Du har säkert läst många olika spartips genom åren och kvaliteten på sådana tips kan variera ganska mycket. En del tips är små och ger väldigt små besparingar, andra funkar inte för just dig och en del är lite för krångliga rent allmänt. Det är dock inte så dumt att få lite tips på olika sätt att spara pengar. En del tips är sådana saker som gör att man kan spara några kronor utan speciellt mycket arbete och som man själv aldrig tänkt på. En del andra tips kan spara riktigt mycket pengar ifall man bara tar sig tid att göra jobbet.
Det är ganska trevligt att få en stor lista med konkreta tips på hur man kan spara pengar. Jag har därför satt ihop en lista med 50 olika spartips inom olika områden så som hemmet, transport, mat och kläder. En del tips kommer säkert inte passa dig men då kan du bara hoppa över dem. Med lite tur hittar du några saker som du inte har tänkt på tidigare som kan vara intressanta att prova. Sen beror det givetvis också på hur stort ditt behov av att spara faktiskt är, men jag tänker mig att tipsen huvudsakligen är för dem som behöver dra ner på sina kostnader.
Snabbnavigering: Spara pengar på – Hemmet | Transport | Mat | Kläder | Nöje
- Skippa torktumlaren – Om du räknar in slitage, el osv kostar det ungefär 9 kr varje gång du kör din torktumlare. Vill du spara pengar är det därför ett bättre alternativ att hänga tvätten och låta den torka på det viset. Det sliter även mindre på kläderna.
- Sänk värmen i huset – Det man brukar säga är att ifall temperaturen sänks med 1 grad så sänks elförbrukningen med ca 5 %. Sen vad detta blir omvandlat i kronor per år varierar självklart men ifall du kan sänka temperaturen med två grader och spara 10 % av dina uppvärmningskostnader så lär det handla om ordentliga summor per år.
- Programmerbar termostat – Det är både skönt och ekonomiskt att sänka temperaturen på natten och det finns inte heller någon anledning att ha full temperatur i hemmet när ingen är hemma. För att detta ska vara genomförbart på ett smidigt sätt behöver du ha ett system som automatiskt ändrar värmen efter vad du har ställt in. Kan kosta en slant att installera men sparar med tiden en hel del pengar.
- Tvätta i kallare vatten – Att värma upp vattnet till tvättmaskinen är inte gratis och kan du därför tvätta i lite kallare vatten kan du spara lite pengar.
- Täta huset – Se till att det inte finns stora glipor och annat vid dörrar och fönster då sådana läcker mycket värme. Ifall huset inte är tätt och onödigt mycket kyla kommer in måste du under de kallare delarna av året ersätta den förlorade värmen med ny värme. Denna nya värme måste du tyvärr betala för, vilket är onödigt.
- Elvampyrer – När du sover på natten är det väldigt få elektriska prylar som du har behov utav. Dina nattlevande elsugande vampyrer bör du därför stänga av helt istället för att de ska stå och dra energi. Även om du har stängt av dem t ex med fjärrkontrollen så kan de fortfarande vara på standby, vilket också drar el. Ett smart tips är att använda dig av huvudkontakter (t ex i form av en stor dosa med många uttag och en strömbrytare, som man kan köpa för någon hundralapp) som bryter strömmen till flera prylar så du slipper stänga av allt manuellt.
- Öppna fönster rätt – På sommaren gäller det att öppna fönstren på den sida där solen inte ligger på och stänga persiennerna på sidan som solen hettar upp. Detta för att få ut så mycket värme som möjligt och in minsta möjliga mängd. På vintern är det tvärt om, varför du ska öppna persienner på solsidan och dra för dem på den kallare sidan.
- Behöver du TV-kanalerna? – Tittar du inte mycket på TV kanske du klarar dig lika bra med bara grundutbudet. Pengar kan du isf spara och på ett år kan det handla om ganska stora summor. Även om ni ser på tv i familjen kan det vara så att ni aldrig kolla på vissa kanaler och då kan det finnas ett billigare kanalpaket som bättre matchar era tv-vanor.
- Skippa hemtelefonen – Behöver du verkligen en fast telefon? Klarar du dig lika bra med bara mobilen är det bara att säga upp din fasta telefon och slippa de kostnaderna som är kopplade till den. Idag är det vanligt att man går över på att bara ha mobiltelefon, speciellt i ensamhushåll.
- Samla regnvatten – Om du har en fin trädgård som du vill vattna för att hålla ordning på så se till att skaffa en tunna eller liknande för att samla upp regnvattnet. Detta är gratisvatten som du kan använda till vattning och sådant. Det vatten som kommer ur kranen är inte gratis så varför slösa med det.
- Återanvänd ditt pastavatten – Pasta ska kokas i rikligt med vatten för bästa resultat. Efter du har kokat pasta, ta och häll upp vattnet i någon bra behållare och låt det svalna. Sedan kan du använda det för att vattna dina blommor. Kanske ett lite omständigt tips men ifall du verkligen vill vara ekonomisk är varje sparad slant en vinst.
- Borsta inte tänderna med vattnet på – När du borstar tänderna se då till att inte ha vattnet igång under tiden som du håller på att borsta. Det är ett stort slöseri med vatten och därmed pengar. Samma sak gäller när du schamponerar och rakar dig. Av dessa tips kanske det är minst naturligt att stänga av vattnet när man tvålar in sig eller har i schampo i håret – men det kan ju faktiskt vara en del vatten man sparar.
- Återvinning – Det är inte bara bra för miljön att återvinna papper och glas osv. Betalar du soporna efter kilo som många gör sparar du även pengar. Du behöver då inte lägga en massa tunga saker i soptunnan som ändå helst ska skickas på återvinning. Både du och miljön kan alltså tillsammans vinna på detta.
- Kompost – Mycket av ditt avfall är troligen saker som kan komposteras. På samma sätt som vid återvinning sparar du här vikt plus att du får bra jord som kan användas i trädgården. Ännu en dubbel vinst som är svår att förneka.
- Reparera / bygg själv – Att hyra in någon till att fixa något i hemmet är dyrt. Om du då kan göra samma sak själv istället är det mycket bättre, givetvis så länge resultatet blir bra. Det är bättre att hyra in någon än att göra något dåligt, som sedan kräver professionell hjälp för att få ordning på. Ifall du tror att du kan göra något själv kan du alltid försöka. Det finns massor av sidor på nätet som har tips om det mesta du kan göra i hemmet. Det kan även tänkas att du känner någon som är en hejare på att tapetsera eller snickra etc som kan hjälpa dig.
- Sälj en bil – Har ni två bilar? Att göra sig av med en av bilarna är väldigt ekonomiskt. En bil kostar riktigt mycket årligen i skatt, försäkringar, service, bensin etc. Att sälja en av bilarna sparar mycket mer pengar än vad man kan tro. Finns det lån osv på bilen kan detta förhoppningsvis betalas tillbaka vilket bara det gör skillnad. Sedan är det försäkring och andra liknande kostnader som en bil har som i princip är samma oberoende av hur långt den går. Så även om ni inte kör mycket med den andra bilen kostar den att ha. Har ni/du bara en bil kanske ni kan klara er utan den också? Allt är självklart beroende på livs- och arbetssituation.
- Samåkning – Att köra bil till jobbet själv kostar ju det dubbla jämfört med att åka tillsammans med någon där ni kör hälften av dagarna var. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det alltså överlägset att samåka. Det kan dessutom vara trevligt och skönt att slippa köra själv ibland. Givetvis funkar det bara ifall du har någon att samåka med som bor inom ett rimligt avstånd från dig så att det inte kostar en massa extra pengar bara att åka mellan era hem.
- Buss / Tåg / Tunnelbana osv – Att åka med allmänna transportmedel som dessa är generellt mycket billigare än att köra bil själv. Kan du hitta en buss /tunnelbanestation hyfsat nära dig och som tar dig nära jobbet eller dit du vill åka är det i längden väldigt ekonomiskt att välja detta framför bilen.
- Cykla eller promenera – Ännu bättre är att cykla eller gå till de platserna du ska. Det är både billigt och hälsosamt att gå, cykla, åka inlines eller liknande. Det funkar givetvis inte alltid men många gånger kan det vara ett alternativ. Du sparar pengar och får gratis motion och frisk luft på köpet. Detta brukar funka extra bra ifall du bor väldigt centralt, t ex mitt i en större stad.
- Sköt om dina däck – Roterar du dina däck med jämna mellanrum kan du få dem att hålla längre. Du kan även se till att alltid ha rätt lufttryck i däcken då för högt eller lågt lufttryck kan antingen slita på däcken eller göra att bilen drar onödigt mycket bensin.
- Fyll tanken där det är billigt – Det är svårt att tjäna in pengar på att åka några längre sträckor för att tanka. Men när du är på en mack som har billigt bränsle se då till att fylla tanken helt och hållet. Då minskar du risken att bli tvingad att tanka på ett dyrare ställe. Tanken behöver heller inte vara tom innan du tankar igen ifall du har möjlighet till ett billigt pris.
- Kör ekonomiskt – Du kan spara ganska mycket pengar på bensin / bränsle genom att köra på ett bra och ekonomiskt sätt. Du ska försöka att köra lugnt och ha ett bra flöde i trafiken. Planera så att du inte behöver bromsa kraftigt eller gasa för mycket. Kör inte på onödigt låg växel och använd motorbromsen när du kan.
- Ät det du har – Se till att inte köpa ny mat hela tiden utan töm ditt skafferi / kylskåp. Genom att hela tiden se till att äta upp det du har blir risken mindre att mat måste slängas. Du kan ta en dag då och då där du / ni helt enkelt kör en tömma-kylen-middag. Titta vad ni har för mat och hitta på en rätt som använder det som finns.
- Öppet köp, bytesrätt osv – Om det är fel på produkten, den inte levererade vad den lovade eller är sönder så se då till att byta ut, reklamera eller vad som passar. Att inte göra detta och ha en oanvändbar pryl hemma är bara slöseri med pengar. Detta gäller alla saker från dyrare elektronik till småsaker. Även om det var en billig pryl du köpte ska den givetvis funka och vara till användning. Låt den inte ligga bara för att den var billig. Lämna tillbaka eller byt när det krävs.
- Se till att använda medlemskort – Ett medlemskort är till för att du ska bli en trogen kund. De ger även rabatter osv som du ska se till att utnyttja. Att vara en trogen kund och tjäna ihop poäng och rabatter är bra men var inte trogen ifall butiken inte är billig – ifall det finns ett bättre och billigare alternativ ska du byta.
- Inga helfabrikat – Det är betydligt billigare att laga mat från grunden än det är att köpa den färdig. Ibland är det väldigt smidigt att köpa färdigrätter och sådant som redan är färdiglagat och ibland kanske man inte hinner laga allt från grunden. Det är dock oftast billigare att göra eget, så gör det när du har tid. Sådant som bröd är t ex enormt mycket billigare att baka själv.
- Odla i trädgården – Grönsaker, frukter och andra saker du odlat själv är goda och billiga. Se därför till att odla upp en bit av trädgården. Välj sedan vad du odlar efter hur mycket tid du vill lägga ner då det varierar ordentligt mellan olika saker. Förutom att du sparar pengar på att odla egna grönsaker, frukt och örter etc så är det även lite roligt och det smakar ofta godare än det du köper i butiken.
- Äta mindre kött – Kött är dyrt så om du vill spara pengar kan du överväga att helt skippa kött eller att helt enkelt dra ner på köttätandet. Det finns massor av vegetarisk mat som är väldigt god och det finns även maträtter som kräver väldigt lite kött för att det ska bli bra. Ifall du inte vill överge kött kan du välja billiga typer av kött eller ta några dagar i veckan som är köttfria.
- Köp storpack med kött – Att köpa en liten bit är mycket dyrare än att köpa en stor bit om man ser till kilopris. Ett bra alternativ är därför att köpa in ett stort paket för att sedan frysa in det som inte används direkt. Detta tips är speciellt bra ifall det är extrapris på kött – då kan du passa på att köpa mycket.
- Havregryn till frukost – Flingor och annat sådant kostar mycket mer att äta till frukost än en skål med havregrynsgröt. Visst behöver man något till gröten så som lite mjölk och lite sylt men det krävs inte så mycket så det blir inte så värst dyrt. Gröten mättar även riktigt bra plus att den är enormt smidig att göra. Lite havregryn och lite vatten i en skål som sedan ska in i mikron i någon minut, sen är det klart att äta.
- Köp de billiga varorna – Billiga märken är inte alls lika bra när det gäller vissa saker och då ska man självklart skippa dem. Men många av produkterna från de billigaste märkena är helt okej att äta och ser man till priset är det ofta mycket stor skillnad. Prova dig fram och se vilka saker som är goda / fullt ätbara och vilka som inte är så mycket att hänga i julgranen. Många saker så som krossade tomater, ärtor osv är nästan lika bra även om de kommer från lågprismärken.
- Ha en restdag varje vecka – Att slänga mat är slöseri och en bra vana för att slippa detta är att varje vecka försöka äta upp alla rester innan de blir dåliga och måste slängas. Antingen kan det vara att du äter upp senaste dagarnas rester rakt av eller kan du göra en gryta, pytt i panna eller liknande där du slänger i vad som blivit över i kylen. Se till att inte lämna rester från tidigare måltider utan offra dig och ät även ifall du inte är supersugen.
- Använd tygservetter – Istället för att använda pappersservetter eller vanligt papper kan du använda tygservetter. Dessa går att återanvända mängder av gånger vilket gör dem billigare i längden. Du tvättar dem helt enkelt när de är smutsiga och använder igen. Sparar även på miljön.
- Vinäger – Vinäger kan du använda till en massa bra saker. Googla bara på vinäger och något annat bra ord som städa, tips osv så finner du en massa bra användningsområden. Du kan t ex lösa upp kalk i duschen eller andra saker som man inte själv kunnat komma på. Det är dessutom gott bra till matlagning konstigt nog 😉
- Barnmat – Att köpa färdig barnmat är väldigt dyrt när man ser till kilopris. Ta därför och laga din egna barnmat, finns inget som säger att du inte kan göra det själv. Fördelen är då dessutom att du vet exakt vad som är i maten och du kan styra innehållet för att få en bra mix av näringsämnen och slippa olika typer av tillsatser.
- Byt kläder – Har du tröttnat på några av dina egna kläder kan du byta med dina vänner då de säkert har kläder de är trötta på som du istället är sugen på. Ett annat bra tillfälle att byta kläder är ifall det finns mindre barn som snabbt växer ut kläderna. Dessa brukar vara populära att bli av med. Ifall du inte har någon att byta med rakt av kan du sälja kläder på loppmarknad och kanske även hitta nya kläder i second hand butiker.
- Va inte rädd för second hand – Det är billigt att köpa begagnade kläder så utnyttja detta. Det är ingen fara att köpa begagnade kläder utan det kan t o m finnas fördelar då du hittar kläder som lite speciella. Det funkar väldigt bra om du har en annorlunda stil eller gillar kläder från förr i tiden. Du behöver inte vara orolig för att kläderna ska vara äckliga då de vanligen tvättas noga innan de säljs.
- Laga kläder – Mindre saker som knappar, revor osv går ofta bra att laga. Klart billigare än att slänga och köpa nytt. Såna här saker är heller oftast inte svårt att laga utan kan fixas med bara grundläggande kunskaper om hur man hanterar nål och tråd. Ifall du behöver mer hjälp finns det säkert någon i din närhet som kan hantera en symaskin eller som är duktig på att sy.
- Låna kläder som används sällan – Ska du gå på en fin fest och behöver rätt kläder för tillfället men inte har dessa? Kolla då om någon vän inte har det du behöver låna. Alternativet att köpa kläder som knappt aldrig används är inte speciellt bra ur en ekonomisk synvinkel. Detta gäller t ex ifall du ska på bröllop och behöver en frack eller om du ska på fin fest eller någon annan ovanlig tillställning.
- Matcha dina kläder – Se till att köpa nya kläder som passar bra till de som du redan har. På det viset får du fler kombinationer du kan använda och därmed behöver inte lika mycket pengar spenderas på kläder. Då behöver du inte köpa en hel ny outfit med byxor och tröja etc bara för att du hittat en ny jacka. Tänker du ett steg längre när du handlar blir det lättare att matcha sin garderob.
- Kläderna blir inte smutsiga direkt – Du behöver inte tvätta kläderna direkt när du har använt dem ifall de inte har blivit uppenbart nersmutsade eller svettiga. Att inte tvätta kläderna allt för ofta ger dem längre livslängd plus att du spara in pengar för tvättmaskinen.
- Planera och handla på rea – Vid vissa tillfällen är det ordentlig rea på kläder, t ex vid mellandagarna efter jul eller på sommaren när det vanligen är sämre försäljning och butikerna försöker locka folk att handla mer. Ifall du planerar vad du behöver kan du ofta handla kläder på rean och spara pengar. Många saker som är lite mer basic som t-shirts, underkläder och strumpor, kanske jeans och andra byxor etc kan med fördel handlas på rean då de inte är lika utsatta för förändringar i trender.
- Stanna hemma på semestern – Istället för att ge dig iväg på en dyr semester så stanna istället hemma och ta det lugnt. Du behöver givetvis inte sitta i ditt hus / lägenhet hela sommaren utan kan njuta av Sverige. Ifall du inte vill spendera så mycket kan du försöka hålla dig i närheten av din hemstad. Det finns ofta ganska mycket man kan göra. Vill du iväg en sväng kan du t ex campa, vilket är prisvärt.
- Lågsäsong – Om du bestämmer dig för att resa se då helst till att göra detta under lågsäsong. Priserna denna del på året är betydligt lägre. Du kan även utnyttja restresor. Väntar du till sista minuten får du extra bra priser på resorna. Du kanske inte har lika bra koll på exakt var du hamnar men det finns en viss tjusning i att inte veta också.
- Billigare date – Du vill självklart göra ett gott intryck på en date. Men det finns inget som säger att en restaurang eller bio måste vara rätt recept. En trevlig promenad kan vara ett minst lika bra alternativ och det kostar inte mycket mer än en eventuell glass på vägen. Det finns många olika saker man kan göra som är billigt eller gratis så som att gå på museum, hajka i naturen eller fönstershoppa på stan.
- Eget kaffe – Köp inte färdigt kaffe på Starbucks eller liknande utan gör ditt eget kaffe. Att dricka kaffe hemma jämfört med att köpa kaffe gör en ganska stor skillnad ekonomiskt. Kaffe på caféer är normalt riktigt dyrt. Nu för tiden är det även lätt att göra mer ”fancy” kaffe i stil med cappuccino hemma. Med en bra mugg som håller värmen kan du även ta med dig en stor kopp ut.
- Ät inte ute för ofta – Sätt en gräns för dig själv när det gäller hur många gånger du får äta ute i månaden. Bäst är självklart ingen gång men mer realistiskt är kanske åtminstone en gång i månaden. Enligt en tidigare uträkning här på sidan kan det kosta över 20 000 kr extra om året ifall man äter middag ute tre gånger i veckan.
- Planera maten – Om du har en bra veckoplan för din mat är det dels enklare att äta billiga rätter plus att du minimerar risken för att stå utan mat och därmed beställa den där pizzan. Kombinera din planering med extrapriser och erbjudanden från matbutiken så blir det ännu billigare. Ifall du planerar vad du ska handla i förväg är också risken mindre att du kommer hem från affären med onödiga saker som du inte borde ha köpt.
- Storkok – Laga stora grytor av mat som passar att frysa in. Den dagen du inte är så sugen på att laga mat är det bara att plocka fram och tina lite mat. Klart billigare än att gå ut och äta och även väldigt enkelt och smidigt. Är dessutom ett bra sätt att hinna med matlagningen de dagar man har det stressigt. Då kan man snabbt fixa en middag från frysen.
- Matlåda – Ett klassiskt tips som kan spara dig flera hundra kronor varje vecka. Tips är att laga extra mat till middagen kvällen innan och ta med till lunch. Kan lugnt spara 70 kr per dag jämfört med att gå ut och äta. På ett år kan du spara så mycket som 7000 kr på att äta medtagen mat istället för att köpa lunch ute när du jobbar.
Spara pengar i hemmet
Spara pengar på transport
Spara pengar på mat i hushållet
Spara pengar på kläder
Spara pengar på nöje
Det var alla tips. Hoppas det var några bra spartips som du har nytta av. Ifall det finns några fler smarta och enkla tips där ute så är det bara att dela dem med oss i kommentarerna nedan.
Imponerande lista.
Angående ”Täta huset” ska man också kolla att man har tillräckligt mycket ventilation. Gamla hus som renoveras och blir tätta har ofta problem med fukt då ventilation funkar inte. Vi har ett helt tätt hus och det första vi ska göra nu är att låta luften komma in.
Tack!