Ett tobaksfritt Norge bra för Sverige?

Nyheten om att en norsk expertgrupp som är tillsatt av Helsedirektoratet vill att Norge ska vara tobaksfritt före 2040 väckte kanske inte så stor uppmärksamhet i Sverige, men i Norge är frågan betydligt hetare och diskussionerna handlar om ifall norskarna borde kunna ta ansvar för sin egen hälsa utan lagar som styr men också om att det inte spelar någon roll eftersom de handlar cigaretterna i Sverige ändå.

Planen innefattar ett antal steg i form av höjda åldersgränser för inköp av tobaksvaror och om förslaget blir verklighet så innebär det ett helt rök och snusfritt Norge 2040.

Något som är ganska förvånande är expertgruppens synsätt på snus, snus behöver ingen ny åldersgräns för det ska ut. De är alltså väldigt måna om att snuset ska ut ur landet så fort som möjligt samtidigt som människor ska kunna fortsätta röka i 27 år till, inte särskilt smart och med de fakta som finns så är snus betydligt mindre skadligt än cigaretter.

Idag röker ungefär 16 % av norskarna och 9 % snusar enligt norska Helsedirektoratet (en norsk myndighet under Hälso och omsorgsdepartemetet) och det är till viss del det här gänget på ca 6-700 000 personer som vi har att tacka för den svenska gränshandeln.

Norskarna handlar för runt 25 miljarder kronor i Sverige varje år och naturligtvis skapar det mängder av arbetstillfällen här, främst på mindre orter är beroendet av gränshandeln som störst och orter som Årjäng och Charlottenberg i Värmland är två bra exempel på platser som har blommat ut helt och hållet tack vare gränshandeln. Att bo granne med Norge.

Norskarna handlar förstås inte bara tobak utan shoppingen består även av alkohol, kött, godis och med så här mycket människor i rörelse så sprider sig naturligtvis de positiva effekterna av handeln till alla tänkbara tjänster och företag, skulle man göra en undersökning för att se hur många arbetstillfällen som faktiskt är beroende av gränshandeln så skulle nog resultatet bli ganska förvånande.

Även debatten om köttskatt som blossade upp i Sverige fick uppmärksamhet i Norge eftersom att billigt kött hör till de mest eftertraktade varorna för norskarna. Köttet som försvinner till Norge är inte med i jordbruksverkets statistik över hur mycket kött svenskarna konsumerar och när norskarna gör 9,5 miljoner resor till Sverige varje år för att shoppa loss och eftersom de får ta med sig 10 kilo per person så pratar vi förstås om stora volymer och då är inte det som smugglas med heller, vilket lär vara en hel del.

Även om varken förbud mot tobaksförsäljning eller köttskatt är verklighet idag så verkar det som att det kan hända saker som ändrar spelreglerna på sikt, ett förbud att sälja tobak i de norska butikerna skulle förmodligen betyda att gränshandeln ökar kraftigt om inte Norska tullen får större resurser vill säga. Som det ser ut idag så är Tullens verksamhet inriktad på betydligt grövre förseelser än att ta med några kilo kött eller en limpa cigaretter för mycket, vilket är bra för det finns som sagt viktigare saker att lägga resurserna på som narkotika och annan skit som flödar över gränserna.

Norskarna är kända för att vara väldigt rika men det gäller långt ifrån alla, i ett dyrt land är det extra tufft att leva för de som inte tjänar så bra eller av någon anledning hamnar utanför systemet och kanske finns det många norskar som är lika beroende av Sverige som Sveriges gränskommuner är av Norge.

Hur som helst så verkar det som att hälsovågen sprider sig sakta men säkert över världen och nya lagar och förbud formas för att tvinga folk att sluta använda tobak. Den största drivkraften hos beslutsfattarna är förstås samhällets kostnader för de rökande människorna och även om allt som är påtvingat har en tendens att mottas med arga reaktioner hos folk så kommer nog framtiden att bli rökfri i allt fler länder.

Runt 700 000 människor dör av rökning varje år bara i EU, mer än hela Göteborgs befolkning och därtill lider flera miljoner människor av sjukdomar bara för att de röker.

Tobak är den främsta dödsorsaken som går att förebygga och de resurser och pengar som rökningen kostar samhället är enorma och skulle så klart komma till användning bättre på annat håll. Undra vad priset på ett cigarettpaket skulle vara om det skulle bära alla kostnader som det för med sig ut i samhället?

Om Norge får för sig att bli tobaksfritt så är frågan om de går med på att deras invånare hämtar tobaken i Sverige i stället, vi får skattepengarna och de får kostnaderna. Visserligen ungefär så det ser ut idag men jag tror det skulle svida mer om all tobak kom från Sverige. Men det är klart att vad som blir nästa steg för att minska rökningen i Sverige vet vi ju inte än, något lär väll hända tids nog.

Tycker du att det är rätt att beslutsfattare går in och bestämmer på det här sättet eller ska folk klara att ta ansvar för sin egen hälsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *