Hitta en extra inkomst med dig själv som bas

Är du en av dem som gärna hade haft lite mer pengar in varje månad men som inte kan få upp lönen på något rimligt sätt? Det är nog inte ovanligt. Ett sätt att få in mer pengar kan vara att fixa en extra inkomst genom att ha ett extrajobb eller eget företag.

Det bästa sättet att få högre lön är förmodligen att byta jobb då det är enklare att öka sin lön den vägen än att få en större löneförhöjning, men det gäller givetvis inte för alla jobb. Det funkar inte lika bra för enklare jobb som kräver låg utbildning etc.

Det kan vara klart svårt att få upp sin inkomst i många fall och det enda riktiga alternativet kan vara att skaffa ett ytterligare jobb. Man kan då skaffa ett kvällsjobb eller jobba extra på helgen osv, på något lager eller i en butik osv. 

Dock är detta kanske inte det roligaste och kan bli ganska tufft på sikt, när man även har en familj att ta hand om. Därför kan det vara ett intressant alternativ att starta något eget projekt, ett eget företag av något slag.

Frågan är då bara – vad ska man göra? Det går ju inte att göra vad som helst, utan det gäller att hitta något som funkar och som passar en. Den här artikeln är tänkt att ge lite tips och tankar om hur man kan gå tillväga för att hitta en extra inkomst.

Olika sätt att hitta rätt nisch

När man ska välja jobb rent allmänt så är man givetvis ganska fast i vad man har för utbildning, arbetslivserfarenhet och kompetens. Sen anpassas detta till utbudet av jobb som finns tillgängliga, vilket gör att det är ganska begränsat.

När man ska starta något eget projekt är man mer fri då det inte finns samma typer av begränsningar. Det som avgör är mer vad man själv kan och vill och vågar göra. Jag brukar tänka att det finns det tre huvudsakliga vägar att gå här.

1. Gör något som du är riktigt bra på

Det kanske är uppenbart men en väg att gå är att välja nisch efter vad du är riktigt bra på. Om du är väldigt duktig på att sy så kan du försöka komma på en idé där du kan tjäna pengar på att sy saker på ett eller annat vis. Är du duktig på att programmera så kan du göra något på den fronten. Sen då givetvis samma sak för andra kunskaper och talanger.

Det är klart att det är bra att vara riktigt bra på något och ju bättre man är ju större chans att man lyckas. Vissa talanger är bättre än andra så klart och det kan vara svårare att kapitalisera på vissa talanger, men det kanske går att hitta vägar om man är lite kreativ. Fundera på sätt att omvandla din talang till en extra inkomst.

2. Gör något som du älskar

Detta är också ett bra tips, som också kanske kan vara lite uppenbart. Att jobba med det man älskar är nog drömmen för de flesta men det är inte så ofta man får chansen att faktiskt göra det. 

Har man / behöver ha ett vanligt jobb kan det vara svårt att hitta en tjänst där det verkligen känns som att man får leva ut sin dröm och göra det man brinner för. I vissa fall kanske man delvis kan få göra det man verkligen gillar men ofta ingår också andra komponenter som är lite mindre roliga.

När man driver eget har man dock andra möjligheter och då kan man hitta ett sätt att skapa ett företag ur sin passion. Fördelen med att jobba med något som man älskar är flera. Det är troligt att du lägger ner mycket tid på din passion och därmed är du duktig, kunnig, erfaren etc inom det området.

Om du hittar något sätt att tjäna pengar på detta så har du också fördelen att du kan lägga ner mer tid på det utan att det kommer att kännas lika jobbigt. Du kommer ju att göra något du älskar att göra. Det gör att du förmodligen kan jobba fler timmar och lägga fler kvällar och helger på detta, utan att det känns allt för tufft. Det är ju så mycket enklare att göra något riktigt roligt än att göra något bara för att man måste.

3. Gör något som passar dig

Kanske har du inget som du är superbra på, ingen specifik talang som är uppenbar att utnyttja. Det behöver ju dock inte innebära att det är kört för dig. Försök istället då att fundera på vad det är som du är bra på och vilka som är dina styrkor. Kanske du är stark och fysisk, kanske du är logisk och ordningsam, kanske teknikintresserad eller har ett sinne för färg och form.

Fundera och ställ upp dina styrkor etc. Fundera sedan på vad du skulle kunna göra med detta som går att tjäna pengar på. Det kan tänkas att du behöver bygga vidare på vissa saker – läsa på lite mer eller gå någon kurs etc för att utveckla vissa styrkor ytterligare. Mycket finns att hitta gratis på Internet nuförtiden också.

Det kanske inte alltid finns en uppenbar väg eller ett uppenbart företag redo att startas. Det kan krävas lite mer klurande och lite mer jobb för att komma till en punkt där man känner sig redo. Kanske någon ytterligare person som kan hjälpa till med idéer och se saker från ett lite annat perspektiv. Men någonstans kan du förmodligen hitta en väg framåt utifrån din personlighet och dina styrkor.

Gör något av det du kan och gillar

När man väl vet vad man är bra på och vilken passion man har så gäller det givetvis att ta nästa steg och hitta på ett sätt att kapitalisera på detta. Det är inte alltid så enkelt att komma på hur man ska tjäna pengar på något man kan eller gillar att göra, men det går ganska ofta.

Du får fundera på om du vill tillverka något, sälja något (vilket du förmodligen gör med det du tillverkar också), erbjuda en tjänst, underhålla på något vis, göra något fysiskt arbete etc. Du kan använda andra småföretagare som inspiration för att få tips på vad du kan jobba med.

Tänk bara på att inte allt som andra tjänar bra med pengar på kommer att passa dig. Du får försöka hitta din nisch utifrån vad du kan och gillar och det kanske inte alltid går hand i hand med de affärsidéer som är allra mest lönsamma. Men man får jobba med det man har helt enkelt och oftast är det bättre att komma på något helt nytt än att försöka tvinga fram något man inte riktigt klarar av.

Det krävs lite jobb men du kan alltid prova

Det är givetvis inte så enkelt att starta ett företag och tjäna pengar hur som helst. Det kräver att man kommer på någon rimlig idé och att man satsar. Det behövs tid och kanske en viss investering för att komma igång och kanske även vissa kunskaper som man inte har i förväg (t ex hur man driver en webbshop, hur man bokför osv).

Man får räkna med att det inte bara är en spikrak enkel resa till en stor payday, man får jobba lite för det. De två stora frågorna är vad man ska göra och hur man kan tjäna pengar på det. Detta är vad jag hoppas hjälpa dig att komma på här. När du kommit så långt är nästa steg givetvis att förverkliga idén och skapa ett fungerande företag utifrån det man kommit på, vilket har sina utmaningar. 

Det man kan säga här är att det mesta är möjligt om man bara vill. Tack vare Internet kan man göra ganska mycket mer än man har kunnat tidigare. Nå ut till många fler människor, sälja till hela landet eller andra länder, erbjuda sina tjänster till en större kundkrets och även dela med sig av tankar osv.

Bäst av allt är att det inte är allt för svårt att faktiskt prova att start något eget och ha en extrainkomst via ett eget företag. Det finns många hjälpmedel och tröskeln för att komma igång är inte allt för hög. Internet är som sagt också fantastiskt för mindre aktörer att nå ut till folk. Du behöver inte riskera så mycket för att prova och du behöver inte satsa mycket pengar för att komma igång, i de flesta fall. Så prova du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *