Avdramatisera aktier.

Med sidan stabil ekonomi.se vill jag gärna försöka avdramatisera det här med aktier lite, då menar jag inte att alla ska springa och handla upp sina sparpengar hur som helst. Känslan man får när man pratar med folk är att de flesta verkar tycka att steget från att köpa en fond till att handla med aktier är oändligt stort. Det är till och med ok att låna 250 000 kr till en ny bil som garanterat inte är värd särskilt mycket om tio år, värdet kan bara gå ner. Men att köpa aktier för en del av sparpengarna och få direktavkastning och värdeökning som kan bli ganska rejäl på tio år är för stor risk. Nu kan man ju inte åka på semester i en aktie vilket man kan i en bil, men jämförelsen avser risken och tankesättet.

Varför är det så här? Jag tror att största anledningen är dålig kunskap och en lite gammaldags rädsla att handla aktier är för vissa förknippat med spel och dobbel, inget som vanligt folk håller på med. Fonder är däremot ok för banken rekommenderar det och då känns det mycket tryggare. Man kan väll lita på det banktjänstemannen säger?  Folk blir lite arga efter ett rejält börsras och sedan glöms det bort och efter ett tag är det dags att köpa fonder igen (ofta när börsen redan har gått upp).

En ensamstående mamma kom och pratade med mig en dag och berättade att hon månadssparat till sitt barn i många år utan att kolla till sin placering särskilt noga för banken hade ju sagt att det var en bra fond och allt kändes tryggt. Nu var det dags att plocka ut pengarna och efter 12 års sparande hade kapitalet inte växt alls, summan var den sammanräknade summan av 12 års sparande. Avkastningen var alltså noll. Noll procents avkastning på tolv år! Undra vad utfallet hade blivit om hon köpt några stabila aktier med direktavkastning? Om hon köpt för 10000kr och fått direktavkastning på 4 % per år skulle summan bli ca16000kr, även om aktierna inte stigit i värde alls.

Det jag skulle vilja är att den ensamstående mamman och alla andra som inte har sett aktier som ett sparalternativ tänker om och skaffar lite kunskap. Så enkelt som det har blivit att handla aktier och även att skaffa sig grundkunskapen som behövs så tror och hoppas jag att skepsisen kommer att avta och att aktier kommer att bli ett helt naturligt inslag i var man och kvinnas sparande om ett antal år. När man sparar till sina barn så har man förhoppningen att pengarna ska räcka till både bil, körkort och förhoppningsvis något mer. För att uppnå det så krävs det i de flesta fall någon form av värdeökning och avkastning på kapitalet, men det ska väll inte vara något problem för det är ju många år kvar innan barnen är stora…