900 procents höjning av räntan på studielån

Räntan på studielån från CSN har varit lite upp och ner genom åren, men den gemensamma nämnaren har varit att lånet alltid haft en riktigt låg ränta. Den lägsta räntan man kan få på ett lån i Sverige, bortsett från om man lånar helt utan ränta från familjemedlemmar etc.

År 2021 ligger räntan så lågt som 0,05 procent. Det är så lite att det knapps märks även om man skulle ha några hundratusen i studielån. Det är väldigt förmånligt givetvis, vilket är trevligt. Det är något som gör att man inte behöver oroa sig så mycket för att låna till studierna.

Detta verkar vara på väg att ändras i och med en rejäl höjning som nu ska komma. Inom några år är det tänkt att räntan på studielån ska gå upp till hela 0,5 procent. En stor höjning som, även om det ändå inte blir så mycket totalt, gör en del skillnad på längre sikt.

Räntan på studielån har inte alltid varit så här låg

Är den nuvarande räntan till och med för låg kanske du frågar dig? Svaret är att den inte alltid varit så låg. 2011 var räntan 2,4 %, 2014 var den 1,2 %, 2017 var den 0,34 % och både 2019 och 2020 landade den på blygsamma 0,16 %. Det innebär att årets ränta är den lägsta på väldigt många år, kanske någonsin.

Med tanke på att ett studielån sträcker sig över en väldigt lång tid så är det bra att räntan är låg. Ett vanligt privatlån på säg 200 000 kr med ränta på t ex 7 procent blir givetvis en del pengar ut varje månad. Men tanken är att man ska slippa lånet på t ex 5, 7 eller 10 år.

Ett CSN-lån kommer ju vanligen att finnas med dig hela livet, tills du fyller 65 då lånet avskrivs. Om du studerar tills du är exempelvis 25 år gammal så kommer du därmed att ha kvar lånet i 40 år om du inte självmant löser det i förväg. Det är ganska lång tid att betala ränta på ett lån och det enda andra lån som sträcker sig i närheten av så länge är bolånet.

Det är stor skillnad på att betala 2,4 procent i ränta, så som det var 2011 och att betala 0,05 procent. Åtminstone på lång sikt. Räntan på studielånet har säkerligen varit kopplad till reporäntan och att det varit så pass låg ränta de senaste åren har troligen varit det stora skälet till att räntan på studielånet har sjunkit till dessa superlåga nivåer.

Om reporäntan går upp igen så kan man så klart då också tänka sig att räntan för studielånen blir högre och det är ju inget konstigt med det. Nu är det dock på gång med en stor höjning av räntan för studielån, upp till hela 0,5 procent. Detta är en höjning på 900 procent från dagens räntenivå.

Varför höjs räntan?

Givetvis är inte 0,5 procent så värst högt fortfarande, även om det inte gäller något ränteavdrag på detta lån. Men ökningen är fortfarande väldigt hög utan att det finns någon högre reporänta som motiverar beslutet. Istället verkar det som att man höjer räntan bara för att finansiera andra saker.

Skälet verkar helt enkelt vara att man vill ha mer pengar in så att man kan finansiera andra saker man vill göra. Något regeringen kollar på att genomföra är en reform för att göra det enklare för personer att studera senare i livet och kanske då också kunna få studiestöd även vid en högre ålder.

Pengarna för att lösa detta tas delvis från högre räntor på studielån för alla som tagit ett lån efter 1989, vilket ju är en majoritet av de som har aktiva lån nu troligen. Så även mig då jag fortfarande har en del kvar på mitt lån.

Om detta är rätt sätt att göra det på vill jag inte ens fördjupa mig i. Jag kan tycka att det är en lite väl hög höjning och att det på sikt kan bli ganska stor skillnad i hur mycket man måste punga ut, men turligt nog är räntan ändå låg.

Jag har tidigare skrivit att det troligen är klart bättre att investera pengar man har över på börsen (aktiefonder åtminstone) än att betala tillbaka extra på sitt studielån. Om räntan skulle hoppa upp till 0,5 procent så blir det såklart så att man får räkna om lite här.

Det skulle fortfarande vara ganska lugnt att få en bättre avkastning på börsen men när reporäntan höjs i framtiden kan det vara så att det blir mer rimligt att faktiskt lösa sitt studielån om man har chansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *