Sverige vs USA – vardagsekonomiska iakttagelser

Jag var nyligen i USA och även om amerikanerna är som vi på många sätt så gör de även en del saker ganska annorlunda. Det fick mig att börja fundera på skillnader mellan länderna (det mesta är kopplat till ekonomi). Det finns en del skillnader och i vissa fall är USA bättre och i andra fall är Sverige att föredra.

Detta är inget försök till nån djupare analys av USA:s ekonomi eller något sådant utan bara en lättsam reflektion över vardagliga saker. Ta alltså inte det här inlägget som något superseriöst försök till att jämföra de båda länderna, utan mer som en intressant och rolig fundering.

Några saker som är lite störande borta i USA

Jag kommer inte ta upp några större saker här utan det handlar helt enkelt om iakttagelser i vardagen som påverkade mig personligen under min resa på USA:s västkust.

Priser skrivs utan moms
En av de saker jag personligen störde mig mest på i USA  när jag var på besök var att de för det mesta skriver ut priser utan moms. Det är helt enkelt så att man får lägga på momsen själv med sina mattekunskaper (eller med hjälp av mobilens kalkylator) ifall man vill ha koll på det slutliga priset innan man bestämmer sig för att handla.

När det gäller småsaker spelar det kanske inte så stor roll och när man ska gå och handla mat så funderar man inte så mycket på vad varje vara kostar ändå. Men när man ska handla lite dyrare saker och framför allt om man är prismedveten och går och räknar lite fram och tillbaka om man vill köpa något eller låta bli.

För mig som turist blir det lite extra märkbart eftersom jag ibland gick och shoppade t ex kläder (som ju ska vara billiga i USA) eller andra prylar och då ville jag veta hur mycket de kostade i svenska kronor. Då var det viktigt att jag hade koll på det slutliga priset innan jag bestämde mig om det var värt pengarna.

Ska man exempelvis köpa elektronik eller en bil eller något av stort värde känns det som man gärna vill veta hur mycket det kommer kosta med moms. Jag förstår inte riktigt varför det är så vanligt att priserna skrivs utan moms, speciellt eftersom momsen också variera lite beroende på var man är. Det kan vara en procentsats i Los Angeles och en annan en bit utanför. Här får i alla fall Sverige ett plus jämfört med USA då vi har ett system som känns smidigare för konsumenterna.

15 % extra när du käkar på restaurang
I USA är det nästan standard att man lägger på dricks när man är ute och äter. Tanken är att om man fått vettig service så ska man uppmärksamma och belöna detta med lite extra pengar. Det vanliga är att man lägger 15 eller 20 % på det totala priset. Detta meddelar de ofta direkt på kvittot som en påminnelse!

Jag har inget emot att lägga dricks när någon förtjänar det men det känns lite som att man alltid tvingas lägga dricks och att man sällan kommer ifrån det. Speciellt eftersom alla som jobbar i servicebranschen i USA, vare sig det är på restaurang eller i en butik, alltid är överdrivet trevliga och fokuserade på att hjälpa. De frågar hur man mår, kollar att maten är god, pratar och fjäskar. Kanske är det för att de vill ha dricks men också kanske för att folk rent allmänt är lite trevligare mot främlingar.

Att behöva ge dricks är inte så farligt i sig då det inte blir några jättestora summor om man inte varit på nån väldigt dyr restaurang. Det jobbiga är framför allt att man får sämre koll på hur mycket det egentligen kommer att kosta för maten. Eftersom de inte lägger på moms på priset heller så måste man först lägga på t ex 8 % där och sedan ytterligare 15 % för att få reda på hur mycket man kommer få punga ut för sin mat. Det verkar billigt och bra när man kollar i menyn men ofta kommer man inte undan så billigt till slut ändå.

Några saker som man önskar vore likadant i Sverige

Det finns givetvis saker i USA som är bättre än Sverige, åtminstone utifrån ett enklare perspektiv. Jag tänker ta upp några av de saker jag själv kom att tänka på under min resa.

Hur långt kommer du på en tank?
Det första man kommer att tänka på när man, som vi gjorde, kör bil i USA är att bensinen är klart billigare. Där borta tankar man för ca 7 kr / litern vilket är en ren önskedröm för en svensk. Det är lite roligare att tanka en liter för 7 kr än att lägga 14 kr och mer så som vi får göra här hemma.

Visserligen förstår jag ju att det är stor skillnad på Sverige och USA på den fronten och att vi inte kan få så billig bensin, men man kan ju alltid drömma. Vi körde runt ganska mycket i Kalifornien och vi kom riktigt långt på våra bensinpengar. Man hade kunnat få en del pengar över till roligare saker om man kom så billigt undan när man kör bil i Sverige. Man förstår varför USA är ett land fyllt av bilar.

Saker är billigare helt enkelt
Många saker är helt enkelt billigare i USA än i Sverige. Det mesta är faktiskt billigare men det är inte alltid så stor skillnad. Kläder kan man t ex köpa till lägre priser i USA och det gäller även för elektronik, bilar och en hel del andra saker.

Till vår stora glädje kunde man även dricka billig öl. Ute på krogen fanns en billig ölsort där man kunde köpa en 50 cl burk för bara 3 dollar (vilket motsvarar ca 20 kr). Tänk om det hade funnits ett sådant här hemma! Dock är även de lite ”finare” ölsorterna också billiga, så man behöver inte gå på de billigaste.

Flera personer vi träffade under vår resa, som besökt Sverige (oftast inte amerikaner utan andra européer som var ute och reste) pratade om att det är dyrt i vårt land. Vi kunde inte göra annat än att hålla med. Det är inte billigt i Sverige och det vet vi om själva. Det är väl i princip bara norrmännen som fortfarande kommer till Sverige för att handla billigare. I övrigt åker vi istället utomlands för att shoppa till bättre priser.

Att kunna käka en burgare för nästan inga pengar
USA är snabbmatens land utan tvekan. Det blir nästan för mycket med alla snabbmatsrestauranger överallt. Man förstår varför många amerikaner är tjocka – med så många alternativ för onyttig mat och ganska få vettiga alternativ för lite nyttigare mat. Plus de stora portionerna.

Då det finns mycket snabbmat finns det dock också väldigt mycket billig mat i USA. Snabbmaten i Sverige är inte ens speciellt billig längre. Går man in på McDonalds kostar en Big Mac-meny nu för tiden i princip lika mycket som en lunch på annat håll, som inte nödvändigtvis är snabbmat. I USA kan man dock fortfarande få en burgare för riktigt lite pengar. McDonalds har märkbart lägre priser där än hemma i Sverige och det finns dessutom de snabbmatställen som är billigare.

Det går alltså att käka billigt om man vill, vilket kan vara bra. Det är inte den nyttigaste maten men ibland kan det sitta fint med lite snabbmat också. Och för den som har en tajt budget är det inte dumt med billigare alternativ. Jag saknar lite den tid då snabbmaten faktiskt var både snabb och billig här hemma. Nu är den mestadels snabb, men tyvärr ofta inte snabb och god att den är värd priset.

Några skillnader man inte får glömma

Även om det finns vissa aspekter av USA som man önskar kunde finnas även i Sverige så får man inte glömma att USA som land ibland kan vara tufft. Är man ute och går i de lite större städerna blir det snabbt uppenbart att det finns många som har det dåligt ställt. Det finns uteliggare och tiggare i nästan varje gathörn och många som har ont om pengar.

USA är ett land där man har möjlighet att gå hur långt som helst och bli hur rik som helst men det finns inte heller någon gräns för hur långt man kan falla. Det finns inget säkerhetsnät och dålig hjälp för dem som hamnat snett.

När man ser dem som bor på gatan och har ont om pengar så tänker man att Sverige har många fördelar ändå. Visst finns det uteliggare även i Sverige och det finns dem som har väldigt ont om pengar, men vårt system tar ändå hand om långt många fler. Och förhoppningsvis jobbar vi på att hjälpa dem som fortfarande behöver hjälp.

USA är också ett aningen slitet land på många ställen. Det syns på flera olika sätt och ett av dem är vägarna. Det finns många vägar och de är ofta breda med många filer, men de är även ofta slitna och trasiga. Kvaliteten på vägarna i Sverige känns plötsligt fantastiskt bra om man jämför.

Ena minuten klagar man på hur dåliga vägarna är medan man är ute och kör i USA och i nästa ögonblick är det trafikstockning just för att det är vägarbeten längre fram. Det är så klart bra att de sakta men säkert försöker förbättra sina vägar men det kommer ta lång tid att få ordning på dem. Under den tiden kommer många stackars bilister få lida i bilköer som kryper fram. Allting har en baksida som det heter.

Snabbt slutord

Jag har troligen inte tagit upp i närheten av alla intressanta skillnader mellan Sverige och USA. Det finns säkert många saker med (eller utan) ekonomisk anknytning som man kan räkna upp och jag valde som sagt några ganska simpla saker i detta inlägg.

Jag är nöjd med att bo i Sverige och även om det ibland låter lockande att flytta till USA av ett eller annat skäl så tror jag att jag stannar här tills vidare i alla fall. Sverige är ett bra land även om vi klagar på höga skatter och en del andra saker då och då.

Har du varit i USA och funderat på – eller inte varit där men ändå har koll på – några likheter eller skillnader som är intressanta, roliga eller konstiga? Du får gärna dela med dig av dem här så kan vi se vad mer som är bättre med det ena eller andra landet. Kanske en klar vinnare kan koras efter ett tag.

4 reaktion på “Sverige vs USA – vardagsekonomiska iakttagelser

  1. ”Det finns inget säkerhetsnät och dålig hjälp för dem som hamnat snett.”
    – Det där är inte sant. Det är en myt svenska socialister sprider för att smutskasta USA som är deras största hatobjekt. Dom sociala skyddsnäten är förvisso mindre än i Sverige, men så är Sverige ett av dom hårdast socialiserade länderna på planeten.

  2. Intressanta iakttagelser som du har delat med dig. Var själv i USA i somras och jämförde ofta med hur vi har hemma.
    Bodde med släktingar som bor där och fick bekräftelse på att det är ett sämre skyddsnät de har.
    Blir man arbetslös så finns det ingen a-kassa. Fackförbunden där har ingen makt. Så många företag lönedumpar och betalar bara ut minimumlön. Min släkting jobbade full tid på ett medicin företag. Men hade så låg lön att h*n knappt hade råd att leva. H*n fick ut mindre i heltidslön än vad jag får nu när jag är hemma föräldraledig från mitt lärarjobb, och ”bara” tar ut 5 dagar i veckan. Men h*n löste det med att hyra ut 2/3 av sitt hus. Om man är arbetslös så har väldigt många inte råd att uppsöka sjukhus. En person jag träffade hade en stor knöl i bröstet som växt mycket och gjorde ont. Men h*n hade inte råd att gå till sjukhuset för att göra en biopsi

  3. …råkade posta innan jag skrivit klart.
    Den hjälp som fanns var från ideella organisationer som helt och hållet byggde på privata doneringar och ideellt arbete. H*n som var arbetslös och inte hade råd med vård, fick foodstamps åtminstone. Så ja de dåliga skyddsnäten från staten är ingen myt. Var oerhört tacksam när jag kom hem då jag bor i ett land där jag kan vara hemma med mitt barn i ca 1 1/2 år, och inte som i USA max några veckor. Jag kan få sjukhusvård utan att gå från hus och hem. (Det finns de som blivit ekonomisk ruinerade i USA när de blivit sjuka). Jag kan bo kvar i mitt hem om jag blir arbetslös. Jag har råd att ta mina barn och mig själv till sjukhus om jag blir arbetslös. Sverige är bra på många sätt men man måste nog se hur andra har det innan man ska lära sig att uppskatta det.

    • Intressant att höra dina berättelser från USA. Är ju lite den bilden man har av det stora landet i väst. Har man inget arbete så ligger man risigt till.

      Kan inte annat än hålla med dig om att vi har de otroligt bra i Sverige på många vis. Kan erkänna att jag många gånger glömmer bort de och tar det mer eller mindre för givet, men en resa utomlands ger en rätt perspektiv.

      Sen beror det visserligen lite på var man reser. Åker du till Norge eller Tyskland finns det en viss risk att man upptäcker att Sverige håller på att förfalla, i varje fall om man jämför tågtrafiken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *