på datorn eller som app i mobilen eller ibland till och med hårdvara i form av en extern enhet som man kan förvara offline, där ingen kan komma åt den. Man har då ett eget lösenord som enda sätt att komma åt innehållet. Det är säkrare och risken att bli hackad är lägre, men man får inte glömma lösenordet eller få datorn förstörd. Har du t ex en app kan du normalt återställa t ex lösenord genom en process.

Man förvarar inte själva valutan i sin wallet, utan det som förvaras är den långa adress / nyckel som krävs för att visa att du äger valutan och kan handla med den. Det finns en publik nyckel, som är lite som ett kontonummer och en privat som matchar och det är den som har denna nyckel som kan styra över transaktioner osv.

Det finns wallets som du kan ha i din webbläsare på datorn som t ex MetaMask och det finns mobilappar som Blockchain.com, samt hårdvaruvarianter som du köper som Ledger och Trezor. Hårdvaruplånböcker är som sagt säkrast då de inte är online och därmed inte är utsatt för samma risk att bli hackade. Dessa är bäst om du har större summor du vill förvara på längre sikt.

Det är viktigt att ha koll på vilka kryptovalutor som din wallet stödjer. Det finns en del som bara är för Bitcoin och en del som bara är för någon annan specifik valuta. En del stödjer också flera olika. Man måste ha en wallet av rätt sort för att kunna hantera kryptovalutorna, annars kan det bli fel och man vill inte göra fel med sådana viktiga saker.

Sätt dig in i de olika kryptovalutorna och gör dina val

Utöver de tekniska och praktiska sakerna du behöver för att börja handla med krypto så behöver du gärna en del kunskap.

Läs på rent allmänt om hur det funkar, hur tekniken bakom (blockchain och liknande lösningar) fungerar och läs artiklar som pratar om varför krypto är framtiden samt sådana som tycker att det är skit. Det är viktigt att se alla perspektiv och få en känsla för vad som kan hända framöver.

Det är inte vad som har hänt eller hur t ex Bitcoin har gått senaste åren som spelar roll utan hur den kommer att gå i framtiden, när du är en ägare. Det kanske går åt andra hållet jämfört med hur det har gått. Det är inte lätt att veta men du ska så klart försöka skapa din egen bild av vad du tror. Välj också vilken kryptovaluta du ska köpa utifrån vilken du tror mest på inför framtiden.

Det finns hur mycket information som helst att ta till sig i ämnet. Det är väldigt hett och många som skriver och informerar om detta nu. Därför är det inte direkt svårt att hitta källor till information, guider och tips. Se bara till att du väljer så seriösa källor som du kan.

Investera smart och försiktigt, som alltid

Var alltid försiktig, riskera inte pengar du inte har råd att förlora och räkna inte med att göra några enorma vinster. Se det som ett spännande test, som kan gå lite hur som helst. Var inte rädd för att ta hem vinsten då och då, så att du inte sitter på valutan för länge.

Det kommer ras då och då, som vi t ex kunde se med Bitcoin när värdet halverades. Det är näst intill omöjligt att pricka in toppen så man får försöka ta hem vinster när det känns rätt och sedan kanske fylla på när rasen kommer. På detta vis liknar krypto vanliga aktiehandel. Man kan ha FOMO och ha svårt att sälja men man ska inte vara för girig.

Om du är intresserad av krypto ska du inte bli avskräckt av att det kan kännas svårt att komma igång. Det är inte så krångligt. Du ska dock inte heller köpa utan att först förstå vad krypto är. Det jag har skrivit är ingen tillräcklig guide men det finns andra som skriver klart mer. Läser du detta som första steg så föreslår jag några steg till innan du faktiskt investerar en ansenlig summa i kryptovalutor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *