Drömmen om att leva på aktieutdelningar bara en dröm?

049-640x462-300x216 - Kopia (2)

Din alldeles egna pengamaskin, det självspelande pianot, helt enkelt att kunna leva på passiva inkomster från aktieutdelningarna är något som många drömmer om och för de flesta så lär det stanna just där, vid att vara en dröm.

När jag investerar i aktier så är stabilitet och direktavkastning viktiga faktorer om jag ska få pengar som strömmar in på kontot varje månad och varje gång jag återinvesterar utdelningspengarna eller de pengar som jag månadssparat så stiger den passiva inkomsten en aning, något som jag brukar tänka på och njuter lite av. Även om jag bara handlar för en mindre summa så räknar jag alltid ut hur mycket min passiva månadsinkomst ökar och ibland kan det hända att utdelningen är till exempel 240 kr per år på ett nytt aktieköp vilket innebär att jag ökat månadsinkomsten med 20 kr, inte mycket men ändå åt rätt håll.

Så länge bolagen i portföljen håller måttet så är extra inkomsterna ganska säkra om man sprider risken mellan flera stabila bolag så minskar risken ytterligare. Månadssparande ihop med återinvesterade utdelningar är den metod som jag anser vara den säkraste för att bygga upp en bra ekonomisk trygghet och passiva inkomster som ökar med tiden. Jag förklarar nog det hela bättre för de som är nya i den något jobbiga artikeln om sparande.

Många har som målsättning att extrainkomsten från aktieutdelningar en dag ska täcka alla utgifter och kostnader för att leva ett bra liv utan att behöva jobba. Bästa exemplet jag kan komma på måste vara bloggen Ägamintid för det är just det paret ägamintid strävar efter, att äga sin tid. De kämpar hårt för att nå målet och de har fortfarande lång väg kvar, men de som följer Ägamintid vet att de har en vilja av stål och redan nu måste man säga att det är en fantastisk prestation de håller på att lyckas med. Utmärkta förebilder för de som vill spara men framför allt tycker jag att de har ett sunt sätt att se på ekonomi och konsumtion.

Anledningen till att målet med att leva av passiva inkomster är alltför högt uppsatt för oss med ganska vanliga arbeten och löner är väldigt enkel, vi sparar för lite och de flesta har inte råd att spara så mycket som krävs. Paret Ägamintid sparar mellan 30-35 000 kr per månad, vilket är väldigt mycket och vid månadens slut finns det inte många som ens kan drömma om att spara i närheten av de summorna.

För att leva av aktieutdelningarna så behövs i runda slängar ett portföljvärde på mellan 5-8 miljoner kr beroende på direktavkastning, levnadskostnad och flera andra omständigheter runt omkring.

Det finns mängder med undersökningar om svenskarnas sparande och resultaten beror ofta på vad man räknar som sparande, amortering på lån, barnsparande och gemensamt sparande till huset eller om man enbart avser personligt sparande.

Jag hittade en undersökning från SBAB och enligt den så sparar svenskarna i genomsnitt 9300 kr per år vilket motsvarar 775 kr i månaden men också att 25 % av svenskarna inte har några pengar kvar alls när månaden är slut.

Intressant är också att fyra av tio har dåligt samvete för att de inte sparar tillräckligt vilket är lätt att förstå eftersom alla inte har råd att spara som de hade önskat, i övrigt så står det att bland par sparar tre av tio gemensamt och fyra av tio var för sig.

I den takten med 775 kr i månaden krävs det ca 75 år att nå ca 5 500 000 med en avkastning på 4,5% vilket känns lite jobbigt om man vill ha motivation, men och vi höjer sparande rejält och lägger oss på smärtgränsen för vad jag tror att många hushåll skulle klara av om de verkligen kämpade stenhårt varje dag, vilket inte är särskilt roligt men ändå.

Om sparandet höjs till 3500 kr per månad så krävs det ca 42 år för att nå ca 5 100 000 kr, lite smådrygt skulle jag tycka men fullt möjligt om du startar i god tid, är frisk och arbetsför hela livet samt inte råkar ut för några större oförutsedda utgifter under resans gång. Kom ihåg att 5 miljoner låg i det lägsta intervallet för hur mycket som behövs för att leva av sina passiva inkomster och jag har inte räknat med skatt på vinster.

Jag har heller inte räknat in godsaker som utdelningstillväxt, extrautdelningar och att aktierna sannolikt kommer att stiga i värde på så lång sikt så självklart kan resan mot ekonomisk frihet gå betydligt fortare. Det blir många faktorer att räkna med och alla aktier rör sig både uppåt och neråt men just utdelningstillväxten är mycket viktig och man kan faktiskt förvänta sig en viss utdelningstillväxt över tid i stabila aktier vilket sätter extra fart på sparandet!

För att höja stämningen lite så tar vi ett exempel med ett månadssparande på 3500kr och en total värdeökning på 10 % om året vilket innebär att vi når upp till ca 5 300 000 kr på 27 år!

Mycket siffror där men nu ska jag komma till saken. De flesta av oss har fullt upp med att dra runt alla utgifter och familj, hus, bilar, renoveringar, ungarnas intressen och familjens semestrar kostar mycket pengar. Jag hör verkligen till dem som tycker att man ska leva i nuet och ta tillvara på livet eftersom man aldrig kan vara riktigt säker på hur länge det varar, men frågan om att spara eller inte är så otroligt viktig och jag tror att det i framtiden kommer att bli ännu viktigare att ha ett bra sparande. Att hitta mål för sitt sparande gör det roligare och höjer motivationen avsevärt och vad kan vara bättre motivation än passiv inkomst?

Ett fint sparmål att uppnå och sträva efter kan vara att veta att man snart slipper spara. Om man sparar 2000 kr i månaden i stabila aktier med en genomsnittlig direktavkastning på 4,5 % per år i 7 års tid så har man ungefär 200 000 kr på kontot, dessa pengar fortsätter sedan att generera ca 9000 kr per år i passiv inkomst eller ungefär det samma som svensken sparar i genomsnitt per månad 750 kr.

Härligt att gå runt och veta att du månadssparar lika mycket som genomsnitts svensken helt utan att det försvinner något från lönen, men det bästa är förstås att då sätta ett nytt mål eftersom ett av de kraftigaste verktygen för ditt sparande är just samarbetet mellan månadssparandet och ränta på ränta effekten.

Det är i alla fall helt gratis att öppna ett konto och börja spara så det är bara att sätta igång om du inte redan har gjort det, lycka till!

15 reaktion på “Drömmen om att leva på aktieutdelningar bara en dröm?

 1. Bra inlägg!

  Jag försöker tänka på hur skönt det kommer vara att kunna dryga ut sin pensionskassa lite efter man fyllt 65. 5000 kr extra i månaden kommer inte att sitta fel, då kan man unna sig några extra glas vin efter boulematcherna 🙂

 2. Visst ska man räkna försiktigt men lite utdelningstillväxt borde man nog kunna räkna med. Det är tur för en annan, att barnen flyttat hemifrån och att hus, sommarstuga, bilar och båt är betalda. Jag lever precis det liv jag vill leva för 10000kr i månaden. Det skulle ha räckt för mig om jag bara hade haft 2.6 miljoner med 5% ränta då hade jag även kunnat betala avkastningsskatten..

  • Helt klart ska man räkna med lite utdelningstillväxt och exemplet blir lite fel utan denna viktiga ingrediens. Då har du lyckats bra och då behövs förstås inte lika mycket pengar att leva av, men jag förmodar att du har nått så långt för att du är ekonomiskt medveten. Låga utgifter är ju minst lika viktigt som ett bra sparande!

 3. Hej!

  Jag tycker du är väl pessimistisk. Jag har “sparat” ihop ca 2 miljoner (på bostadsmarknaden, dvs jag har haft tur) och är i praktiken oberoende i den mån att jag sagt upp mig från ett jobb jag inte gillar och kan ta det hur lugnt jag vill så länge jag vill, om än under något modesta former.

  Visserligen motsvarar mina utdelningar “bara” drygt 7500 i månaden (ca 4.5 procents direktavkastning i kapitalförsäkringar, mest HM, Skanska och SHB), men till det tillkommer ju faktiskt eventuella värdestegringarna som trots de senaste årens kris åtminstone kan förväntas motsvara ökningarna i BNP. Min passiva inkomst motsvarar, med andra ord företagens vinst och därtill kopplade investeringar, och inte bara deras utdelningar.

  För mina stabila utdelningsaktier så känns inte en genomsnittlig vinstökning på 5-10 procent helt orealistiskt, och så i många år framöver. Så till utdelningarna på 7-8000 i månaden kommer c:a 0.08*2000000/12=16000 kronor i värdeökningar att använda vid behov. Tillsammans är det ca 23000 i månaden. Det är inte mycket, och det är inte lika tryggt som många tråkiga kneg, men om man behöver så klarar man sig på det.

  (Om man med hjälp av http://www.globalrichlist.com jämför hur den inkomsten förhåller sig till andras inkomster så kan man konstatera att bara ca 2 procent av världens befolkning har en högre inkomst än så, och de flesta av dem jobbar troligtvis hårt.)

  I praktiken klarar jag mig faktiskt gott på 15000 i månaden och kan med andra ord spara en hel del. I två år har jag sålt av för 120000 för att dryga ut hushållskassan med 10000 i månaden. Men tack vare vinst, utdelningstillväxten och värdeökningar har jag fortfarande mer än jag började med i början av året. Jag räknar med andra ord med att mina inkomster kommer att öka snarare än minska över tid.

  Men det är ju otryggt, kanske du säger, att behöva sälja aktier vid behov. Bara hälften av mina inkomster är ju trygga i den meningen att de utgörs av utdelningar i stabila utdelningsföretag vars utdelning kan förväntas öka sakta men säkert över tid, och inte snabbt och osäkert som aktiekurserna.

  Men glöm inte att även vanliga jobb innebär en viss mån av otrygghet. I många bolag är det mycket tryggare att vara aktieägare än anställd (t ex HM, Walmart och kanske även Coca Cola). Jag är med andra ord inte orolig för min framtid som ekonomiskt oberoende, trots min enligt dig otillräckliga förmögenhet. I värsta fall kan jag ju faktiskt ta ett jobb bara för att tjäna lite extra. Jag tror med andra ord du blandar ihop vad som realistiskt krävs för att vara ekonomiskt oberoende med vad som krävs för att vara tillräckligt rik för att leva ett förhållandevis välbärgat liv hundraprocentigt tryggt på passiva inkomster; med att vara helt trygg. Men vem är det!? Att vara förhållandevis fri, och tryggare än nästan alla andra, räcker långt för mig, även om det bara är med 2 000 000 på fickan.

  Tack för ett intressant inlägg!

  Mvh, /Jon

  • Lite för pessimistisk stämmer bra och jag borde ha räknat med utdelningstillväxt, lägger till några rader i inlägget.
   Men det jag egentligen ville visa är dels att det kan vara ett väl högt uppsatt mål att leva enbart av utdelningar för de flesta men samtidigt hur man ändå kan förgylla sin vardag och sitt sparande med denna metod.
   Det här med att sälja av vid behov har jag inget emot bara det verkligen är behov. Det är ju en av anledningarna att det är bra att spara, tryggheten att det finns pengar när det uppstår ett behov och om sedan värdeökningen som i ditt fall gör att grundkapitalet ändå finns kvar så måste man få unna sig lite ibland för vi lever ju trots allt bara en gång!
   Jag tycker att du har lyckats väldigt bra som har 7500 kr i utdelningar per månad, snyggt jobbat!

   • Tack för kommentaren på kommentaren! Jag tror vi tänker rätt lika. Och jag borde kanske tillägga att jag inte har några barn att försörja, vilket naturligtvis är helt avgörande.

    Mvh, /Jon

    • Den är ju en gratis pdf bok och jag tycker den ger en del intressanta vinklar på våran tillvaro. Men då är jag inte så mycket för prylar, utan det är andra saker som gör mig lycklig. Kan helt klart vara läsvärd för dom som vill uppnå ekonomiskt oberoende genom att jobba från bägge hållen.

     • Låter sunt, att jobba från bägge håll betyder ju sannolikt att målet nås betydligt snabbare men också att det är lättare att hålla sig kvar när man väl nått dit eftersom man då är van att leva ganska sparsamt.
      Trevlig helg!

 4. Efter att ha läst denna post fick jag flera funderingar varav jag börjar med den kanske mest konspiratoriska: har bloggägaren fått betalt av storbankerna eller försäkringsbolagen som erbjuder “pensionssparande” för att skriva blogginlägget? Beloppet som nämns – 5 till 8 miljoner – är nämligen vanligt förekommande inom den sfären. Där nämns beloppet utan vidare ha redovisat hur de kommit fram till det. Vi som gärna räknar själva förstår att dessa spelare ser “pensionsparandet” hos dem som en extremt lönsam produkt under 30-40 år. Vem vill inte sälja en sådan produkt om du själv får bonus på dessa kunders “sparande”?

  Du säger även att
  “… Ägamintid sparar melan 30-35 000 kr per månad. Alltså betydligt mer än vad de flesta i det här landet har i lön före skatt,…”.
  Om jag har förstått det rätt så är ‘ägamintid’s belopp för två personer dvs 15 -17500 kr/person och månad. Jag kände inte till att majoriteten av de svenska löntagarna hade dessa inkomster du nämner, speciellt inte då det bla på senare tid frekvent rapporterats att 8 av 10 slår i taket på a-kassan och alltså tjänar mer än beloppsgränsen på ca 18000:-/mån.

  Jag tycker Jon på ett förtjänstfullt uttrycker det du skulle ha funderat över.

  Kontentan är att det finns en alldeles för utbredd uppfattning om att det INTE går att göra på annat sätt än att slava för en arbetsgivare fram till pensionsdagen (som verkar flyttas fortare framåt i tiden än vad åren går) utan du kan endast spackla i hålen genom att “pensionsspara” i bankerna “produkter” och “lösningar”.
  Det är naturligtvis fel, helt fel, och det finns all anledning att visa på hur det är möjligt. Ägamintid är ett exempel, men många kommer att ha svårt att identifiera sig med paret då de både har ekonomisk utbildning och högre löner än vad många har – speciellt då det är mer fördelaktigt att starta din pengamaskin ju yngre du är.

  • Ja du Bert, trevligt att du kommenterar här!
   Din första fundering kan du lägga ner direkt och om du hade läst lite mer på den här bloggen så hade du förstått varför, har skrivit mycket om avgifter, banker och pensioner. Du verkar inte vara så förtjust i deras produkter och där har vi definitivt en sak gemensamt.

   Beloppet 5-8 miljoner har jag själv kommit fram till och det är förstås väldigt personligt hur mycket som skulle behövas och precis som jag skriver så styrs det av flera saker, man kan ju alltid flytta till en koja i skogen och försöka bli självförsörjande, tallbarrste är faktiskt inte så tokigt.

   När det gäller Ägamintids sparande så är det självklart för två personer och fel av mig och jag ber om ursäkt för det, har därför ändrat lite i texten. Men det är av mindre betydelse för artikeln eftersom merparten av oss i det här landet inte kan spara 15 -17500 kr/person och månad ändå.

   Jon har definitivt en eller flera poänger med sin kommentar och han uttrycker sig på ett trevligt sätt vilket kanske du borde fundera över.

   Man kan alltid uppfatta saker på olika sätt och om man är negativt inställd så ser man bara det dåliga, kanske har artikeln en lite negativ framtoning vilket inte riktigt var meningen. Jag vill få fram det positiva i att spara på ett sätt som ger passiv inkomst, men också visa att det gör nytta även om man inte siktar så högt.

   Självklart kan vi påverka hur bundna vi är till vår arbetsgivare och hur länge vi måste jobba och även om man inte når ända fram så kan sparandet skänka frihet och möjligheten att styra mer över sitt eget liv.

   Ha det bra!

 5. Det där känns ju lite tungt att läsa, när man tänker på aktieportföljens storlek för att man helt ska kunna sluta jobba. Liksom “äga min tid” är vi ett par med relativt bra inkomster, om än inte lika stora som en managementkonsult har. Vi lyckas spara en bra bit över 10 000 kr per månad utan att leva snålt. Att helt kunna leva på aktieutdelningar kommer nog tyvärr inte vara möjligt för oss, men jag ser pengamaskinen mer som en sorts försäkring.

  Bara några tusen i månaden som genereras av aktieutdelning innebär t.ex. att vi bor gratis, om räntan betalas av utdelningar. Eller att vi kan gå ner i arbetstid för att få mer tid med barnen. Eller att vi får en helt gratis utlandssemester per år. Bara genom att vi låter pengarna ligga i aktier istället för att konsumera direkt.

  Men liksom motion/träning oftast brukar innebära att man även äter nyttigare så tycker jag att investeringar gör att man blir mer sparsam. Man liksom sätter igång en snöboll hos sig själv. Det känns inte längre värt att fika ute när man istället kan investera.

  Vi “unnar” oss en hel del nu, barnen är bara små en gång och vi vill kunna ge dem upplevelser och framförallt tid tillsammans med oss. Men även om barn ger extra utgifter så är det också mer mening med at t spara. Skulle jag dö imorgon utan att ha bränt mina tillgångar på shopping och lyx så känns det inte surt, eftersom jag då vet att mina barn istället får glädje av pengarna. Eller, först får min man gå loss på pengarna, men även han är värd att spara till!

  På mitt jobb finns många i pensionsåldern och jag får då se på nära håll hur några tusenlappar kan påverka valet mellan att gå i pension tillsammans med maken trots att man själv bara är 62, eller om man måste sura kvar på jobbet till 65 bara för att pensionen blir så mycket högre.

  • Med ett så fint sparande lär ni komma en bra bit och jag håller helt med dig, pengarna kan skänka så mycket glädje och underlätta väldigt mycket även om de kanske inte räcker fullt ut för att leva av.

   Kanske hade jag lite för bråttom när jag skrev för precis som i en del av kommentarerna så borde jag nämna lite mer om hur stor betydelse utgifterna och levnadssättet har, 5-8 miljoner är ju inte alls nödvändigt för alla.

   Men vill man ha in runt 20 000 per månad plus lite för att fortsätta återinvestera i aktieportföljen (om man lever upp all avkastning så krymper ju värdet på pengarna som den genererar med åren) och som du skriver unna sig och familjen en hel del så behöver man ha sparat ihop en rejäl slant.

   Men som sagt avkastningen kan bli bättre än vad man tror och hur som helst så är pengamaskinen en fantastisk frihet oavsett om man kan leva av den eller bara unna sig en extra semester, tidigare pension eller mer tid med barnen!

   Ha det bra och tack för en trevlig kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *