Appar och spel kan bli dyrt, lär dig grunderna innan plattan hamnar i barnens händer.

Det blev en Ipad i julklapp till familjen i år och jag tycker precis som de flesta andra att det är en fantastisk apparat men det är ändå barnen som uppskattar den mest.

Något som däremot är irriterande är alla dessa gratisspel och farliga appar som innehåller möjligheten till köp inuti program. Exemplet med mamman som fick en räkning på 50 000 kronor efter att barnen spelat ett smurfspel har nog de flesta hört talas om och barnens lek kan alltså sluta i total katastrof för en familj om föräldrarna inte har stenkoll på både barnen och spelet.

För mig är det svårt att förstå att sånt här tillåts och är lagligt när det är så uppenbart att det bygger på att lura ungar och inte på seriösa affärer.I nästan alla spel luras barnen på ett mycket effektivt sätt att köpa något för att skynda på förloppet i spelet eller för att nå en högre status. Att köpa till exempel gems, en sorts ädelstenar som man kan kalla för spelets valuta kan kosta uppemot 749 kronor och utan dessa är spelet inte alls lika roligt och det tar mycket lång tid att komma framåt.

Stabilekonomi.se dyra appar

Jag har full förståelse för att speltillverkarna vill och måste tjäna pengar men om det skulle vara seriöst så skulle fantasisummorna som saker och ting kostar vara anpassade för barn. Okej om föräldrarna godkänner att barnen handlar upp veckopengen men då skulle en kasse låtsasädelstenar som inte har något som helst verkligt värde anpassas till ett barns veckopeng snarare än till en dagslön för en vuxen.

Nu blir det så uppenbart att affärsidén bygger på att barnen snabbt ska handla upp några tusen kronor innan de oaktsamma föräldrarna hinner sätta stopp för vansinnet. Speltillverkarna verkar ha räknat ut att de vinner mer på den metoden än på att många barn kan spela och ha roligt under lång tid och småhandla då och då med föräldrarnas godkännande.

Barnen är oftast väldigt duktiga på att lära sig ny teknik och ärligt talat så är det nog vår skyldighet som föräldrar att hänga med lite också, se till att lär dig grunderna innan plattan hamnar i barnens händer. Det är också viktigt att lära barnen vad det handlar om och att det är riktiga pengar som försvinner, perfekt läge att börja lära barnen lite om privatekonomi samtidigt.

Just Ipad har ett väldigt enkelt sätt att stänga av funktionen köp inuti appar (eng. in-app purchase), hur det är med Androidplattor och telefoner vet jag inte riktigt och det verkar jag inte vara ensam om.

Så här gör du för att undvika köp inuti appar om du har någon av Apples produkter.

Gå in i Inställningar-Allmänt-Begränsningar. Välj ett lösenord på fyra siffror, nu är du inne i begränsningar, bläddra ner till Köp inuti program och stäng av funktionen. Alldeles under köp inuti program finns Kräv lösenord och valen där står mellan Direkt och 15 minuter, här är det viktigt att du väljer Direkt annars frågar inte programmet efter lösenord igen på 15 minuter och det kan räcka för att det ska bli väldigt dyrt.

Stabilekonomi.se appar.

Det finns lite andra risker med plattorna också men här har jag hittat en väldigt bra sida för den som vill lära sig mer Pappas appar.

Jag vill även rekommendera Konsumentverkets sida som är mycket användbar och här går det att läsa mer om appar men också rekommendationer om hur du går tillväga om du blivit utsatt för speltillverkarnas girighet men också berättelser från personer som blivit drabbade på riktigt. Konsumentverket.

Det finns exempel på när pengar dragits från konton kopplade till Ipad fast ingen angett lösenord och fast köp inuti appar varit spärrat men detta är väldigt ovanligt och då pratar vi om brottslig verksamhet och bedrägerier, då blir ärendet en fråga för polisen.

Vem kunde för några år sedan tro att en treåring skulle kunna riskera hela ekonomin för en familj i ett land där man vanligtvis behöver vara minst 16 år för att spela flipperspel och 18 år för att spela om pengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *