Bekvämlighetens fälla – att nöja sig med det man har

Har du ett ganska bra liv, med familj, bil, hus, en vettig fast inkomst och allt det där som väldigt många andra också har? Är du nöjd med livet som det är nu? Nöjd med din ekonomi och hur mycket pengar du har över varje månad till sparande och roliga saker? Det är bra att du är nöjd, men bli inte för nöjd för då glömmer du kanske bort att leta efter sätt att förbättra ditt liv och din ekonomi.

Bekvämlighet är en av våra allra största fiender när det gäller många saker och speciellt kanske när det gäller pengar. Vi vill inte göra för mycket arbete eller så har vi det så bekvämt och bra att vi helt enkelt slutar tänka på sådant som egentligen är viktigt, t ex att hålla koll på att man betalar en rimlig summa för en viss sak och att den saken dessutom är så bra som den kan vara.

Det här inlägget handlar om att man måste vara ständigt aktiv med sin ekonomi och att man måste ta sig tid att se över sina utgifter med jämna mellanrum, så att man inte betalar onödigt mycket. Det gäller för all del inte bara de befintliga utgifter som man har utan det är lika viktigt när man köper saker eller när man tar ett nytt steg i sin ekonomi.

Håll dig alert och håll din ekonomi “up to date”

Ett bra exempel på en utgift som de flesta av oss har och som är en ganska stor post i en vanlig ekonomi är försäkringar. De flesta har några olika försäkringar så som hemförsäkring, bilförsäkring och kanske någon personförsäkring i form av sjukförsäkring etc.

Försäkringar är en sådan sak som kan variera en del i pris beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilka val du gör gällande självrisk och liknande. När du först skaffar försäkringarna kommer det första steget – vilket är att du tar dig tid att kolla runt på alla olika försäkringsbolag och deras försäkringar och gör ett informerat val utifrån detta. Med lite tur har du valt prisvärda försäkringar eftersom du tog dig tiden och lade ner jobbet med att undersöka vad som fanns.

Det är viktigt för din ekonomi att du orkar titta runt och jämföra, för det kan som sagt skilja en hel del i pris på väldigt liknande produkter. Varför betala mer än nödvändigt om du ändå får exakt samma sak för dem? Det är dock inte helt ovanligt att folk glömmer eller inte orkar jämföra, vilket leder till att man spenderar onödiga pengar.

Det jag vill ta upp idag är dock det andra steget, efter att man har skaffat sina försäkringar och haft dem ett tag. När man väl gjort sitt val första gången, oavsett om man tog sig tid att kolla runt och välja bra och billiga försäkringar eller mer bara körde på första bästa alternativ, så blir det lätt att man sedan nöjer sig med detta framöver.

Man tänker att det nog blir bra som det är, eller så tänker man inte direkt på det alls. Faran med att göra på det här sättet är dock att man bara låter det ticka på, år efter år, utan att fundera på om det går att spara pengar och vara mer ekonomisk. På så vis gör man sig själv en ganska stor otjänst, för det finns ju roligare saker att lägga pengar på än t ex försäkringar och andra räkningar.

Genomgångar med jämna mellanrum en bra idé

Ifall du har haft dina försäkringar ett tag kan det vara bra att kolla på dem igen. Du behöver kanske inte göra det varje år direkt men kanske var tredje år som minst. Det du kan kolla på då är i grund och botten två saker. För det första kan du kolla ifall det finns någon annat försäkringsbolag som har en lika bra försäkring till ett längre pris. Det kanske inte var så för tre år sedan men mycket kan ändras på tre år.

Ifall du tar en stund och jämför priserna igen kanske du kommer fram till att ett helt annat försäkringsbolag är bättre nu för tiden. Om skillnaderna mellan det du har och vad som finns att välja på i dagsläget är små är det kanske inte värt att byta, men ifall det skulle innebära en större besparing eller märkbart bättre försäkringsvillkor, då är det ju värt det.

Det andra du kan fundera på är ifall du har samma behov nu som för tre år sedan. Kanske tyckte du då att du behövde ett visst försäkringsskydd som du idag inser att du inte behöver eller så kanske du behöver lägga till något. Det är väldigt vanligt att man betalar för sådant man inte behöver bara för att man är lite för bekväm för att göra en förändring, men det är pengar som kan sparas in och läggas på annat. Ifall ditt behov av skydd har ökat snarare så kan det ju också tänkas att något annat bolag har ett bättre paket för dig som är mer prisvärt på det stora hela.

Bolån är ett annat bra exempel

Bolånet är förmodligen din allra största post i privatekonomin och den står för en hel del utgifter över en längre period. Det är därför viktigt att göra vad man kan för att få bästa möjliga villkoren på sitt bolån, t ex en bra ränta.

Bolån är dock också en av få saker som folk faktiskt tänker på lite mer och spenderar lite mer tid på att försöka spara pengar på. De som har fast ränta på sina lån och har en viss bindningstid på dem får ju ett ypperligt tillfälle när lånets bindningstid går ut att sätta sig ner och leta efter en bättre deal någon annanstans eller att försöka förhandla fram bättre villkor hos befintliga banken.

De flesta har dock rörlig ränta och då kan man lösa sitt lån när man vill, vilket gör att man i princip också skulle kunna byta bank när man vill. Nu är det givetvis inte smidigt att hålla på att byta bank hit och dit allt för ofta och kanske ger det inte så mycket heller, men man ska åtminstone inte glömma bort att man kan göra förändringar om man vill.

Eftersom det rör sig om så mycket pengar kan även små skillnader i ränta och liknande göra ganska mycket på den totala kostnaden för ett bolån, och hyfsat mycket även på månadskostnaden faktiskt. Tänk på detta lite då och då. Det är t ex bra att ha regelbundna genomgångar av sin ekonomi där man kollar på alla de saker som kostar pengar och försöka förbättra.

Det går att spara även på andra lån

Lån är rent allmänt en ganska stor kostnadspost, vare sig det är bolån eller andra typer av lån. Om man t ex tar ett privatlån är det kanske inte så vanligt att man ser över det lånet efter några år och flyttar det till en annan långivare som är billigare, men det är faktiskt en klar möjlighet.

Det här med att samla dyra lån eller att “lösa dyra lån” som har blivit lite på modet på senare tid handlar ju just om detta. Har du ett lån eller flera som du betalar hög ränta på så kan du eventuellt ta ett annat billigare lån hos en annan långivare för att lösa det dyra lånet och på så vis spara pengar varje månad med en lägre ränta.

Poängen är i princip samma som mitt exempel ovan med försäkringar. Det handlar om att se över sina utgifter och se om man kan spara pengar på något vis. Kan man hitta ett billigare alternativ än det jag valde när jag först skaffade min försäkring eller mitt lån etc?

När det gäller lån tycker jag personligen att man ska ta lite extra tid på att kolla runt och jämföra de olika långivarna innan man gör sitt val, för det skiljer en hel del på räntor och andra avgifter beroende på vad du väljer. Du kanske är lockad att bara låna hos din vanliga bank, men det är inte alltid att det är det bästa alternativet.

För dig som funderar på att låna pengar är det alltså viktigt att jämföra i förväg och där har du faktiskt några alternativ. Du kan göra jobbet själv och kolla runt hos olika långivare eller så kan du välja någon tjänst som jämför åt dig, så att du har allt samlat. På sådana webbsidor som hjälper dig att jämföra får du en bra överblick och om du vill ansöka om att låna pengar kan du göra det direkt på nätet. Oavsett vilket sätt du väljer för att jämföra och kolla priser ska du alltid vara observant på vilka villkor som gäller och använd ditt sunda förnuft.

Alla utgifter i din ekonomi är värda att syna i sömmarna

Ifall du gillar tanken på att göra en genomgång av dina utgifter och att försöka hitta sätt att förbättra dem på så har du här en bra möjlighet att spara pengar. De stora utgifterna så som försäkringar, lån, mat, energi, bil och bostad i övrigt är några av de viktigaste målen för dina undersökningar men det är viktigt att komma ihåg att i princip alla utgifter, stora som små, kan vara potentiella källor till sparande.

De stora sakerna har potential att spara mer pengar så att säga, men om man tar sig an ett antal mindre utgifter så kan de tillsammans göra en del i plånboken varje månad. Det kan vara allt från bredbandet, tv-kanalerna och tidningsprenumerationer till vilket gym man går till. Gör en genomgång och ifrågasätt alla dina tidigare val. De valen kanske var de bästa möjliga när de gjordes, men det innebär inte per automatik att de fortfarande är bäst och billigast.

Det är som sagt inte säkert att det är så att ditt val i sig har förändrats eller att det finns några billigare alternativ – utan det kan ju faktiskt vara så att det är du som har förändrats. Kanske behöver du inte längre alla de saker som du en gång behövde eller ville ha. Ser du mindre på tv eller har tröttnat på en tidning så kan du ju välja att helt dumpa dem (eller byta till något lite mindre och billigare alternativ) istället för att bara behålla dem utav gammal vana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *