Nya sedlar och mynt trots att vi går mot kontantlöst

Riksbanken och Myntverket håller på att ta fram nya sedlar och mynt som ska komma ut under 2015 och 2016. Vi ska få uppdaterade 20-, 50-, 100-, 500- och 1000-kronorssedlar och även nya 1-kronor och 5-kronor. Nya valörer är 200-kronorssedeln och 2-kronan. Skälet till att vi får nya varianter av befintliga sedlar är att det ska bli så svårt som möjligt att förfalska dem. Eftersom förfalskare blir bättre behöver även pengarna mer avancerade skydd som gör dem svåra att förfalska. Tanken med mynten är att de ska väga mindre och bli smidigare att använda.

Skälet till att vi får helt nya valörer som 2-kronan och 200-kronorssedeln sägs vara att man många gånger ska kunna betala med dessa istället för att använda t ex två 1-kronor eller två 100-kronorssedlar. Det gör att vi inte behöver lika många sedlar och mynt i plånboken och att vi rent allmänt inte behöver lika många sedlar och mynt i samhället. Det gör det enklare att betala och att hanteringen av pengar blir enklare och billigare på det stora hela.

Vi går mot ett kontantlöst samhälle

Tendenserna är att vi går mer och mer mot att skippa kontanter. Vi har ju först och främst kontokort för betalning och jag skulle nog säga att de flesta eller åtminstone väldigt många genomför majoriteten av sina köp med hjälp av ett kontokort. Det är enormt smidigt att betala med kort och det har gjort en stor skillnad i hur vi betalar och det har gjort att många av oss använder väldigt mycket mindre kontanter.

Det finns nu för tiden även fler och fler möjligheter att betala med t ex mobilen. Genom tjänster som Swish och WyWallet kan man skicka pengar fram och tillbaka och även betala i butiker. I dagsläget är det kanske inte så att jättemånga betalar på detta sätt men med tanke på hur stort det är med Smartphones så kan det nog tänkas att en sån här betalningslösning blir vanligare och vanligare.

Använder vi så mycket kontanter att det är värt besväret?

Självklart finns det fortfarande ett behov av kontanter och det är även ganska många som fortsättningsvis betalar med kontanter. Det gäller speciellt äldre människor som kanske känner sig tryggare med kontanter eller som tycker sig ha bättre koll på pengarna när de kan se och känna på dem. Ungdomar är redan från början vana vid det kontantlösa samhället och de unga är dessutom ofta positiva till förändringar som leder till ett enklare och smidigare liv.

Att helt avskaffa kontanter vore ett väl drastiskt steg men frågan är ifall det verkligen är så aktuellt med kontanter i dagens samhälle att det är värt att göra en sån här stor satsning på dem. Det känns lite som att det kanske är att satsa på något som till viss del är på väg att dö ut. När de flesta använder kort för att betala och nya och smarta betalningsalternativ dyker upp med jämna mellanrum så kan en satsning på kontanter kännas aningen irrelevant.

För egen del använder jag nästan bara kortet när jag handlar. Det är klart smidigare att betala med kortet än att tvingas ha sedlar och mynt i plånboken. Fram med kortet och slå in koden och godkänn beloppet så är det klart sen. Man slipper en överfull plånbok och skramlande mynt, växelpengar som man inte har plats för, att räkna på hur mycket man ska lämna fram i kassan etc. Ett enda litet smart plastkort ersätter allt krångel.

Några slutsatser

Vi är förmodligen på väg mot ett samhälle där vi använder kontanter ganska lite. Med smidiga och säkra kontantlösa betalningslösningar känns det lite onödigt att bära omkring på riktiga pengar. Det är helt enkelt inte lika logiskt med analoga pengar i en digital värld. Efter hand blir de nya lösningarna säkrare och säkrare och dessutom ännu enklare att använda.

Att satsa stort på nya sedlar och mynt känns lite onödigt men kanske är vi fortfarande så pass långt från ett kontantlöst samhälle att det ändå behövs en sista uppdatering av våra pengar innan det blir dags att gå över på de modernare lösningarna. Så länge vi har sedlar och mynt som är en stor del av vardagen så måste de vara smidiga att använda och gärna inte gå att förfalska.

Det finns en hel del sci-fi filmer där man visar en bild av framtiden där varje människa har ett litet chip inopererat i armen och som används t ex för identifikation och för att betala med. Hur framtiden ser ut är alltid svårt att spå men det kan kanske är det som är nästa steg. Du betalar helt enkelt genom att hålla upp din hand vid en digital avläsare. Även om just detta inte skulle bli verklighet så är det åtminstone troligt att vi hamnar i ett läge där kontanter blir överflödigt. Förhoppningsvis satsar vi inte onödigt mycket idag på något som är irrelevant imorgon.

3 reaktion på “Nya sedlar och mynt trots att vi går mot kontantlöst

  1. De fördelar du lyfter fram stämmer givetvis. men om systemet skulle precis fungera som idag och kontanterna skulle försvinna skulle det ge (stor)bankerna helt monopol på penningaskapandet, vilket kanske inte är helt önskvärt.

  2. Det är väl bra att kontanterna ”förbättras” så att de blir mer konkurrenskraftiga gentemot betalningar med banktillgodohavanden (kort, swish, m fl). Redan nu har vi ju eliminerat kontantbetalningen i mycket hög grad och frågan är om vi kan driva detta så mycket längre. Snarare tror jag att det kommer en motreaktion.
    Det som Falck skriver ovan om bankernas ”monopol” är viktigt. Betalar vi bara med banktillgodohavanden så kontrollerar bankerna allt.
    Jag har skrivit lite om kontantlöshetens problem:
    http://flutetankar.blogspot.se/2013/06/kontantlost-problem-for-manga.html
    http://flutetankar.blogspot.se/2012/12/kontantlost-inte-bra.html

  3. Jag gillar att betala med kort, men tanken att ge bankerna monopol på pengar skrämmer mig lite. Visst skall människor som misskött sin ekonomi straffas men om banken är den som ger ut kort och kort är enda betalmedlet samtidigt som banken säger ”vi ger dig inget kort innan du betalt vad du är oss skyldig” då går det helt plötsligt inte ens att handla mat längre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *