Oljan i Arktis

Den franska oljejätten Totals vd Christophe de Margerie avråder från att borra efter olja i Arktis, enligt en intervju i brittiska Financial Times. Dagens industri har publicerat en kortare version av intervjun nu på morgonen. Christophe de Margerie säger också att han tycker miljöriskerna är för stora och att ett misstag i Arktis skulle skada bolaget svårt.

Det känns bra att någon i branschen tar ansvar och uppmärksammar riskerna. Många vill borra i Arktis och som vanligt är självsäkerheten stor och att göra misstag finns inte på kartan. Med isberg stora som städer och ett klimat som för övrigt bjuder på en hel del utmaningar känns det upplagt för misstag tycker jag.

Bra att Total höjer ett varningens finger till de andra och visar att pengar inte är allt.

Är vi i desperat behov av oljan i Arktis eller finns det olja så att det räcker utan att ge oss in i ett så känsligt område ?


5 reaktion på “Oljan i Arktis

    • Det ligger mycket i det du skriver och visst kan det vara så, hade varit kul att kolla upp lite mer. Men visst är det bra att någon av de stora varnar lite och det skapar säkert lite försiktighet hos de andra.Total har ett rykte om sig att höra till de mest ansvarstagande i branschen och just därför kanske det biter lite.

  1. Det känns helt klart som att vi börjar tänja på gränserna för vad som är acceptabelt för att utvinna olja, frågan är om det inte är på tiden att hitta ett alternativ?

    • Visst är det på tiden ! Men i den värld vi har byggt upp är det nog väldigt svårt och frågan är vad det skulle vara för alternativ. Fast det måste ju börjas någonstans för att förbättringarna ska ta fart på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *