Handla smartare och spara pengar

Det finns många spartips som kan ge lite mer pengar i plånboken – allt från att jämföra elpriser, lån och försäkringar till att spara in pengar på mat eller att säga upp onödiga abonnemang. Ett ganska brett spartips som dock också är värt att ha i åtanke är att handla smartare när man väl bestämt sig för att köpa något.

Att handla smartare är som sagt ett ganska brett begrepp men grundtanken är att om det finns något man kan göra för att spara pengar eller för att få mer för pengarna när man väl handlar så ska man ta det tillfället i akt. Det finns egentligen ganska många sådana saker som man kan utnyttja för att spara pengar och få ut mer värde från sitt inköp. Här ska jag ge lite sådana tips.

Erbjudanden / rabatter

Ett klassiskt bra sätt att spara pengar är att utnyttja rabatter och erbjudanden. Det är en bra grej när man handlar mat då man kan spara en hel del genom att anpassa sin veckomeny efter vilka bra erbjudanden som finns i mataffären. Många saker går även att spara i skafferiet eller frysen om de är på extrapris just nu men du inte vill använda dem förrän senare.

Att handla på rea är alltid trevligt och många gånger kan man spara en hel del pengar genom att planera sitt shoppande åtminstone delvis efter reor och liknande. När det gäller t ex kläder så kan det vara en bra idé att vänta med den stora shoppingrundan tills rean. Ofta är det flera större reor under året, t ex mellandagsrean som nyligen tagit slut. Alla kläder passar kanske inte att köpa på rea men baskläder, kläder till barnen, ytterkläder och underkläder etc är utmärkta exempel.

Utnyttja rea och rabatter för att spara pengarDet finns några saker som man ska tänka på när man handlar på rea och utnyttjar erbjudanden. För det första så gäller det att man inte köper saker som man annars inte hade köpt. Ifall du tittat på en viss tv och varit sugen på att köpa den tidigare och är det plöstsligt kampanj på den – ja då är det ett bra läge. Ifall du inte alls hade tänkt köpa en tv men blir lockad att göra det på grund av ett lågt pris så är det inte lika bra eftersom du då har köpt något som du egentligen hade klarat dig utan.

För det andra ska man vara lite försiktig med erbjudanden och rabatter på abonnemang och liknande. Där är det ofta billigare pris de första tre månaderna eller ett halvår osv men sen återgår det till ordinarie pris. När du koller runt och väljer abonnemang ska du inte låta dig styras bara av detta lockpris utan tänk på vad ordinarie pris blir och vilken tjänst som rent allmänt är bäst. Detta gäller speciellt ifall det är ett abonnemang som du tänker behålla länge.

Jämför priser innan du köper

Ett spartips som alltid är relevant är att man ser till att jämföra priser på saker innan man handlar. Det gäller de allra flesta sakerna som man kan köpa men framför allt de dyrare sakerna och större köpen. Om du ska köpa en bil eller tv osv som kostar lite mer så kan prisskillnaderna vara riktigt stora och då är det extra viktigt att jämföra olika alternativ.

Det gäller dock egentligen när du ska köpa mindre saker också. Den mat du handlar kan du t ex handla i olika butiker. Kanske kan du välja mellan att storhandla i en stor City Gross / ICA Maxi eller en mindre butik som har högre priser. Där kan du t ex direkt spara pengar genom att välja en billigare butik. Du kan sedan även spara pengar genom att jämföra priser på olika varumärken och produkter och välja ett prisvärt alternativ.

Att jämföra priser har blivit mer och mer standard för oss svenskar och det är en bra utveckling i min mening. Vi konsumenter bör vara lite mer kritiska och lite mer engagerade när vi ska köpa saker – speciellt om det är lite dyrare saker. Det går att spara mycket pengar på att jämföra priser och det är oftast värt tiden som det tar att göra det också.

Du kan jämföra priser på el, lån, försäkringar och andra fasta kostnader i din ekonomi men även på enstaka köp så som kläder, böcker, elektronik och allt sådant. Det går att spara pengar även på sådana saker om man bara är lite uppmärksam. Ibland tänker man inte ens på att det finns en möjlighet att hitta bättre pris just för att man är van vid sina gamla tankebanor, men det är aldrig för sent att ändra på sig.

När du ska jämföra priser kan du enkelt göra det på stora jämförelsesidor så som Pricerunner, vilka har väldigt omfattande databaser både när det gäller produkter / kategorier och när det gäller butiker som är anslutna. Ofta kan man med hjälp av dessa sidor hitta de lägsta priserna på väldigt många olika varor och om man hade funderat på att köpa i en vanlig butik på stan så kan man dessutom många gånger hitta bättre priser på nätet och spara en slant.

Rabattkuponger / rabattkoder

En typ av erbjudande är rabattkuponger, vilka kan vara riktigt trevliga i rätt situation. Förr i tiden fick man rabattkuponger i pappersform hem i brevlådan. Idag finns dessa givetvis delvis kvar, speciellt om man är medlem i kundklubbar osv, men eftersom näthandel är så vanligt så har det även blivit allt vanligare med rabattkuponger eller rabattkoder på nätet.

Tanken är att om du är ute efter att köpa något så kan du med lite tur hitta en rabattkodsom ger dit ett bättre pris eller något annat av värde när du köper denna sak. Även här är det givetvis lite som med reor och erbjudanden i övrigt – att om man vill använda detta som ett sätt att spara pengar när man handlar så gäller det att man utnyttjar koderna när man ändå hade tänkt handla något. Ifall man blir lockad att köpa något som man inte annars hade gjort eller behöver så minskar vinsten lite.

När du ska köpa något så som kläder, inredningsgrejer, böcker, elektronik eller i princip vad som helst så kan det vara en bra idé att först kolla upp ifall det finns en rabattkod som gäller för den butiken du vill köpa från. Ibland finns det en kupong och ibland hittar man inget, men det tar så pass liten tid att kolla att det ofta är värt det, med tanke på att det kan går att spara en hel del pengar. Om du ändå jämför priser så är det ju värt att väga in en rabattkod som t ex kan ge dig 15 % extra rabatt på ditt köp.

Eftersom det finns så enormt många butiker på nätet så är det inte alltid lätt att snabbt hitta relevanta erbjudanden och rabattkuponger. Man kan då alltid använda sig av en samlingssida som hjälper till att samla ihop alla relevanta kuponger, så som rabattkodsidor.se. Då går det klart snabbare att se ifall det finns någon bra kupong för det man har tänkt köpa.

En samlingssida för rabattkoder har oftast bra uppdelning i olika kategorier så att man kan hitta rabattkoder för kläder, elektronik, lån och finans, böcker och tidningar osv. Med hjälp av dessa kan man också få tips på andra butiker som man kanske inte från början tänkte på och då kan man lägga till även dem när man kollar runt och jämför. Under varje butik kan det finnas flera olika koder som t ex ger rabatt på hela soritetmentet, på vissa utvalda saker eller som ger andra bonusar.

Några exempel på undersidor för butiker på den sidan jag föreslog här ovan är t ex Lensway (där du kan hitta tre olika erbjudanden), Bokus (med en rabattkod och flera erbjudanden) och Johnells (med två aktiva erbjudanden). Har man bestämt att man exempelvis ska handla en bok så kan man ju med fördel kolla upp rabattkoder / kuponger för olika butiker som säljer litteratur och då väga in dessa i sin prisjämförelse. Ifall man redan har bestämt att man ska handla i en specifik butik så kan man istället använda samlingssidan för att se vilka kuponger / koder som finns och ifall någon passar in på det man själv ska handla.

Handla begagnade saker

Att handla helt nya saker är ganska ofta överskattat då begagnade saker funkar i princip lika bra. Det gäller givetvis i större utsträckning för vissa typer av saker och andra saker passar mindre bra. Det är väldigt ofta så att man kan köpa begagnade saker till ett mycket lägre pris än vad samma sak hade kostat ifall den var helt ny och oanvänd. Så länge saken ser bra ut och känns bra och inte har försämrats på något sätt som man ogillar så kan det vara ett väldigt bra alternativ för att spara pengar.

Om man ska dra till med ett stort exempel så kan man bara ta och titta på en bil. En helt ny bil kan t ex kosta 200 000 kr men om man tar exakt samma bil och köper den begagnad när den har ägts av någon annan i ett år så har priset gått ner riktigt mycket. Du kanske då kan få samma för 150 000 kr eller något sådant. Det är inte säkert att priset går ner så mycket från år till år efter detta utan det är många gånger framför allt hoppet mellan ny och begagnad som är det stora. Bilen i sig kan säkerligen efter ett år se som ny ut och har kanske inte heller gått så många mil – men du kan spara massor med pengar.

Det finns många saker som går att köpa begagnat som funkar hur bra som helst. Möbler och inredning, tv-spel, mobiler, böcker (kurslitteratur för studenter är ju en klassiker), bilar osv är helt klart rimliga att överväga och det finns många fler kategorier dessutom. Om man bara kan komma över det faktum att någon annan har ägt och använt saken innan man själv tar över den så är det inte så farligt sedan. En bostad är ju faktiskt väldigt ofta begagnad, t ex ett hus eller lägenhet – men det tänker man inte på som något negativt.

Med tanke på hur stor skillnad det är i pris på nya och begagnade saker så är det dumt att inte åtminstone överväga detta alternativ. Så länge som du kollar upp kvaliteten på det du köper så att det motsvarar dina förväntningar så är det ju inget problem. Kolla bara så att det du köper fungerar och ser ut som du tänkt dig, så att du inte blir besviken.

Du kan enkelt hitta massor av begagnade saker att köpa på t ex Blocket.

Undvik att handla på kredit

Ett tips som är värt att nämna är att du inte bör köpa saker på kredit om det inte är uppenbart nödvändigt. Vissa saker är det logiskt att låna till – exempelvis en ny bil eller boende – men småsaker ska du helt klart betala direkt. Att handla sådant som kläder, inredningsprylar och elektronik med lånade pengar eller på avbetalning gör att sakerna blir dyrare totalt och det utsätter också din privatekonomi för en klart större risk.

När du lånar eller handlar på kredit så kostar det extra i form av räntor och avgifter och dessa pengar får man lägga på varans pris för att få det slutliga priset. Det blir inte billigt att handla på detta vis. Dessutom kan det innebära att man drar på sig onödiga kostnader varje månad som kan bli problematiska, speciellt om ekonomin från början redan är begränsad och marginalerna små.

Det är aldrig en bra idé att handla på kredit om man inte verkligen måste och då ska det finnas ett bra skäl. Att man bara vill ha en sak snabbare och inte orkar spara ihop pengarna till den saken är inget bra skäl. Bäst är alltid att spara i förväg när man ska köpa något, för då slipper man de extra kostnaderna och den extra påfrestningen på ekonomin. Det gäller bara att vara ansvarsfull och ha det tålamodet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *