Billigt är roligare än dyrt men gratis är roligast

När man försöker hålla ordning på sin ekonomi handlar det ofta om att hålla nere sina kostnader. Det finns ganska begränsade möjligheter att styra över hur stora inkomster man har – det kommer in en lön från jobbet och det är i princip vad man har att röra sig med. Eftersom de pengar som kommer in ofta är svåra att påverka (det är inte helt enkelt att få löneförhöjning eller hitta extra inkomster) så är det utgifterna man får jobba med om man vill förbättra sin ekonomi och få mer pengar över.

Att förbättra sin ekonomi handlar många gånger om att ha bra kontroll över sina utgifter. Att göra en ordentlig budget är ett bra första steg då man får en riktigt bra överblick över inkomster och utgifter och man kan använda sin budget för att se vart pengarna går och var det finns utrymme att spara in några slantar.

Det finns många spartips för den som vill dra ner på kostnaderna (köra mindre bil, göra matlådor och ta med till jobbet etc) men i det här inlägget tänkte jag ta upp några bra tips på hur man kan ta det ett steg längre. Det bästa sättet att spara pengar är att inte spendera några pengar alls! Därför handlar detta inlägg om saker man kan göra som är helt gratis men som är bra alternativ till sådant man behöver betala för. I vissa fall kanske gratis inte är lika bra men ibland är det definitivt likvärdigt och då och då kan det faktiskt även vara bättre.

Nöjen

En av de första saker man drar ner på när det är ont om pengar är ofta nöjen. Man måste betala räkningar och kostnader för mat och liknande för att vardagen ska gå runt och då är det nöjen som får stryka på foten. Det går dock att klara sig undan väldigt billigt och ändå ha kul.

Naturen – Ute i naturen kan du göra väldigt många roliga saker. Naturen kan du besöka oavsett om du har några pengar eller ej. Du kan ge dig ut och campa, grilla, bada, hajka, leka, titta och mycket mer. Naturen är tillgänglig för alla och värd en rejäl push då den är ganska fantastisk. Ifall du har barn som av något skäl inte tycker att det låter så kul att gå ut är ett tips att du inte bara skickar ut dem själva utan faktiskt gör något tillsammans med dem. Hitta på något hela familjen utomhus.

Biblioteket – Läsa är det nog många som gillar men det finns inget krav på att man köper en massa nya böcker hela tiden. En nyare bok kan gå på någon hundralapp även om man väljer en pocket, som är billigare. Oavsett om man läser flera böcker i veckan eller bara någon bok då och då är bibblan det perfekta stället. Du kan låna med dig böcker helt gratis och sedan lämna tillbaka dem när du är klar. Det finns även en del ljudböcker för dig som tycker att dessa är trevligare.

Museum – Att gå på museum kan vara ett kul sätt att fördriva några timmar. Detta är ett bra tips för dig som är ute och reser och besöker någon intressant stad men letar efter ett billigt sätt att underhålla dig och familjen. Många museer har gratis inträde så du kan kolla in alltig utan att betala ett enda öre. Leta upp ett museum om något som intresserar dig – teknik, historia, konst etc. Givetvis är detta inte något man kan göra allt för många gånger då det blir tråkigt att se samma sak för ofta.

Marknader / evenemang – Med jämna mellanrum dyker det upp olika evenemang som är helt gratis att avnjuta. Det kan vara allt från trevliga marknader till karnevaler eller gratis konserter etc. Det kan vara kul att besöka sådana i sin hemstad men det är även ett tips ett bra och väldigt billigt alternativ om du är ute och reser och vill ha något att göra som inte kostar pengar.

Gratis datorspel – Har du barn som gillar att spela spel på datorn? Det är tyvärr inte helt billigt att köpa de nyare spelen. Allt som oftast kostar det upp mot 500 kr per spel. Det finns dock nu för tiden ett stort utbud av spel som är gratis att spela. Det finns både enklare spel och väldigt avancerade och snygga. Förr i tiden kunde gratis spel ofta vara av sämre kvalitet än de man betalar för men idag är så inte längre fallet. Du kan nu spela riktigt välgjorda spel utan kostnad. Du hittar mycket bara genom att söka lite på Google.

Umgås helt enkelt – Det låter kanske simpelt men detta är ett bra sätt att ha kul utan att spendera en massa pengar. Du kan umgås med din familj och ha väldigt skoj t ex med en kortlek eller något annat brädspel. Ta en familjekväll så kan ni ha skoj och komma undan billigt. Det går lika bra att göra detta med sina vänner. Givetvis kanske det inte blir helt gratis om ni ska ha lite tilltugg och lite sådant men det är ett klart prisvärt nöje.

Titta på sport – Är man ett fan av fotboll eller hockey kanske man gärna vill se matcher från Allsvenskan eller Elitserien, men dessa matcher är inte billiga. En enda biljett kostar ofta en rejäl slant och det är inte alltid det finns pengar i ekonomin för att gå och kolla live. Om du verkligen gillar fotboll eller andra sporter kan du dock ofta kolla på matcher på en lägre nivå, vilket många gånger går att göra gratis. Inte lika skoj som i högsta divisionerna kanske men ändå klart bättre än ingenting.

Du kan titta på ganska mycket sport på TV, vilket inte är samma känsla som att göra det live, men du har åtminstone en skön plats att sitta på och du ser riktigt bra. Du kan även springa på toa hur mycket du vill utan att det är krångligt! Ifall du inte har de kanaler som krävs för att se matcherna är det givetvis lite dumt och dessa kanaler kan ibland ingå i onödigt dyra kanalpaket. En lösning är att välja ut de viktigaste matcherna och se dem på en sportbar. Dricker du måttligt kommer du då undan ganska billigt.

Träning

Har du ett årskort på gymmet eller går på olika pass eller spelar tennis där det kostar hundralappar vid varje tillfälle? Träning kan bli riktigt dyrt men är också något som är bra för kroppen och det är inget bra alternativ att låta bli helt och hållet för att spara pengar. Det finns många möjligheter att träna väldigt billigt eller gratis.

Enklast är givetvis att bara ge sig ut och springa men för dig som vill träna styrka och liknande finns det också möjligheter. Ger man sig ut i naturen finns det många sätt att träna sina muskler, t ex genom att bara lyfta stock eller sten. Man kan göra det mesta utan vikter och maskiner från ett gym bara man vet vilka övningar som funkar. Det går även bra att träna hemma om man hellre vill det. Det finns även många bollsporter som kan utövas gratis på platser där man inte behöver betala för att vistas så som basketplaner, tennisplaner och fotbollsplaner som man kan utnyttja gratis.

Låna istället för att köpa

Ibland inser man att man skulle behöva göra något där det krävs en pryl som man kanske inte kommer använda så ofta. Exempelvis kanske det handlar om att man behöver tvätta av plattgången med en högtryckstvätt, men man har i övrigt inte så jättemycket nytta av en sådan. Om man bara har användning för tvätten tre, fyra gånger per år samtidigt som den är ganska dyr är det inte den roligaste investeringen.

I ett sånt här läge skulle det givetvis vara bättre att helt låta bli att köpa men om behovet är stort kanske det dock går att ordna på annat sätt – t ex genom att låna en högtryckstvätt av någon bekant. Har du trevliga grannar kan det tänkas att någon av dem äger en sådan, eller kanske någon av dina släktingar eller vänner? Man kan utan att skämmas fråga om det är ok att man lånar tvätten i ett par dagar för att genomföra sin rengöring. I gengäld kanske du har något bra att låna ut när behovet uppstår. Genom att samsas om dyra saker som man använder mer sällan kan man komma undan billigare. Det gäller inte bara dig utan även den andra personen. Delad glädje är ju dubbel glädje!

Gå eller cykla

Att ta sig till olika platser kostar ganska mycket pengar vare sig man åker bil eller försöker utnyttja bussar och andra allmänna transportmedel. Det är framför allt bilen som drar pengar och kan man låta bilen stå när det finns billigare alternativ att ta sig fram är det något att överväga.

Billigast, rent av gratis, är ju givetvis att helt enkelt promenera dit man ska eller att ta cykeln (om man nu redan äger en cykel). I vissa fall är de alternativen inte aktuella då det är för långt men för vissa situationer är det perfekt. Om du är en av dem som brukar ta bilen när du bara ska åka kortare sträckor är det läge att lägga bilnycklarna på hyllan och byta ut dem mot promenadskorna. Du sparar en hel del pengar på detta och det är dessutom som en bonus bra med motion och frisk luft.

Alternativa gratisprylar

I flera fall finns det gratis alternativ till sådant som kostar pengar. Tittar man till exempel på program till datorn eller appar till mobilen / surfplattan finns det ofta  fina versioner som kostar massor med pengar men även gratis versioner som går att ladda ner som funkar i princip lika bra. Har du ingen lust att lägga en massa pengar på Officepaketet från Microsoft finns det Open Office som du kan använda gratis och likadant inom andra områden.

Vill du kommunicera utan kostnad kan du testa program som Skype där du både kan chatta med andra eller prata vanligt över Internet. Skype funkar på mobilen men det finns även olika chattprogram till mobilen som du kan utnyttja istället för att skicka SMS ifall båda parter använder samma program så som Kik och WhatsApp.

Många tjänster som kostar pengar kan tänkas ha gratis alternativ som finansieras genom reklam eller liknande. Reklamen kan vara aningen störande men det kan definitivt vara värt att stå ut med den och får det gratis jämfört med att betala pengar varje månad. Bra exempel är Spotify.

Läser du tidningen i pappersformat som du prenumererar på? Det kan vara trevligt att sitta och bläddra till frukostmackan men det är klart billigare att helt enkelt läsa nyheterna gratis på datorn eller surfplattan. Du kan gå in på DN.se för att läsa Dagens Nyheter och i princip alla vettiga tidningar har sina egna webbsidor där de flesta nyheter finns att läsa gratis. Överge papperstidningen och läs digitalt istället för att spara in pengarna.

Underskatta inte gratis

Det finns ganska mycket man kan göra som inte kostar några pengar. När det gäller nöjen kan man hitta på ett stort antal saker och om man även lägger till sådant som kostar en liten slant men som är riktigt billigt finns det riktigt mycket om man är lite kreativ.

Inom andra områden kan det vara lite mer utmanande att byta ut sådant som kostar mot gratis alternativ men ifall det finns ett behov av att spara lite pengar så kanske man också får räkna med en och annan uppoffring eller åtminstone att få tänka till en extra gång.

Detta är givetvis heller ingen uttömmande lista med saker som är gratis. Den enda gränsen är egentligen din fantasi. Om du tänker efter och har som utgångspunkt att försöka spara pengar kan du klara dig undan ganska mycket billigare.

Har du några egna bra tips på gratis alternativ? Jag vet att min lista är lite mesig men det är åtminstone en början och ger några konkreta exempel. Den kan även fungera som en inspiration för dem som inte tänkt på hur många billiga alternativ det egentligen finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *