Ingles markets en aktie att titta närmare på?

Stabila konsumentföretag är som regel ett tryggt inslag i portföljen och just de som har mat som huvudsyssla brukar anses vara extra stabila. Nestlé är ett bra exempel och aktien har varit mitt största innehav i många år. I artikeln Affärernas list så  nämner jag lite om hotet från affärskedjornas egna varor och jag tycker att det skulle kännas bra att fylla på aktieportföljen med något stabilt konsumentföretag som har egna affärer och egna varor. Äta oss mätta och handla billigt tycker vi om oavsett konjunktur och som investerare så är det klart att jag är glad i att få bra direktavkastning i alla börsklimat.

Om börsen skulle gå ner lite så är jag inte främmande för att titta närmare på Axfood eller Hakon invest (Ica) här hemma i Sverige. Ica skulle jag gärna äga aktier i men problemet är att då blir det till att köpa aktier i Hakon Invest som äger 40% av Ica och Hakons andra verksamheter är jag inte särskilt förtjust i, ett ICA som är direktnoterat på börsen skulle vara mer intressant.

Men under tiden kan det vara kul att leta efter andra bolag som påminner om de ovan nämnda och jag har hittat ett som kan vara värt att titta närmare på.

Ingles Markets har över 200 stora mataffärer, 81 apotek och 72 bensinstationer i sydöstra USA, Ingles  äger också en hel del fastigheter bland annat 71 stycken köpcentrum varav 58 har en Ingles stormarknad. Utöver dessa äger Ingles ett gäng outvecklade fastigheter som kan bli bra platser för nya center på sikt.

Det helägda företaget Milkco bedriver mjölkbearbetning och förpackningsverksamhet mm och förser alla Inglesbutiker med mjölk, te, glass och mycket annat plus att stora delar av produktionen säljs vidare till andra återförsäljare. Det egna varumärket Laura Lynn som består av ett mycket varierat utbud av olika produkter står för en stor del av Ingles försäljning,  Ingles egna varor.

Ingles Markets verkar vara ett företag som tänker på miljön, de tar initiativ för att förbättra hållbarheten och energieffektiviteten och de har ett brett utbud av ekologiska produkter i sina butiker samtidigt som de är noga med att djuren i livsmedelsindustrin  behandlas på ett bra sätt fritt från grymhet och vanvård.

Ingles har ökat försäljningen 46 år i sträck vilket inte borde vara möjligt om de inte haft nöjda kunder. Ingles verkar vara väldigt måna om att växa snabbt vilket medför att de har en hel del skulder.

Direktavkastningen ligger nu på ca 3,7% och aktien kostar runt 17,9 Dollar. Ingles Markets handlas på Nasdaq Global Select Market.

Aktien har gått upp lite det sista men vid en mindre kursnedgång så att direktavkastningen sticker över 4 % så kanske den är något att titta närmare på?

2 reaktion på “Ingles markets en aktie att titta närmare på?

 1. Kul bolag! Tycker dock att den höga skuldsättningen avskräcker något, vad händer om räntorna går upp? I och för sig stabil verksamhet, men ändå. Funderar också kring skalfördelar jämfört med Wal-Mart som är mycket större, men jag antar att det inte direkt är jämförbart.

  Grymt billig sett till kassaflöde dock, typ 3 gånger billigare än Axfood. (dock 2011 års siffror).

  Har själv valt australiensiska Woolworths som har en bred “vallgrav” enligt morningstar, vilket känns tryggt. Dock inte jättebillig för tillfället.

  Mvh
  Gustav

  • Visst är det ett intressant bolag och jag håller med om skuldsättningen. Kursen rusade iväg lite och närmar sig nu 19 Dollar och jag hoppades på att den skulle bli billigare..
   Det känns inte som att något är jättebilligt för tillfället så jag avvaktar men just den här typen av bolag tycker jag om extra mycket och jag ska läsa på lite om Woolworths.
   Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *