Köttskatt och dyrare bensin?

På Naturskyddsföreningens konferens Hur gör vi då? Ekonomin, klimatet och framtiden diskuterades konsumtionen och att den behöver förändras så att vi får en hållbar konsumtion, begreppet är ganska stort och när man pratar om hållbar konsumtion så menas oftast att ta ansvar för miljön när vi handlar något. Vi tar resurser från naturen när vi konsumerar och begreppet hållbart innebär då att vi inte förorenar och förstör och att naturen ska kunna återhämta sig, helt enkelt att ta ansvar för konsekvenserna som ens köp får för miljön.

Oavsett om vi konsumerar hållbart eller inte så är det helt klart att vi konsumerar alldeles för mycket vilket leder till onödiga utsläpp och att naturens resurser inte räcker till.

Vi har i Sverige en standard i absolut världsklass ändå är vi aldrig nöjda utan strävar hela tiden efter att få det lite finare och lite bättre.

Jag tycker det verkar som att det råder Konsumtionshysteri snarare än hållbar konsumtion och frågan är hur många som tänker på miljön när de handlar sitt sjuttonde par skor eller köper ny telefon för att det har kommit ut en ny modell på marknaden. Sanningen är nog att priset och statusen avgör vid såväl husrenovering, bilköp som vid inköp av mat, kläder och teknikprylar. Miljö och hållbar konsumtion ligger nog tyvärr ganska långt ner i skalan för de flesta människor.

Många människor verkar mäta lycka i just konsumtion och deras enda intresse verkar vara att se framgångsrika ut och ha ett fint hem. Personligen tror jag att det blir svårt att bromsa utvecklingen genom att få människor att bry sig, hade merparten av oss människor brytt sig om andra människor och miljön så hade helt enkelt inte världen sett ut som den gör idag.

Men på sikt kan utvecklingen ändra riktning, på konferensen diskuterades en del åtgärder för att få en hållbar konsumtion, politiskt inblandning ihop med minskande resurser och fler larmrapporter om miljön kan komma att ändra ganska mycket av våra vanor.

Politikernas förslag var ganska spridda men det gemensamma var att det måste kosta att fresta på miljön, ska vi leva på ett sätt som skapar extra mycket utsläpp och resursutnyttjande så kommer det förmodligen att kosta därefter.

Transport skatt, dyrare flygresor, högre skatt på bränsle och köttskatt var några av förslagen och min första tanke är förstås att det som allt annat kommer att slå hårdast mot de fattiga och att de som har mycket pengar inte kommer märka någon skillnad. Förslagen lär inte bli särskilt populära hos folket ute i landet.

Undra om det är så framtiden ser ut, kommer vi bli tvungna att acceptera att inte allt är rättvist precis som många i andra delar av världen redan gör idag? Kanske kommer vi få större klyftor där endast de som har det mest ekonomiskt fördelaktigt kommer att flyga på utlandssemester på vintern och tända grillen på sommaren?

Alla vill leva som oss i den moderna världen det vill säga materiellt lyckliga, för att lyckas med den bedriften behövs i runda slängar tre jordklot vilket vi inte har. Därför känns det som att mycket av det vi är vana vid kommer att bli betydligt dyrare i framtiden vare sig vi vill det eller inte och oavsett hur skattepolitiken utvecklas.

Kanske blir det inte så dramatiskt utan bara så att dyrare priser och eventuella skatter på de produkter som belastar miljön mest blir just så kännbara att vi börjar titta på alternativen och lär oss sätta miljön i fokus när vi konsumerar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *