Utvalt vecka 17

Ett intressant inlägg från förra veckan är Lundaluppens Avanzaavkastning som handlar om vilken avkastning Avanzas kunder lyckas uppnå, både på kort och lång sikt.

Resultatet de senaste fem åren är inte särskilt imponerande och jämfört med SIXRX som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar så kan man se att kunderna förlorar mot indexet fyra år av fem.

Det är förstås inte Avanzas fel om kunderna placerar sina pengar sämre än andra och förmodligen skulle en liknande rapport från Nordnet se ungefär likadan ut, det hade varit intressant med en jämförelse mellan de största nätmäklarna. Kanske är en del av förklaringen till den dåliga prestationen att nätbankerna har många småsparare och unga sparare.

Nu menar jag inte att alla unga sparare eller småsparare är slarviga men det är ganska troligt att gruppen är överrepresenterad i förhoppningsbolagen.

Som ung sparare handlar det ofta om små summor som finns tillgängliga att investera för och det är inte alltid så lätt att se tjusningen med långsiktigt sparande, till exempel så låter 10 procents avkastning på 5000 kr inte så häftigt utan då är det roligare att drömma sig bort och hoppas att hitta den där 1000 procentaren vilket förstås är lättare sagt än gjort, men för all del somliga lyckas ju även om chansen är ungefär lika stor som att vinna på lotto. Att jaga snabba klipp på börsen är för många inget annat än spel, samma känslor, samma kickar och strävan efter snabba pengar, många lider nog av börsspelberoende.

Om man bortser från den väldigt lilla del av småspararna som lyckas med sin strategi att spekulera i högriskaktier och fokuserar på den stora grupp av småspararna som det går mindre bra för så är det bara att konstatera att denna grupp offrar tid och kapital som istället kunde användas för att bygga upp grunden i ett långsiktigt stabilt sparande och i värsta fall tappar de intresset för sparande helt efter några rejäla misslyckanden.

Tiden är ju något av det bästa hjälpmedlet en sparare har och ju tidigare du startar ett stabilt långsiktigt sparande desto större chans har du att lyckas, ett litet månadssparande under några års tid kan bli grunden till något riktigt stort om inte pengarna “spelas” bort efter vägen vill säga.

Precis som Lundaluppen är jag en mycket nöjd Avanzakund och jag tycker dessutom att Avanza ligger i en klass för sig när det gäller användarvänlighet, kundservice och valmöjligheter. Det blir helt enkelt roligare att spara med Avanza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *