Att låna pengar för att investera dem, t ex på börsen, är ett alternativ som kan locka vissa men som innebär en högre risk. Det går inte att säga rakt av om det är en dålig idé eller om det är en rimlig risk att ta, för det beror på ett antal olika faktorer.
Det man kan säga är att om det går dåligt på börsen så blir förlusten ännu större om man har lånat pengar till aktieköp. Det är bättre att låta bli om man inte känner sig väldigt trygg både som investerare och med sin ekonomi.
Detta är något som har blivit extra tydligt i år 2022, med stora börsnedgångar, som till stor del har varit svåra att förutspå. Väldigt få visste att det skulle bli så här i år och få kommer också att kunna undvika förluster det första halvåret.
Det är tider som dessa som gör det värre att ha belåning när man investerar. Så länge börsen går upp så är det inget stort problem men när börsen går ner, speciellt om den går ner mycket, så börjar det direkt svida. Man kan inte säga att det alltid är fel att investera med lånade pengar men det är dock helt klart att innan man börjar fundera på sådant så bör man se till att man investerar på ett sunt och bra sätt.
Därför tänker jag börja med att gå igenom ett antal tips / allmänna regler för investeringar, som gör det säkrare och mindre riskabelt. Om man kan investera på ett smart och sunt sätt, med en lagom risknivå, så blir det också mindre riskabelt att investera lånade pengar. Så vi börjar med det.
Bra tips för sunda investeringar
1. Regel nummer ett brukar ofta sägas vara att man bara ska investera pengar man inte behöver och pengar man har råd att förlora. På ett sätt kan man kanske då tycka att belåning inte är passar in här – för det är ju pengar som man egentligen inte har och som man inte bör förlora.
Poängen är dock huvudsakligen att om man förlorar sina pengar eller en stor del av dem, så ska det inte vara så katastrofalt att det påverkar ens vardagsliv och privatekonomi. Man ska inte få problem med att betala räkningar eller annat sådant, utan kunna få vardagsekonomin att gå runt ändå.
Belåning innebär en större risk helt klart och man ska vara väldigt försiktig med det. Avstå helt belåning om du inte känner dig väldigt trygg i ditt investerande och vet vad du gör. Samt att du ändå kan känna att du skulle klara din ekonomi även om du förlorade pengarna, inklusive de lånade.
2. Diversifiera och sprid riskerna. Detta är ett klassiskt bra tips som de flesta nog redan har hört men det kan vara värt att säga det igen. Man ska helt enkelt undvika att lägga alla äggen i samma korg. Om den korgen skulle råka bli mosad så förlorar man allt för mycket. Därför bör man ha många olika aktier eller breda fonder, så att man aldrig blir för hårt exponerad mot enstaka bolag eller marknader.
Med tanke på att det är så himla svårt att veta när en nedgång ska komma eller om en viss aktie ska falla ihop, så är det inte värt att chansa. Inte ens om man tycker att bolaget verkar väldigt starkt och bra. Även stora och starka bolag som ser superfina ut på pappret kan gå åt skogen, då väldigt många faktorer är med och bestämmer aktiens kurs.
Om man sprider sina risker så slipper man ta för mycket stryk när individuella aktier går ner alltför mycket. Visst kan man kanske missa lite uppgång också för att man inte tryckte in allt man ägde i en raket, men det är uppoffringen man får göra för att slippa stå med skägget i brevlådan den dagen det går åt skogen.
3. Undvik att försöka tajma marknaden. Det är enormt svårt att tajma marknaden. Att veta när toppen har kommit och att veta när botten är nådd. Det klarar proffsen sällan och därför är det inte någon bra idé att tro att man som en glad amatör ska klara det.
Det är då bättre att helt strunta i att försöka tajma upp- och nedgångar och istället bara köpa på sig mindre positioner under en längre period. Har man en stor summa pengar att investera så är det bättre att inte köpa för allt på en gång utan att dela upp det i mindre köp över en längre period som ett halvår eller kanske till och med ett år.
4. Månadsspara. Detta passar bra ihop med det förra tipset. Att månadsspara är förmodligen det bästa sättet att investera på. Speciellt om man är en vanlig Svensson utan allt för mycket kunskap.
När man månadssparar så köper man varje månad utan att tänka på om det går upp eller ner på börsen. Utan att oroa sig eller försöka tajma något alls. Man bara köper då man får in pengar från lön eller liknande och sen får det gå som det går.
På detta vis kommer man att ibland köpa in sig billigt och ibland dyrt. Ibland tajmar man en topp och ibland en dal, utan att det är meningen. Men om man slår ihop alla köp så kommer man troligen göra bättre ifrån sig och få bättre totalavkastning sett på ett år, än om man aktivt hade försökt tajma och köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt.
Fördelen med månadssparande är också att det för det första är ett sparande rent allmänt, vilket är bra och för det andra så skjuter man hela tiden till nya pengar till sitt sparande. Ju mer man kan avvara ju bättre och det kommer att göra skillnad när tiden börjar gå. Ställer man in att dessa pengar ska föras över och investeras automatiskt så slipper man tänka på det och behöver inte oroa sig för att man istället ska handla upp pengarna och köpa något onödigt.
5. Välj gärna breda indexfonder. Att ha indexfonder som en bas i sitt sparande är alltid bra. De går ofta relativt bra och är enkla att äga. Man behöver inte oroa sig på samma vis som man gör över enskilda aktier och man har en professionell förvaltare som väljer ut innehaven åt en. Indexfonderna är dessutom relativt billiga.
Detta hör också ihop med att diversifiera och att sprida risken. En indexfond innehåller ofta 20-40 aktier eller något sådant och du får då automatiskt riskspridning utan att behöva fundera på det. Du behöver aldrig oroa dig för att sitta med en riktig nitlott. Sen ska man givetvis även se till att diversifiera sina fonder genom att äga lite olika marknader och inriktningar.
6. Köp aktier i “rätt” bolag. Detta kanske låter enkelt men det är inte alltid det. Det jag menar med rätt bolag är inte att man ska lyckas pricka in de där aktierna som går upp 1000 procent per år hela tiden.
Du bör köpa aktier i bolag som du förstår dig på. Om bolaget i sig är komplicerat och du inte förstår exakt vad de gör eller hur det är tänkt att de ska tjäna sina pengar osv, så är det nog inte rätt bolag för dig att investera i.
Välj något som du förstår och där du har något konkret. Ofta kan det funka att välja bolag vars produkter och tjänster man själv använder – Husqvarna, Apple, PepsiCo, Netflix eller vad det nu kan vara. Givetvis är det inte enda kriteriet att du använder produkten men om det är något du själv använder så kan du förmodligen förstå bolaget och varför det bör öka i värde.
Du ska gärna också köpa aktier i bolag som går med vinst. Detta är något som ofta glöms bort eller har glömts bort under senare år. Många bolag får enorma värderingar och aktier som stiger till månen trots att de inte tjänar några pengar eller knappt säljer något. De värderas efter framtida potential och hype många gånger.
Sådana bolag kan mycket väl gå väldigt bra periodvis men det finns också risk att saker och ting vänder. När det börjar gå dåligt så är det klart större risk för bolag som inte har en fundamentalt stark verksamhet och vettiga vinster att luta sig tillbaka mot. Sådana bolag klarar sig även klart bättre när det går allmänt dåligt på börsen eller i den globala ekonomin.
Lån till investering
Hur man ska gå tillväga för att låna till investeringar är givetvis upp till var och en. Att belåna sin bostad är bra då man kan hålla räntan nere men det kan även finnas andra lån att ta. Det viktiga är då att räntan är låg nog. För att det ska vara värt att investera lånade pengar måste avkastningen vara lägre än räntesatsen på lånet.
Det vore också bra om det finns en del marginaler med tanke på att det inte alltid går så bra på börsen som man har tänkt. Ibland blir det till och med så illa att det blir stora nedgångar, vilket givetvis gör det tufft.
Ska du ha ett privatlån bör du kolla runt och jämföra och se till att du verkligen får en bra ränta på lånet, på en sida som exempelvis Lånoo.se eller hos en låneförmedlare. Du vill ha en låg ränta så att kostnaden för lånet inte äter upp allt för stor del av avkastningen. Samt att eventuella förluster hålls nere när det går dåligt.
Som avslutning vill jag återigen säga att lån till investeringar är mer riskabelt och i de flesta fall ska man undvika detta. Det är ett sätt att göra större vinster snabbt men det är på bekostnad av en högre risk och att det vissa perioder (som i år) kan kännas extra tufft. Låna inte om du inte känner att du klarar av att ta den extra kostnaden eller förlusten om det skulle skita sig.