Bolånet är en viktig del av privatekonomin eftersom det är en konstant kostnad och något man aktivt jobbar med att förbättra och kontrollera. Att bestämma ifall man ska binda sitt lån eller köra på rörlig ränta är en ständigt återkommande fråga när det gäller bolån och att ta rätt beslut kan innebära en hel del pengar sparade över lite längre tid och det kan också påverka hur trygg man känner sig med sin ekonomi.
I dagsläget har vi en väldigt låg reporänta (på bara 1 %) och till följd av det även en låg bolåneränta som ligger runt 2,9 %. I början av juli bestämde Riksbanken att man skulle fortsätta på samma låga reporänta som tidigare framöver och först till hösten 2014 räknar man med att höja, troligen till 2 %.
Skälet till den väldigt låga nivån på räntan nu är finanskrisen och den dåliga ekonomiska situationen i Europa men eftersom det börjar lösa sig så sakta är det troligt att vi snart kommer se högre nivåer. Riksbankens plan kan tänkas vara att till 1016 ha höjt räntan till över 5 %, vilket innebär ganska mycket högre kostnader för folk med bolån.
Vad ska man då ha för plan för sitt bolån?
Nu när vi har gått igenom grunden för hur situationen ser ut så är det dags att börja fundera på vad den bästa lösningen är. De två alternativen som normalt finns för bolån är som sagt att antingen binda lånet eller att hålla sig till rörlig (3 månaders) ränta. Det är tyvärr inte glasklart att det ena eller det andra är bäst, varför man som vanligt får väga fördelar och nackdelar mot varandra och ta ett beslut utifrån egna förutsättningar.
Det som talar för att binda sin boränta är kanske huvudsakligen två saker. För det första den låga räntenivån vi har nu, som gör att det kan vara förmånligt att binda upp sig några år framöver. Med tanke på att styrräntan är väldigt låg och att den med stor sannolikhet kommer att öka ganska mycket över 3-4 år kan det vara läge att se över möjligheten att binda bolånet.
Den andra fördelen är säkerheten man har med en fast boränta. Man vet att kostnaden för bolånet inte kommer att öka så länge lånet är bundet och det ger en ekonomisk säkerhet som kan vara skön att ha. Man får dock betala lite extra för denna säkerhet på samma sätt som för en vanlig försäkring.
Historiskt sett har det varit mer lönsamt att inte binda upp bolånet och det finns definitivt de som förespråkar rörlig ränta även i dagsläget. Den rörliga räntan är ofta lägre helt enkelt eftersom man inte betalar för den extra tryggheten som bunden ränta innebär. I vissa fall kan givetvis en bunden ränta bli billigare, om man binder upp sig i rätt läge och räntorna sedan går upp. Det är ju även detta man räknar mer och hoppas på när man väljer att binda bolånet.
Eftersom vi har ett ganska stabilt läge just nu är det inte så troligt att vi kommer se många oväntade höjningar av bolåneräntorna. Därför behöver man inte oroa sig så mycket för att lånet plötsligt ska bli dyrare. Det gör att det fortfarande känns ganska säkert att hålla sig till rörlig ränta.
Om du väljer en rörlig ränta kan du istället välja att spara de pengarna som du får över och investera dem på egen hand. Ifall du investerar i relativt säkra sparformer kan du få pengarna att växa och på så vis bygga upp en egen buffert som kan användas när räntorna tids nog börjar gå upp. När du väljer rörlig ränta på ditt lån är det alltid viktigt att du sparar pengar i en buffert eftersom det är den som skyddar dig om och när ditt bolån blir dyrare. Glöm inte att spara pengar som kan användas till detta ändamål så att du kan vara trygg i din ekonomi.
En kombination av rörligt och bundet bolån
Man får inte glömma att det finns ett alternativ till, vilket är att binda en del av sitt lån och lämna en del rörligt. Det går hur bra som helst att kombinera detta och exempelvis ha en del rörligt och en del med t ex fem års bindningstid. Man kan om man vill även binda upp en del på t ex två år, en del på fem år och sedan även behålla en del rörligt, alltså ha tre eller fler olika delar med olika bindningstid.
Genom att sprida ut det på detta viset minskar man risken och kan på sätt och vis få det bästa av båda världar. Du får ett visst skydd för oväntade ökningar som ökar kostnaderna men har även en del rörligt, vilket kan bli lite billigare. Att dela upp det hela kan vara något för den som inte kan bestämma sig för vad som är bäst – bundet eller rörligt.
Man ska dock komma ihåg att det finns en nackdel med att binda upp sitt lån med olika långa bindningstider (alltså att binda en del på två år och en på fem år t ex). Det blir svårare att förhandla om sitt bolån om man gör det en del i taget. Förhandlar man om hela lånet på en gång kan man alltid enkelt byta bank om man känner att det finns bättre alternativ någon annanstans men ska man förhandla om en del samtidigt som man fortfarande har en annan del upplåst i några år framöver så tappar man en del av flexibiliteten. Det är svårare att förhandla riktigt bra när man har en fot fast hos banken.
Slutsatser
Jag kommer inte säga nu att du bör satsa på rörlig ränta eller bunden ränta eftersom det inte går att säga vad som är bäst rakt av. En del förespråkar som sagt att binda lånet just nu eftersom det är ett bra läge, medan andra tycker att det är fortsatt bra med rörlig ränta – t ex eftersom bolåneräntan känns stabil nu och inte kommer komma med några större överraskningar.
Den som vill ha lite mer trygghet och veta exakt vad som kommer kanske tycker att det är värt att lägga lite mer pengar men få den säkerhet som bundet lån innebär. Andra föredrar att satsa på rörligt och bygga sin egen buffert. Det är alltid en intressant dragkamp mellan alternativen.
Det du ska tänka på är att välja ett alternativ som känns bra för dig. Känns det bra har du redan där ett bra utgångsläge. Det måste passa din ekonomiska situation. Rörlig ränta är som sagt vanligen billigare och tittar man bakåt i tiden brukar det vara ett lite bättre alternativ. Nackdelen är att det kan komma oväntade ökningar som påverkar din månadskostnad men har man då en bra buffert redo att använda är det för det mesta ganska lugnt.
Lite allmänna saker om bolån värda att tänka på
Glöm inte att pruta på ditt bolån och förhandla om lägre pris. Även om vi nu är i ett läge med räntor som är lägre än på länge innebär det inte att man inte har möjlighet att påverka banken. Om räntan ligger runt 2,90 % bör du kunna få ner den till 2,40 % utan några jättestora problem. Med tanke på den väldigt låga styrräntan är 2,90 – 3,00 % i boränta inte sådär speciellt lågt.
Banken kommer troligen föreslå att du binder ditt lån eftersom det är ganska bra läge för detta. Dock ska du alltid tänka på att bankerna vill att du binder upp dig utifrån deras eget perspektiv. De vill behålla dig som kund så länge som möjligt och bundna lån är också normalt lite dyrare över tid. Låt dig inte lockas bara av bankens förslag utan fundera på vad du verkligen tycker är bäst. Rörliga bolån har som sagt historiskt sett varit billigare och det ser inte ut att dyka upp några överraskningar den närmaste tiden som gör det farligt att hålla sig till rörlig ränta. Känner du dock att tryggheten är viktig kan ett bundet (eller delvis bundet) lån fortfarande vara ett bra alternativ.
Annan bra läsning om bolån och eventuella risker är ett tidigare inlägg som heter Bolånen skapar oro.
Vad har du för plan för ditt bolån de närmaste åren? Skriv gärna en kommentar och diskutera med oss här på sidan.
Ytterligare en anledning till att hålla åtminstone en liten del rörligt är att man på det lånet kan höja/sänka ev. amortering fritt.
Vi har haft bolån sedan 2007. I början delade vi upp lånen så att vi hade lite rörligt, lite bundet. Under en kort period tjänade vi på att ha bundet eftersom räntan var uppe på ca 6 % ett tag.
Men allteftersom lånen har löpt ut så har vi gått över så att vi nu har helt rörligt. Har man lite buffert att klara av höga räntor så förespråkar jag helt klart rörligt. Banken tar alltid ut en extra ränta eftersom de också har en risk i att binda lånen. Man får därför betala extra för att binda. Banken tjänar alltid på detta.
Har man ett helt rörligt lån är förhandlingsläget för rabatt mycket bättre. Banken vet då att man kan ta sitt lån och gå till en annan bank inom 3 månader.
Så jag förespråkar rörligt. Vill man vara helt säker så låtsas man att räntan är 2-3 %-enheter högre än idag, sparar mellanskillnaden på ett bankkonto med hög ränta. Vi lånar just nu till ca 2,3 % och sparar till 2,8 % så vi tjänar 0,5 % i mellanskillnad nu på vår räntebuffert, som sedan kan användas om räntan går upp.
Hej och tack för din kommentar! Jag är också en förespråkare för rörligt bolån. Vanligtvis billigare och mycket utrymme att förhandla och anpassa sig efter marknaden. Det viktiga när man har rörligt är som sagt att vara förberedd för sämre tider. Ett bra tips är ju som du säger att låtsas att räntan är högre än den verkligen är – se till att spara för en ränta som är minst 2-3 % högre än den aktuella så är du ganska säker.
Men kommer verkligen räntorna att sticka uppåt? Riksbankens prognoser är, som uppmärksammats för någon månad sedan, inte särskilt bra. Inte andras prognoser heller för den delen.
Det finns två saker som skulle kunna få bolåneräntorna att höjas:
1. Inflation, vilket orsakas av en starkare (världs)ekonomi. Känns ju inte så jättetroligt i dagsläget med tanke på hur många dåliga saker det finns i PIIGS-länder m fl.
2. Att svenska bostadsobligationer börjar ses som mer riskfyllda av marknaden, t.ex. när bostadsbubblan spricker. I det fallet tillkommer en mängd andra problem vad gäller bolån.
SvD:s Neurath skrev igår också om lite baksidor med bundna bolån:
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/baksidan-med-bundna-rantor_8415862.svd
Värt att begrunda.
Som det verkar ligger räntan på en ganska stabil låg nivå men med tiden är det nog oundvikligt att den kommer gå upp tids nog. Även om det ser illa ut i Europa och världen idag så är väl förhoppningen att det ska lösa sig så sakta och när det väl blir bättre kommer det även bli dags för räntehöjningar. Det kommer nog dock inte hända över natten!
Bra artikeln du länkade till också. Man får inte glömma bort att banken som sagt gillar bundet lån för egen vinning. Ta inte deras råd som något som nödvändigtvis är bäst för dig utan var skeptisk och tänk till.
Jag tror att räntan kommer att stiga. Dock i lugnare takt än förespråkat. Har bara lån på tomten. Dessa är rörliga och livsfarliga då man inte får ha hypotekslån! Här amorterat vi bort allt i snabb takt!!!