Brottsinvasion och kriminalitet på landsbygden

Kriminalitet på landsbygd stabilekonomi.se

Det är väldigt många svamp och bärplockare ute i skogarna så här års, några decimeter snö verkar inte vara något problem eller kanske söker de jobb mitt i natten på någon enslig grusväg i Värmland? Lycka till i så fall.

Glöm snack om främlingsfientlighet och annat för det finns inte hos mig, jag tycker bara att människor ska ta sitt ansvar och hålla sig till lag och ordning oavsett tillhörighet och att man måste våga ta i ämnen och säga sanningen när något är fel oavsett om man kanske trampar någon på tårna en aning.

Just nu är landsbygden i vissa delar av Sverige utsatt för en våg av stölder och  problemet bara växer, folk är uppgivna och det verkar inte finnas någon hjälp att få.

Det som händer är att ligor (som kallar sig för bärplockare om någon ifrågasätter verksamheten) livnär sig på att plocka ägodelar från hårt arbetande hederliga människor runt om i landsbygden och det har gått så långt att de nästan kan härja helt fritt. Det är oerhört tråkigt för de som verkligen försörjer sig på att plocka bär och de har fått ett oförtjänt dåligt ryckte på grund av dessa kriminella ligor.

I storstäderna finns det naturligtvis kriminalitet men den stora skillnaden är att där finns också poliser vilket det oftast inte gör på landsbygden.

Personligen så känner jag ett antal människor som vet hur dåligt man mår när ens tillhörigheter blivit stulna och någon har rotat runt i ens hem eller i en intilliggande byggnad. Tryggheten försvinner totalt och hemmet blir sig aldrig likt igen, de personliga såren tar mycket lång tid att läka. Det är inte ovanligt med hot av olika slag när det uppstår situationer där gärningsmännen ertappas och normalt sett så kommer tjuvarna undan ganska enkelt, ögonvittnen till trots.

Varför skriver jag om det här i en blogg som främst berör ämnen som ekonomi och miljö?

För att det berör privatekonomi i allra högsta grad. Folk på landsbygden är ofta beroende av sina ägodelar på ett helt annat sätt än vad de är i en stad, ofta är det mer eller mindre livsnödvändiga arbetsredskap som blir stulna och vi pratar om dyra redskap. Fyrhjulingar, motorsågar, röjsågar och diesel hör till de mest stöldbegärliga men det förekommer till och med att djur blir stulna. Försäkringar i all ära men hur smidigt brukar det vara att få ut prylarnas fulla värde helt utan åldersavdrag?

Svenskar, Norskar, Letter, Polacker, jag skiter i vilket men att det ska få gå till så här tycker jag är rent ut sagt förjävligt. Jag har jobbat med folk från många olika länder och kan konstatera att de flesta är väldigt bra hederliga människor. Men just att det finns rötägg i alla grupper är väl så sant och de rötägg som jag pratar om nu är inte här för att söka jobb eller titta på naturen, de är här för att de har hittat det perfekta stället att utföra stölder och förstöra folks egendom eftersom det är relativt riskfritt att bedriva kriminell verksamhet här.

Just att någon jävel ska komma och ta det som någon annan stackare har kämpat hårt i många år för att bygga upp eller kanske till och med lånat pengar för att få råd att köpa gör mig så förbannad.

Polisen gör förstås så gott de kan med de resurser de har och ett av problemen är just att de inte har tillräckliga resurser varken i form av personal, lagar eller tillräckliga straff när de väl lyckas sätta dit någon.

Enligt Brottsförebyggande rådet  polisanmäldes 22 200 bostadsinbrott 2011 och endast 4 procent klarades upp så att en person kunde bindas till brottet. Nu är det förstås inte  villainbrott som står för den största ökningen utan främst stölder från garage och uthus.

Mörkertalen är mycket höga vid den här typen av brott och när det rör sig om mindre stölder som diesel till traktorn så blir oftast ingen anmälan gjord, förmodligen beror det på att folk är fullt medvetna om att inget kommer hända eftersom det är så vanligt att anmälningarna läggs ner i brist på bevis och därför är det inte lönt att anmäla.

Men här vill jag lägga till något extra viktigt, anmäl alltid! För att få upp ögonen på beslutsfattare och myndigheter så måste först problemen göras synliga och fler anmälningar borde innebära att problemen uppmärksammas, även om det säkert tar tid innan något händer.

Se till att ring in till polisen så fort du ser något misstänkt, de har ofta bättre koll än vad vi tror, ett bilnummer och att få veta var den aktuella bilen är just nu ett kan vara den avgörande pusselbiten som polisen behöver för att lyckas.

Ligorna rekognoserar oftast först för att senare komma tillbaka och plocka det som de vill ha. Det har blivit allt vanligare att inbrotten och stölderna sker mitt på dagen, eftersom de flesta människor måste jobba på dagen så kan tjuvarna arbeta ostört.

Visst är det bra med lås och rejäla dörrar men det hindrar inte tjuvarna som tar sig igenom det mesta, men rejäla strålkastare som tänds när någon kommer i närheten och larm är effektiva. Grannsamverkan och vakande ögon är andra motmedel och återigen se till att rapportera in misstänkta fordon och människor som inte brukar vistas i området.

Ett samhälle med misstänksamhet och människor som tror det värsta så fort det dyker upp någon främling vill jag inte ha, men tyvärr behövs en del försiktighetsåtgärder på landsbygden numera för det här har gått för långt.

10 reaktion på “Brottsinvasion och kriminalitet på landsbygden

 1. Tyvärr har man nästan vant sig vid inbrott och stölder. Själv har jag varit utsatt fem gånger i mitt liv. Peppar, peppar dock ej i bostadshuset (än) utan det har gällt drivmedel, verktyg, fordon m.m. Nu i julas var det en stöldvåg i villor i en by några kilometer härifrån… ja vad ska man säga… det är väl det nya normala. :/

 2. Neighbourhood Watch. Visa okända personer att ni ser dem. Fråga okända vad de sysslar med. Många yrkeskriminella vet bäst i att lämna området om de är observerade. Allt enligt en gammal yrkeskriminell, numera engagerad i KRIS. I värsta fall är det väl hagelsprakaren laddad med grovsalt som gäller…

  • Då har du gjort en rejäl resa antar jag, snyggt jobbat! Tack för tipsen, normalt sett så ser man aldrig något men nu har det varit så mycket här att det verkar som att de inte bryr sig eller är rädda att åka fast. Jag känner till ett antal fall där någon tuffat till sig och tex följt efter en bil med gärningsmännen i men oftast har det slutat med en yxa i ett bildäck eller knivhot. Bäst att lämna det jobbet till polisen men folk verkar ha tröttnat rejält nu och frågan är hur länge det dröjer innan någon tar till grövre motvärn just som du skriver. Men den utvecklingen är ju inte heller bra. Hur som helst, jäklar vad det skulle svida med grovsalt..

 3. Det finns några enkla trix….
  1. Alltid ha blockerad körväg. Helst mer än 500 m från huset. stabil grind med hänglås, vägbom, eller kedja med mittstolpe i järn. De flest tjuvar orkar inte gå eller bära tunga saker så långt.
  2. Naturligtvis inga vagnar, fordon eller skottjärror framme som kan användas för frakt.
  3. Stabila fönsterluckor och dörrar med extra hänglås, gärna flera.
  4. Ingen insyn, gardiner fördragna, inte ens några glipor att se in genom.
  5. Stabila galler på alla fönster i uthus och extra lås på fönsteröppnarna.
  6. Stadiga extradörrar inomhus, från verandan, som är låsta med extra hänglås.
  Vår sommarstuga ligger där många fula typer kommer förbi. Men de fortsätter till nästa hus som är lättare att ta sig in i. Det är de minst proffsiga som är vanligast. Om man inte kan ta sig in med kofot och skruvmejsel så går man vidare. Och om man slår sönder ett fönster så är alla dörrar ordentligt låsta på insidan med extra hänglås så man får ta samma väg ut igen. Inte så lätt att få med sig saker då
  Naturligtvis blir det många nycklar och lås att hålla reda på, med vi har klarat oss höst och vinter när det är tomt och alla har åkt hem.
  Besser

  • Härligt när det dyker upp lite tips!
   Jag fick ett tips från en som bor en bit upp i Sverige, han sa att de nästan aldrig förvarar fyrhjuling eller skoter i skjul eller garage, utan förvarar hellre maskinerna en bit in i skogen. Självklart täckt med nät eller pressening, bara att glömma för en okänd att hitta i mörker och under viss tidspress.

 4. Men hur vet man att det är någon utsocknes som är i farten? De bekantingar jag har på landsbygden kan peka direkt på vissa på trakten boende och slå fast att de är kriminella. Polisen gör inget, säger de, för de sitter i stan och bryr sig inte.

  Man ska inte förvånas, för landsbygden utsätts för dränering av resurser och att en och annan då väljer kriminalitet som födkrok är inget konstigt. Lite utanför är de ju ändå, eftersom landsbygden inte passar in i den gängse kulturen, och steget över från lite lagom småfuskande med skatt och annat till ren kriminalitet kan ibland vara kort.

  • Det har du helt säkert rätt i och du har definitivt en poäng med ditt resonemang. Men just i den här brottsvågen är det ganska tydligt vart gärningsmännen kommer från och det är inget de är rädda för att skylta med. Nummerplåtar och språk avslöjar.

   Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *