Barnsparande

Ett vanligt huvudbry för oss föräldrar är hur vi ska spara till våra barn på ett bra sätt. Min uppfattning är att många som är totalt ointresserade av sparande ändå vill lägga lite tid på sparandet till sina barn, vilket är bra.

Att ha en stabil grund till barnen när de blir vuxna är naturligtvis jättebra, men långt ifrån alla har det så förspänt. Vi lever i Sverige och de flesta har utan sparade pengar från föräldrarna betydligt bättre förutsättningar att få ett bra liv än vad de har i stora delar av världen.

Om du som förälder har råd att spara en slant till dina barn så ska vi nu titta närmare på vilka alternativ som finns och vad som passar dig bäst.

Man kan välja att öppna ett konto i barnets eget namn, då är pengarna barnets och barnet bestämmer själv över pengarna när han/hon fyllt 18år om inget annat har skrivits. Fördelen är att pengarna verkligen är barnets och att ingen kan röra dom.

Många får rådet att spara i barnets eget namn med förbehåll om när pengarna får användas. De får också rådet att sätta ett fast månadssparande i en fond och spara så i 18 år. Då är du en perfekt kund, banken tjänar några procent i fondavgifter på dig varje år. Oavsett om fonden går upp eller ner så tjänar dom lika mycket, och det blir stora pengar på så många år. När du sedan får se att en stor del av pengarna är borta efter alla år av sparande så får du nog söka tröst någon annanstans, det var ju med ditt medgivande sparandet startades så banken har inte gjort något fel.
Avanza Bank – Flytta sparandet till oss och undvik avgifter.

Om du istället öppnar ett konto och sparar till barnet i ditt eget namn så har du en helt annan frihet och flexibilitet. Att tänka på då är att se till att barnet verkligen får pengarna om föräldern omkommer, även att eventuell kapitalvinst skatt betalas av föräldern.

Pengarna ska naturligtvis vara till barnet men barn mognar i olika åldrar och har olika behov, du bestämmer då när du vill portionera ut pengarna, kanske vid körkort, hjälp till studier och bostad.

Du eller din familj kan drabbas av någon olycka eller någon problematisk situation i livet som innebär stora problem även för ekonomin.Jämför barnförsäkringar med Insplanet. . Om problemet är av sådan art att pengar skulle vara till hjälp så finns ändå möjligheten att använda en del av barnets pengar. En trygg och bra uppväxt är ju ändå mer värt än pengar på banken när man fyller 18 år.

Även om du har flera barn så går det att samla sparandet på ett ställe, fördelningen styr du sedan själv när det är dags, på det viset blir det mindre rörigt och ofta billigare. Du slipper också orättvisor som kan uppstå om barnens kapital utvecklas olika.

När det gäller själva sparandet så rekommenderas ett månadsparande och vidare läsning i fliken sparande. Barnen är förmodligen det viktigaste du har och om du har bestämt att du vill ha ett bra sparande till barnen så är det definitivt värt att läsa om sparande och jag tycker också att artikeln avdramatisera aktier borde vara en tankeställare värd att läsa.

Ytterligare en stor fördel med att spara till flera barn på ett gemensamt konto är att det blir lättare att få ihop en tillräckligt stor summa att köpa aktier för, utan att courtage kostnaden blir för stor.

Att få ihop 4-5000 kronor att handla aktier för kan kännas hopplöst jobbigt för många men varför ha bråttom, så småningom kommer utdelningarna hjälpa till och ihop med månadssparandet går det lättare och lättare att få ihop nästa summa till aktieköp.Låt även den gamla spargrisen hjälpa till med att fylla på kassan.

Som med så mycket annat så handlar väldigt mycket om person och situation. Om någon av föräldrarna har mycket skulder och har problem med att hantera pengar på ett bra sätt eller helt enkelt inte har den karaktär som krävs för att ha ett större belopp på banken utan att köpsuget blir för stort, så kanske det inte är lämpligt att spara till barnet i föräldrarnas namn. Att till exempel falla för frestelsen att köpa en ny bil kontant skulle kanske radera alla barnets sparade pengar. I en sådan situation är det tryggare att spara i barnets namn med förbehåll om när pengarna får användas.

Ytterligare sparalternativ kan vara fasta tillgångar eller investeringar i form av  sommarstuga, fjällstuga, skog eller något annat helt beroende på vad som finns för intressen i familjen. Det finns mycket som kan skänka livskvalitet åt hela familjen samtidigt som det också kan ha ett ekonomiskt värde som kan förvandlas till pengar vid behov.

Jag som driver sidan stabil ekonomi tar inget ansvar för dina handlingar eller investeringar, Jag kallar mig inte för rådgivare utan skriver bara om vad jag tycker är ett bra sätt att spara till barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *