Dags att vinna miljonerna?

Nu på fredag är det dags för första dragningen i Svenska Spels nya spel Eurojackpot, vinsten vid Jackpot beräknas ligga runt ca 90-300 miljoner kronor. Inte illa.

Spelet är ett samarbete mellan Tyskland, Spanien, Italien, Holland, Slovenien, Finland, Estland, Danmark, Island, Norge, Lettland, Litauen, Kroatien och Sverige så det är inte så konstigt att det blir hög omsättning och stora vinster för de som har turen på sin sida.

På Eurojackpot  gäller det att pricka in 5 nummer av 50 samt 2 av 8 stjärnnummer. Är du ensam om att få 5+2 rätt är du garanterad minst 10 miljoner euro men den chansen är 1 på 59 325 280 enligt Svenska spels hemsida. Spelet har en snabbväxande Jackpot som kan växa till hela 90 miljoner euro. Eurojackpot kostar 25 kronor per rad och vecka.

Jag har tidigare skrivit lite om spel och spelberoende och om hur mycket svenskarna spelar och visst är spel ett trevligt inslag i vardagen för många av oss samtidigt som det kan ställa till med problem för andra. I den förra artikeln om spel nämnde jag lite om hur börsen används till spel av småsparare vilket känns ganska relevant nu när många har bränt sig på  Northland Resources, en dyrköpt läxa helt enkelt.

Svenska Spel tar ett stort ansvar i samhället, svensk idrott får mycket hjälp och eftersom varenda vinstkrona går via statskassan och tillbaka till samhället så går pengarna också till sjukvård, kommunikationer, forskning, barnomsorg och hjälp vid spelberoende.

Många av de utländska spelföretagen är bara ute efter snabba pengar och de tar varken samhällsansvar eller betalar skatt, men frågan om utländska spelföretags samhällsansvar kan vinklas på många olika sätt och det finns faktiskt ett antal utländska företag som säger sig vara villiga att ta ett stort ansvar i samhället och betala skatt men deras problem är att de inte får lov att göra rätt för sig eftersom de inte får någon licens för att bedriva spel i Sverige och de får inte heller sponsra svensk idrott.

Om det kommer lite nya lagar och regler som innebär att den svenska marknaden öppnas en aning så kommer säkert de som har intresse av att bedriva seriös verksamhet få sin chans att göra rätt för sig och kanske blir det mer pengar i stadskassan och fina pengar till idrotten, men de mindre seriösa kommer nog att försvinna ganska snabbt eftersom att de plötsligt blir tvungna att dela med sig av vinsten och ta ansvar, vilket de säkerligen aldrig har haft för avsikt att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *