Fondbolagen, Buffett och min svaga sida.

Fondbolagen tjänar alltid pengar även om inte du gör det.

Fondbolagen fortsätter att tjäna enorma pengar på alla stackars sparare trots att fondåret 2011 var ett uselt år och de flesta spararna sett sina pengar minska di.se. Det som stör mig mest är att stora delar av deras vinst kommer från barnsparande och pensionssparande, snacka om att stjäla godis från små barn!

Till er som inte läst på Stabilekonomi tidigare så rekommenderar jag att ta lite tid och att verkligen läsa om sparande här och skaffa dig grundkunskap i aktiesparande, det är inte svårt och man har väldigt mycket att vinna. Var rädd om dina pengar och låt ingen stjäla av dig eller dina barn.

Warren Buffett har sålt aktier i Procter & Gamble

Buffett har sålt en hel del aktier i P&G och är nu fjärde största ägare. Bill Ackman som jag skrivit om tidigare är P&Gs trettonde största ägare. Att ackman skulle ha något inflytande med en sådan position i ett så stort bolag är långsökt, men det fanns ju en spännande tanke om att Buffett och Ackman skulle koka ihop något, vilket inte verkar vara troligt nu. P&G är ändå ett fint bolag och om Ackman har någon plan för att göra det ännu bättre återstår att se.

Nu till min egen svagaste sida.

Jag föredrar att köpa stabila aktier med direktavkastning för pengar som jag har sparat eller som hamnat på kontot från utdelningar i bolag som jag har i aktieportföljen. Jag försöker handla när det ser hyfsat billigt ut, gärna en riktigt dålig börsdag.

När pengahögen växer och inga bra köplägen dyker upp så kan det gå väldigt lång tid utan några köp eller återinvesteringar. Det är förstås bra med tålamod men pengarna ska ju arbeta och i lägen som detta så är alla nya pengar arbetslösa.

Som säkert en del av er lagt märke till så har Stabilekonomi satt ganska låga köpkurser på aktierna i portföljen, detta för att jag vill ha en så hög säkerhetsmarginal som möjligt, eftersom min syn på börsen är att läget är ganska osäkert.

Jag har tid att vänta och skulle börsen få för sig att gå ner så får jag väldigt fina köplägen, men om börsen går sidledes eller upp så kan jag få vänta länge.

Ju längre tid som går så missar jag fler och fler utdelningar på de arbetslösa pengarna. Jag tappar därmed ränta på ränta effekt i mitt sparande, Jag tappar alltså det viktigaste verktyget som jag har som sparare. TIDEN.

Det finns naturligtvis fler saker att ta hänsyn till exempelvis dollar kurs när man handlar i utländska bolag. Dollarn har en tendens att gå upp när börsen går ner och vice versa . Detta mönster har förstås ingen garanti, men eftersom dollarn är relativt billig nu så finns det utländska aktier som är köpvärda.

Men personligen har jag känt att jag har lite väl hög dollar exponering och om USA:s ekonomi skulle försämras och både börsen och dollarn försvagas samtidigt så skulle det inte kännas helt bra.

De svenska aktier som jag är intresserad av tycker jag är lite dyra för tillfället. Det har gjort att det inte har blivit några inköp på länge.

Att tappa för mycket av återinvesteringskraften är inte bra och ju längre man väntar med att återinvestera ju mer måste börsen gå ner för att det i efterhand ska visa sig att man tog rätt beslut. Läget på marknaden ändras hela tiden och det kan bli köplägen även om inte börsen går ner och då gäller det att hänga med så att man inte förlorar ännu mera tid. Många väljer därför att återinvestera direkt vilket inte behöver vara fel om inte börsen är väldigt högt värderad.

Kom gärna med egna funderingar kring det här ämnet, det är bara att skriva kommentarer!

En tillfällig lösning på problemet har jag, man kan säga att pengarna får en arbetsmarknadspolitisk åtgärd i form av ett tillfälligt lågavlönat arbete i väntan på något bättre.

Genom Avanzas samarbete med andra sparinstitut kan man välja på flera sparkonton med hyfsad ränta så att pengarna har någonstans att ta vägen under tiden de väntar på ett riktigt ”jobb”.

När köpläget uppstår så är det bara fråga om ett par knapptryckningar innan pengarna är på aktiekontot och färdiga att användas !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *