Att spara eller inte ?

 

Att spara eller inte är frågan som många ställer sig och det är verkligen en fråga som det råder skilda meningar om.

De som inte sparar har ofta en bestämd uppfattning om varför man inte ska spara pengar och kommentarer i stil med de här:                                                                                         – Det ska inte finnas ett öre kvar efter mig när jag dör !                                                          – Man ska leva i nuet och ha roligt.                                                                                           – Man blir inte lyckligare för att man har pengar på banken.                                                    – Jag har inte råd eller det är tråkigt.

Människan har sparat sen urminnes tider men förr sparade vi på mat och prylar som hjälpte oss i vardagen, det låter mer bekant att säga att vi samlade. Det ligger i vår natur att samla så att vi ska klara oss om det blir svårare tider, för att ha en buffert och för att överleva.

Har vi någon nytta av det idag i våra moderna värld ? Man får väll den hjälp man behöver ändå om man skulle få slut på pengar ?

Svaret är inte helt självklart för visst finns det hjälp att få och de flesta överlever ett ekonomiskt haveri, i alla fall i vårat land som det ser ut idag.

Men eftersom du lever i nuet och handlar upp alla dina pengar så får man förmoda att du har det ganska bra och är väldigt lycklig. Så hur nöjd skulle du vara med att bara överleva och inte kunna unna dig något, bo mindre bra , äta mindre bra, aldrig göra något roligt och aldrig köpa något du vill ha ?

Förr handlade det om att överleva, idag handlar det mer om att ha en trygghet och kunna behålla sin nuvarande livssituation även under en ekonomiskt sämre period. Kanske även om att kunna ge sina barn en stabil start på livet. Vårt välfärdssamhälle har trots allt många som faller ur systemet och det skulle vara dumt att tro att man inte skulle kunna bli drabbad.

Jag håller med om att folk som är rejält snåla kanske borde leva lite mer i nuet men att spara är inte att vara snål, det är att bry sig om och ta ansvar för sitt eget liv.

Att spara är inte bara en trygghet utan det innebär också frihet och möjligheter som kanske inte finns utan pengar. Det kan vara att klara sig utan jobb en period eller att ha råd att studera. Det kan också skänka frihet att göra lite mer som man vill eller det som avgör om man vågar byta jobb efter en lång tid av tristess.

En annan fördel med ett riktigt sparande är att efter en viss tid när man fått avkastning på sitt kapital så får man möjligheten att använda en del pengar utan att grund kapitalet minskar med en enda krona, man blir alltså belönad för att man inte köpt upp alla pengar !

Vad är det då som gör att just de där hundralapparna som du inte vill spara är så viktiga just den här månaden ? Är det ett kvitto på att vara lycklig och leva i nuet när man kan handla för ett par extra hundralappar i månaden ?

Att helt enkelt inte ha råd att spara är en helt annan sak, är man redan i en ekonomiskt dålig situation så är det klart att sparande inte är något som passar just nu.

Men många av de som anser att de inte har råd att spara har egentligen bara problemet att de inte vill eller orkar och därför intalar de sig att det blir dags att börja spara den dagen ekonomin tillåter det. I framtiden.                                                                                       Efter ytterligare några år och några löneökningar senare så har de vant sig vid varenda extra krona och tycker fortfarande inte att det är läge att börja spara.

Många som jag talat med har inte särskilt dålig ekonomi men de skapar heller inte utrymme att lägga till sparande i sin vardag. Skulle ekonomin däremot försämras det allra minsta så finns det stor risk att hela deras livsstil havererar och då har de inga säkerhetslinor kvar. I ett sådant läge skulle det vara lycka att ha lite sparade pengar på banken.

Hur som helst så gör var och en som de själva vill, men för de som vill börja spara så rekommenderas att läsa om sparande här på Stabilekonomi.se

Och en bra start kan vara att öppna ett konto på

Lycka till !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *