Factoring ett alternativ för företag som vill öka likviditeten

Factoring är ett samlingsnamn för fakturaköp och fakturabelåning. Det går ut på att företag kan sälja eller belåna sina fakturor (alltså fakturor på varor / tjänster som de har sålt) hos en bank eller ett finansbolag. De får då pengar direkt istället för att behöva vänta på att fakturorna ska betalas in på vanligt sätt.

Att använda en factoringtjänst är ett alternativ till att ta ett banklån för att öka sin likviditet. Ifall man säljer sina fakturor så övertar banken dem helt. Då får du som företagare i princip hela summan direkt efter överlåtelsen och du kan använda pengarna till annat. Ifall du belånar dem så blir det normalt att du intecknar dem med en belåningsgrad upp till ett visst värde (t ex runt 70 %). Finansbolaget där du intecknat fakturorna har sedan hand om allting rörande fakturan, den betalas till dem och de sköter påminnelser etc.

Varför factoring?

Tanken med factoring är framför allt att öka likviditeten, alltså att få in mer pengar i kassan som man sedan kan använda för att investera eller köpa in saker etc. Med hjälp av factoring kan man få in mer pengar snabbt, vilket generellt är en fördel. Dock måste man betala en viss avgift för detta, så man ska givetvis känna att det finns skäl att få in mer pengar i kassan. Den grundläggande idén är att du med hjälp av factoring ska kunna utnyttja en bättre likviditet för att skapa en större vinst, så i längden ska det ha en positiv effekt på ditt företag.

Det är allra vanligast att mindre eller mellanstora företag säljer eller belånar sina fakturor men det är inte ovanligt att en del större företag också gör det nu för tiden. Ifall du driver ett litet företag och känner att du har lite dålig likviditet och skulle vilja fixa det problemet så kan du testa att belåna dina fakturor. Du får då ett snabbt tillskott till kassan och kan fixa dina problem eller utnyttja pengarna till att investera i något viktigt.

Att hitta rätt finansbolag

Factoring är ganska likt att låna pengar genom t ex ett vanligt banklån även om upplägget är lite annorlunda. När du tar ett lån vill du givetvis ge dig ut och samla in information om vilken långivare som är bäst och har lägst ränta och avgifter etc. På samma vis vill du så klart hitta det finansbolag som har det bästa erbjudandet när du belånar eller säljer dina fakturor.

För att hitta bästa alternativet kan man om man vill kolla runt på egen hand men det kan vara riktigt smidigt att använda en tjänst som samlar många olika bolag. Om du har koll på hur det funkar med låneförmedlare (som samlar många långivare under samma tak) så funkar det i princip likadant med förmedlare av factoringtjänster.

Fördelarna med att använda en förmedlare är att det är enkelt och smidigt och att du sparar tid. Du kan också få bra priser eftersom alla de finansbolag som finns samlade hos en viss förmedlare kommer att konkurrera om att ha dig som kund och att köpa / belåna dina fakturor. Det gör att du kan få en mängd erbjudanden och välja ut det bästa.

Förmedlare av factoringtjänster

Ett företag som förmedlar factoringtjänster är Fakturino. De har samlat ihop sju olika finansbolag och när du ansöker om att sälja alternativt belåna dina fakturor så går förfrågan ut till samtliga dessa bolag och du får offerter från dem som är intresserade. På så vis kan du spara en hel del tid och även förhoppningsvis spara pengar genom att välja det bolag som erbjuder dig bäst villkor.

Ifall du har ett företag och känner behovet av att få in mer pengar i kassan kan det säkert tänkas att du vill ha in pengarna snabbt. Att du kan ansöka en enda gång och få tillgång till sju olika stora finansbolag direkt är ju inte så dumt och du får även svar inom 24 timmar. Du behöver alltså inte direkt slösa någon tid och med lite tur kan du inom kort bättra på din likviditet.

Tjänsten som Fakturino erbjuder kostar ingenting. De får istället en provision från finansbolagen ifall de förmedlar kunder. Det innebär att du inte behöver betala något extra för att utnyttja deras tjänst, vilket givetvis känns trevligt. Ytterligare plus är att ansökan inte bindande. Du kan alltså testa att skicka in en ansökan för dina fakturor och kolla på de offerter som kommer in och se ifall det finns någon som känns bra. Ifall du inte vill köra på någon av offerterna så kan du bara låta bli och leta vidare efter andra alternativ.

Summering av factoring

Småföretagare kan då och då råka ut för likviditetsproblem och det är inte alltid lätt att hantera. Det går att ta ett banklån för att få in mer pengar i kassan men ett alternativ är alltså att belåna alternativt sälja sina fakturor till en bank / finansinstitut som sysslar med factoring. Då kan man få in snabba pengar istället för att behöva vänta på att fakturorna betalas på vanligt sätt, vilket ju kan ta tid.

Har du ett företag kan du alltid kolla närmare på factoring och se ifall det är ett alternativ. Tänk på att det innebär en viss kostnad för dig jämfört med att låta pengarna komma in från fakturorna på vanligt vis. Det är alltså en lösning antingen för dig som har likviditetsproblem och behöver få in pengar extra snabbt eller ifall du känner ett behov av att få in pengar i kassan som kan användas för att förbättra företaget och på så vis öka vinsten på sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *