Mer om fonderna som Wells Fargo lanserar i Sverige

stabil-ekonomi

Idag går det att läsa i Dagens Industri att Warren Buffetts bank  Wells Fargo lanserar 13 fonder i Sverige. En länk till fonderna för den som är intresserad, klicka på Sweden och accept (om du accepterar)

Två av fonderna har högsta betyg hos Morningstar varav den ena US All Cap Growth fund verkar vara  stängd för handel för de flesta nya investerare, orsaken är att den har blivit så stor att investerarteamet anser att det blir svårt att förvalta fonden effektivt om den blir större.

En fond som föll mig i smaken vid en första titt var Emerging Markets Income & Growth Fund som investerar på tillväxtmarknader i stabila bolag med bra direktavkastning, kanske skulle vara intressant för en investering i PPM (premiepensionen)

Jag har talat med Pensionsmyndigheten och Wells Fargo har när detta skrivs inte ansökt om bli valbara i premiepensionssparandet i det Svenska pensionssystemet. Men om allt är i sin ordning, vilket det lär vara så tar en ansökan endast några veckor. Så vem vet snart kanske vi får fler fonder att välja på.

Jag kommer ihåg 2010 när först Danske Invest med fonderna Global Emerging Markets följt av Global Emerging Markets Small Cap  och senare även Aberdeen  med fonden Global Emerging Markets Smaller Companies tog beslutet att avregistrera fonderna  från Premiepensionssystemet.

Verkligen tråkigt när så bra fonder blir avregistrerade och jag kommer ihåg att jag valde fonderna i tur och ordning precis före varje fond plockades bort, så många fondbyten på rad hör verkligen inte till vanligheterna för mig.

Jag har även talat med Claes Hemberg på Avanza för att se om spararnas bank är intresserade av att plocka med Wells Fargos fonder i sitt fondtorg och eftersom Avanza ständigt strävar efter att ligga i framkant och ha så bra utbud för spararna som möjligt så har de redan bokat ett möte med Wells Fargo.

Jag har inte kollat närmare hur de nya fonderna står sig i konkurrensen med andra fonder med samma inriktning men visst är det roligt med lite nyheter på fondmarknaden ibland.

Jag vill förtydliga att det är Warren Buffetts  investmentbolag Berkshire Hathaway som äger en del av banken Wells Fargo och för mig känns det som att när media nämner Buffett i rubrikerna om de nya fonderna så är det mest för att dra till sig uppmärksamhet.

Buffett är ju som de flesta vet känd som en av världens främsta investerare men han har nog tyvärr inte så mycket med de här fondernas investeringar att göra.

(Ska man lära sig av vissa tidningar hur man sätter rubriker så kanske det snart är dags att skriva- Avanza samarbetar med Buffett! Warren Buffett hjälper Avanzas sparare att välja fonder.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *