Våren dyrare än jul

Juletid är ju normalt den tid på året som det klagas mest över ekonomin, julmat, klappar och ovanligt mycket räkningar är några av de extra utgifter som bidrar till att December är en ovanligt kostsam månad för många.

Pengarna tycks bara försvinna och innan någon återhämtning har skett på kontot så är det dags för nyår, pricken över i är om någon av ungarna fyller år just i den värsta perioden, inte lätt att få månaden att gå ihop.

Lösningen är visserligen enkel och svaret är planering och buffert för den med lite koll på ekonomin, men för en del andra är lösningen en biljett rakt in i snabblånens trista värld.

Nu är det en underbar årstid och inte vill man tänka på snö och kyla nu när värmen äntligen kommer och allt grönskar, våren är här på riktigt och sommaren står för dörren.

Man riktigt fylls av positiv energi och allt som ska fixas går ovanligt lätt, kostnader som skenar är inget att bry sig om, det löser sig ändå det är ju trots allt vår!

Men om man skulle göra en seriös jämförelse mellan vår och jul så är det nog ingen som skulle bli förvånad om våren slår julen med hästlängder i fråga om kostnader, i alla fall för de som har villa och trädgård.

Energin och arbetslusten gör att tempot skruvas upp ordentligt, vissa saker som skall fixas är helt nödvändigt underhåll och en del annat som att snygga till och förändra sker av bara farten.

Byggmaterial, färgburkar, penslar, blommor, jord, gödsel, mördarsnigelgift, service på gräsklipparen, trädgårdsredskap och mycket annat förgyller dagarna och visst kostar det, även om vi inte tänker på det särskilt mycket eller gnäller om det å samma vis som när det är jul.

Egentligen är det inte mycket att gnälla på för man har ju själv valt att bo i hus och just att kunna gå ut och göra vad man vill och umgås i trädgården en fin dag är något av det bästa med att bo i villa, en frihet.

Sommar betyder för många också extrapengar i form av semesterersättning och kanske en rejäl slant tillbaka på skatten, så trots utgifter så betyder sommaren ofta bra tider rent ekonomiskt för många av oss.

Kanske skulle också vintern fyllas med mera glädje och mindre ekonomiska bekymmer om vi gjorde som norskarna och införde halv skatt i December? Är det ett bra upplägg våra grannar har eller är det bara ett sätt att styra oss och tjäna pengar på folks skattepengar under året?

Även om de belastas med lite högre skatt under året så innebär det mer pengar i plånboken just den tiden på året som är kärvast ekonomiskt. Att sms-lånen ökar i juletid är ju numera ett känt begrepp och kanske hade Norges lösning minskat det problemet. Att norskarna själva är nöjda med halv skatt i December råder det inga tvivel om.

Dessutom skulle Borg och gänget knappast hinna sakna pengarna eftersom det bara skulle ta ca två veckor innan de är tillbaka i statskassan igen, det konsumeras som bekant en del i juletid och halv skatt skulle knappast förstöra den trenden.

Jag tycker i alla fall att vi röstar igenom det här förslaget nu direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *