Mycket gnäll på banker och fonder !

Jag ska inte förneka att jag har gnällt en hel del på banker och fonder i mina artiklar på Stabilekonomi. Naturligtvis står jag för allt jag skriver och tycker att folk ska lära sig att handla med aktier till sitt långsiktiga sparande vilket i sin tur skulle resultera i betydligt bättre avkastning. Nu är det inte bara jag som klagar utan ibland verkar det som att alla är emot fonder och banker och media vet verkligen hur man sätter klorna i något när de känner för det. På gott och ont.

Jag vill ändå visa respekt för våra banker och fondförvaltare, det är klart att banker och fonder måste tjäna pengar annars skulle de inte kunna existera. Det är av största vikt att banksystemet fungerar och att vi har en bra varierande fondmarknad.

Det är lätt att klaga på alla avgifter men så fort vi behöver hjälp att komma ur en jobbig livssituation eller låna pengar så är plötsligt banken bra att ha. Så länge det rör sig om respektabla avgifter så ska man också respektera bankerna.

Det finns många duktiga banktjänstemän/kvinnor som hjälper mängder med människor varje dag på jobbet, det finns till och med duktiga fondförvaltare som driver fonder som utmärker sig år efter år.

Nu är det ju så att vi är beroende av fonder i vissa lägen som ppm och avtalspension. Som i allt långsiktigt sparande så är avgifterna viktiga, men i fonder är det också viktigt att titta på kvalitet. Att uträtta stordåd år efter år är det ingen som klarar men somliga lyckas bättre än andra, vilket kan vara bra att känna till.

Index fonder med låga avgifter är bra om du når en marknad som du är intresserad av, då får du den till lägsta möjliga avgift och många index fonder slår vissa aktivt förvaltade fonder.

Men det är inte fel att varva med aktivt förvaltade fonder som har en bra historik, en erkänt duktig förvaltare och respektabel avgift.

Att lära sig hitta bra fonder själv är viktigt, inte minst för att allt fler i Sverige betalar dyrt för att någon annan ska välja fonder så att de slipper bry sig själva, vilket är oerhört kostsamt. Många vet inte att stora delar av deras pension kommer att ätas upp av alla avgifter, utan litar istället på alla dessa som tar ut sin lön från våra pensionspengar och nu menar jag inte bara banker, det finns betydligt mer oseriösa aktörer där ute så akta dig !

Att lära sig hitta bra fonder och ha koll på kostnader har blivit enklare sen Morningstar lanserat nyckeltalet ”Norman-belopp” som är en prognos för kostnaden att månadsspara 1000 kronor i 10 år.

Avanza har också väldigt bra verktyg för att analysera fonder, i deras fondguide kan man se allt om historik, avgifter, normanbeloppet och man kan även jämföra fonder mot varandra. Avanza Bank – Flytta sparandet till oss och undvik avgifter.

Så lycka till, och se nu till att ta tag i det här så att du blir en bättre fondsparare !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *