Vad ska man tro om börsen?

Stabila aktier med bra direktavkastning är något jag alltid tyckt om och stora delar av mitt sparande bygger på att återinvestera utdelningarna och månadssparandet. Det här sättet att spara nästan helt utan avgifter har blivit allt populärare och utdelningarna skapar en passiv inkomst som är ganska trygg. Man sover gott om natten och bekymrar sig inte över ett börsfall eller två eftersom dessa endast skapar fina lägen att återinvestera och bygga upp den passiva inkomsten ytterligare.

Jag är nöjd med aktieportföljen som den ser ut idag men jag har just nu ganska stor del av sparandet i räntor eftersom jag inte har återinvesterat något på länge.

Som många säkert har märkt så har det varit ganska mycket fokus på miljö och klimat här på bloggen vilket är bra för det behövs, men jag måste erkänna att det har påverkat mig en aning och gjort mig mindre positiv till aktiemarknaden. Tyvärr eftersom aktier och sparande är något av det roligaste jag vet.

Men visst, efter att ha varit på konferens om klimatproblemen i världen, läst boken Kollaps, insett att världens resurser är ändliga och konstaterat att det konsumtionssamhälle vi ser idag inte är hållbart så kan den tidigare positiva inställningen ändras lite, lägg sedan till de ekonomiska problemen och oroligheterna vi ser i världen just nu så är det kanske inte så konstigt att känslan av att det här kommer ta stopp smyger sig på.

Det finns ju ett annat scenario också, de ekonomiska problem löser sig sakta men säkert, vi löser klimatfrågan med ny teknik och alla fattiga människor börjar klättra uppåt i stegen vilket skapar enorm efterfrågan och bolagen tjänar mer pengar än någonsin, effektivare återvinning och smartare konsumtion gör att resurserna knappast sinar i förta taget och vi tar oss vidare mot en strålande världsekonomi.

Vad ska man tro på?

Oavsett vad man tror på så är det viktigaste att man känner sig bekväm med sina investeringar, inte lägga mer pengar på börsen än vad som känns bra. En äkta utdelningsinvesterare vill ju sätta pengarna i arbete så fort som möjligt för att inte gå miste om ränta på ränta effekt men jag är nog bara till hälften utdelningsinvesterare. Jag tycker om samma typ av stabila bolag och bra utdelning men jag föredrar att köpa när det är billigt. Då kan det bli lite väl stor del av portföljen som innehåller räntesparande periodvis men samtidigt har jag mycket torrt krut när köplägena kommer.

Vad tror du om läget på börsen och i världen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *