Har du råd att köpa vilken mat du vill?

Prispressad mat får konsekvenser vilket uppmärksammats lite mer nu när fusket i matindustrin avslöjas på löpande band, men troligtvis är allt snart bortglömt och jakten på lågprismaten fortsätter, för så är det oftast med oss människor vi följer strömmen och även de viktigaste frågorna glöms bort så fort media riktar strålkastaren åt något annat håll.

Den bittra eftersmaken som lågprismaten ger i form av förstörda hav och vattendrag, försurning, utarmad jord som blir obrukbar i generationer, utslagna ekosystem, skövlade regnskogar, resistenta bakterier, klimatpåverkan och allt det andra har du säkert redan koll på men hur ska du orka bry dig om allt det där när du stressar iväg till affären mellan arbetsdagens slut och hämtningen av barnen.

Det finns liksom ingen förankring till “vanliga” människor som försöker så gott de kan med de pengar och den tiden de har och visst syns det ganska tydligt att de flesta inte bryr sig nämnvärt? Det är säkert upprörande att höra för den som viger sitt liv åt miljö och klimatfrågor men sanningen är att den stora massans största intresse inte är att läsa innehållsförteckningar eller laga veggomat.

Organisationer, bloggar och media kan inte påverka de här frågorna om inte det finns en verklighetsförankring eftersom de bara når ut till de personer som redan brinner för ämnet och i verkligheten har inte vanligt folk det engagemang eller den tid som krävs för att sätta sig in i alla frågor och de flesta orkar inte bry sig om Konsumköttbullarna är bra eller dåliga för miljön.

Det finns märkningar av alla de slag och inte vet du om köttet är svenskt för att det är en stor svensk flagga på paketet, du vet inte ens om det är svenskt när det står SVENSKT KÖTT med stora bokstäver på paketet. Vi konsumenter har blivit lurade gång på gång och stora delar av förtroendet är redan borta, det är förstås pengar i det här med märkning precis som i allt annat och så fort det finns pengar att tjäna så dyker det upp fusk.

Mycket hårdare kontroller och tydlig gemensam märkning för alla livsmedel, en enad standard som inte går att missa och som alla vet vad den står för kanske skulle vara en bra idé. Ser du symbolen på köttbullarna så vet du att du gjort ett bra val, så enkelt måste det vara för att det ska fungera för vanligt folk och det är ju trots allt först när de flesta av oss gör rätt som effekterna märks.

Men då kommer vi till slutfrågan, har alla råd att köpa den dyra maten? För visst är verkligheten att den “rätta maten” är rejält mycket dyrare, allt annat är en ren lögn.

Det finns mängder med människor som tycker att dyrare mat vore bra, samtidigt är det väldigt många som tycker att maten redan är alltför dyr och många barnfamiljer, studenter samt en hel del andra tycker inte att de har råd med dyrare mat och just därför söker de sig till lågprismaten, ingen ide att ifrågasätta var de uppgifterna kommer ifrån eftersom det är ganska självklart, om det inte var på det viset så skulle inte lågprismaten sälja så bra som den gör.

En del vill lägga all skuld på de stora företagen som dominerar matmarknaden i Sverige och även om det säkert skulle vara bra om företagen blev bättre på att påverka i rätt riktning så kanske det är så att de anpassar sig och säljer det som efterfrågas, inte är det bara oljebolagens fel att vi kör bil?

Samtidigt lägger vi mindre andel av lönen på mat än vad vi någonsin har gjort förut vilket kanske är ett tecken på hur bortskämda vi har blivit i vårat välfärdssamhälle, maten som egentligen är  något av det viktigaste i våra liv har blivit en självklarhet som inte får kosta något eller inskränka på om vi har råd att köpa den nya surfplattan eller telefonen.

Förr i tiden kämpade människan för mat och överlevnad varje dag och det gör de faktiskt fortfarande på många platser i världen men inte här, nej här ska vi ha allt serverat och gnäller så fort mjölkpriset stiger några ören och även om många faktiskt har det väldigt jobbigt ekonomiskt så finns det andra som hävdar att just maten bara är en fråga om prioritering.

Dagens människor fostrade av statussamhället där ingen vill göra sken av att ha det sämre än någon annan lever av skräpmat men köper boende för mer än vad de borde, lånar gärna pengar till en ny bil och lägger enorma summor på kläder och teknikprylar.

Är du beredd att betala mer för kvalitetsmat som är producerad på ett hållbart sätt eller är maten redan för dyr?

5 reaktion på “Har du råd att köpa vilken mat du vill?

    • Exakt! Den ser verkligen svensk ut med sin blå och gula färg och namnet Svea gör också sitt till men inte ett enda svenskt bi har arbetat med produktionen..
      Honung köper jag faktiskt från en lokal biodlare även om det inte blir så ofta. Mycket god honung måste jag tillägga och alltid roligt att gynna någon från bygden.

  1. “…men hur ska du orka bry dig om allt det där när du stressar iväg till affären mellan arbetsdagens slut och hämtningen av barnen.”

    Aja baja, inte handla innan barnen är hämtade från förskolan. Får personalen reda på det har du snart en flaggbrännande, högrepsförsedd hord utanför dörren, som skanderar slagord och hotar med tjära och fjädrar. 😉

    • Svea honung är inte ens honung! Om man läser innehållsförteckningen på en honungsförpackning så skall det enbart stå honung där! Testa att läsa innehållsförteckningen på svea “honung”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *