Får vi en ny ekonomisk världsordning där Yuan ersätter Dollar?

Det är mycket alarmerande när världsekonomins ledande stat har svårt att enas om hur man bäst löser sin egen framtida ekonomi. Nu lyckades kongressen till slut komma överens och USA:s ekonomi och där med även världsekonomin är räddad för denna gång. Lösningen blev som så många gånger förr att höja lånetaket, men förtroendet för USA som ekonomisk världsledare har försvagats.

Den senaste budgetkrisen i USA har aktualiserat frågan om huruvida en ny ekonomisk världsordning är i annalkande.  Många anser att en förflyttning österut är oundviklig. Frågan är kanske snarare när än om det blir en ny ekonomisk världsordning.

USA:s lånetak

Bild hämtad från BBC Se länk

Tecken som tyder på att Kina kommer ta över stafettpinnen

Jag läste en intressant artikel som talar om att det redan idag finns det flera tydliga tecken på att Kina på sikt kan komma att ta över USA:s roll som ekonomisk världsledare. Först och främst är Kina redan nu den ledande exportnationen i världen och spås att inom de närmaste åren komma att vara den största globala ekonomin.

En längre tid har det även förekommit spekulationer om att Kina aktivt arbetar för att på sikt plocka bort behovet av dollarn som reservvaluta, vilket då kraftigt skulle underminera Amerikanarnas roll som ledande världsekonomi.

Några tecken som kan tyda på att Kina faktiskt försöker göra sig kvitt dollarberoendet, är att man upprättat ett flertal valutaavtal (currency swap) med EU och andra enskilda länder runt om i världen samt att landet gjort betydande guldinvesteringar.  Somliga anser att man bygger upp landets guldreserv i syfte att backa Yuanen så att den på sikt kan ersätta Dollarns roll som världsvaluta.

Även om det finns tecken som tyder på en förändrad ekonomisk världsordning där Kina håller hov och USA förlorar makt, måste man ta i beaktande att kineserna själva står inför stora politiska och ekonomiska utmaningar. Den kraftiga ekonomiska tillväxt som Kina upplevt under stora delar av 2000-talet har redan mattats av samtidigt som det finns stora politiska spänningar inom landet.

Personlig reflektion

Nu är jag inte speciellt kunnig inom världsekonomi och måste erkänna att jag har svårt att förstå hur stora delar av vårt finansiella system verkligen fungerar, trots detta vill jag gärna skriva om ämnet eftersom det är väldigt spännande.

Personligen har jag svårt att se hur det i längden skall gå att undvika en förflyttning av den ekonomiska makten från väst till öst. Om en sådan förskjutning sker känns det även naturligt dollarn ersätts av Yuan som reservvaluta.

Skulle vara intressant att höra vad ni tror, kommer Kina ta över USA:s roll och när tror ni Yuanen blir reservvaluta istället för dollarn? Vore kul om så många som möjligt deltar i omröstningen nedan! Om inte annat kan det vara kul att titta tillbaka på detta inlägg om 30 år och se hur rätt eller fel man hade.

Tyvärr finns det ingen fråga för närvarande.

Alla analyser, spekulationer, åsikter om ämnet är naturligtvis av intresse. Lämna gärna en kommentar så vi får igång diskussionen på allvar!

7 reaktion på “Får vi en ny ekonomisk världsordning där Yuan ersätter Dollar?

 1. Såg två professorer i nationalekonomi på nyheterna för någon vecka sedan där de diskuterade just detta. De talade om hur det historiskt har tagit väldigt lång tid för sådana förändringar att ske (sterling till dollar). Det är mycket möjligt att det kommer att ske men i deras mening skulle det ta mer än 30 år. I dagsläget så talar framför allt det politiska systemet i Kina mot en sådan förändring. Personligen tror jag också att vi kommer se en kreditkrasch i Kina inom tio år. Bomarknaden är extremt haussad och det flertal kineser jag känner som har dyra bostäder har ingalunda löner som rättfärdigar detta. Lagret är dessutom enormt. Jag röstade således på 20-30 år men tror att det ligger längre bort än så.

 2. Jag röstar också på 20-30 år…. men inte på grund av någon vetenskaplig kunskap utan för att så länge Kina håller på att kopiera väst så kommer de aldrig bli ledande som nation. När folket i Asien inte längre bryr sig om vad vi gör i väst…. då har vi en ny världsvaluta. Men än så länge kopierar asiater allt från stridsflygplan till mobiltelefoner. På konsumentnivå är det faktiskt ganska smart eftersom man låter te.x. Apple lansera och sedan kopieras det om lanseringen varit lyckad. Mindre bolagsrisk…. men på något sätt har de komplex över oss i väst.

 3. Allt beror ju på hur man menar. Du har ju redan EUR som en stark tvåa till dollarn. Sedan har du ju en valutareserver för att kunna betala motparter i respektive land eller lån. Sverige har ju till exempel en stor dollar-reserv för att våra svenska bankar lånar från amerikanska obligationsmarknaden. Så frågan för vår del kanske snarare är, när kommer nästan all handel av obligationer ske i yuan? Det tror jag kommer dröja om det någonsin inträffar.

  Varför sitter du och funderar på det här förresten? Spelar det någon som helst roll vilken valuta det sker i?

  • Breaking Bucks, tack för dina synpunkter!
   Varför detta intresserar mig? Tycker det är allmänt intressant att följa den ekonomiska utvecklingen utifrån ett globalt perspektiv. Inte minst eftersom ekonomi och politisk makt tycks gå hand i hand.

   Sen har jag förstått det som att det finns ett samband mellan USA:s dominanta roll inom världsekonomin och att mycket av handeln mellan olika länder sker i Dollar (eller kanske snarare att det senare är en konsekvens av de första). Sker ett valutaskifte kan det betraktas som en slutgiltig signal om att den ekonomiska makten försvinner bort från USA, något som jag tror skulle påverka inte bara USA utan även oss här i Europa väldigt mycket.

   Men kanske överdriver jag betydelsen av vilken valuta handeln sker i?

   Tror du Euron skulle kunna ta över efter Dollarn?

   Vill gärna höra fler synpunkter på vilken betydelse Dollarns roll som global reservvaluta har för USA:s roll i världsekonomin!

 4. Jag tror att Kina kommer bli det nya USA, vad gäller inflytande. Kina är så stort och tillverkar så mycket som resten av världen är beroende av att vi inte “har råd” att sätta oss mot Kina. I många fall köper dessutom Kina in sig i stora bolag över världen och skapar sig på så sätt även ett företagsmässigt inflytande, utöver det politiska och militära. Detta är väl inget som USA eller deras allierade i väst är särskilt imponerade över men jag tror att Kina genom dess styre kan flytta resurser och tvinga dess invånare att agera i nationens intressen på ett sätt som inga västmakter kan, vilket ger dem en konkurrensfördel så att säga. Att göra sig av med dollarberoendet och försöka införa Yuan istället är bara ett steg på vägen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *