Mänskligt kraftverk

Inte många tänker på eller bryr sig om hur mycket energi vi gör åt en helt vanlig dag i vårat liv, möjligtvis blir vi lite upprörda när elräkningen kommer.

Vi är ju minst sagt lite bortskämda när det gäller energi i vårat moderna samhälle, vi tar en hel del för givet och eftersom energi enkelt kan beskrivas som något som har förmågan att uträtta arbete åt oss så har vi människor varit smarta nog att komma på tusentals sätt att använda energi för att förenkla vardagen och våra arbetssysslor. Ett sätt att få något gjort på betydligt kortare tid och utan ansträngning helt enkelt men också en möjlighet att åstadkomma saker som inte skulle varit möjliga om vi inte lärt oss omvandla energi.

Det handlar förstås om att omvandla energi till elektricitet, men mycket av den el som produceras i världen kommer från fossila bränslen som olja och kol vilket naturligtvis inte är bra för miljön.

BBC:s vetenskapsprogram Bang Goes the Theory gjorde ett riktigt spännande experiment som verkligen gav en liten tankeställare.

I ett hus med kameror i alla rum fick en helt vanlig familj flytta in för en dag, familjen visste inte vad experimentet gick ut på och de skulle låtsas som att det var en helt vanlig söndag i deras liv. Huset hade kopplats bort från det vanliga elnätet och fick istället sin el från ett mänskligt kraftverk som bestod av 80 cyklister som alla fick kämpa hårt för att familjen skulle kunna utföra sina dagliga sysslor, men till sist kollapsade ändå det mänskliga kraftverket och det blev strömavbrott i huset.

80 hårt kämpande “slavar” räckte alltså inte till de vardagliga sysslorna eftersom de blev utmattade, kanske skulle de ha klarat att försörja familjen med ström om familjen hade varit lite mer sparsam och kanske finns det effektivare sätt att ta tillvara på energin som 80 människor kan generera men hur som helst så är det ett roligt och något skrämmande experiment som helt klart är värt att titta på, under filmens gång varvas familjemedlemmarnas vardagssysslor med lärorika inslag om hur man kan spara ström.

Precis som det visas i filmen så finns det mycket att göra i ett hem för att minska elförbrukningen och mycket av det som går att göra kostar inget mer än ett ändrat beteende. Kanske är det lättare att göra något när det inte bara gynnar miljön utan också den egna ekonomin?

Energimyndigheten har en användbar sida med många tips och råd för att spara energi, producera din egen el och om hur din livsstil påverkar energianvändningen men också för att läsa tester på allt från spelkonsoler till bergvärmepumpar, lägger till den bland “Nyttiga länkar” längst upp på sidan.

4 reaktion på “Mänskligt kraftverk

  1. Om vi räknar med en timpenning på 150:- och antar att, det i snitt går åt 40 “cyklister” för att driva denna familjs elförsörjning per dygn så skulle “elräkningen” bli ca: 2 miljoner per månad….något att tänka på när vi tycker att den vanliga elräkningen är dyr…..

    • Ska aldrig mer klaga på elräkningen.. Inte särskilt effektivt eller ekonomiskt men ett tankeväckande experiment är det allt.

  2. Men borde man ändå inte på alla gym kunna alstra åtminstone lite el som kunde användas för att sänka gymmets behov av köpt el?

  3. Det där med gym skulle man kunna utveckla. Om du har en cykelgenerator som driver din TV så skulle det vara utmärkt för dom som behöver gå ner i vikt. Undrar vad en långfilm drar i kalorier…. och man kan ju sluta trampa när det är reklampaus. .Är det en dålig film kan man ju göra nåt annat nyttigare…kanske cykla igång radion…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *