Bill Ackman har investerat i Procter & Gamble !

Ibland måste man vara med tidigt men ändå ha tålamod för att vara med när en trög aktie väl sticker iväg uppåt. Jag tar allt från början.

Procter & gamble grundades 1837 och är ett oerhört stort konsumentvaruföretag som äger många av världens starkaste varumärken, För att nämna några få och då menar jag verkligen några få så äger de bland annat: Ariel, Ajax, Braun, Duracell, Gillette, Hugo Boss parfym, Head & Shoulders, Pampers, Yes.
P&G har verksamhet i över 180 länder och har nu 26 varumärken som platsar i kategorin ” billion-dollar brand”
Aktien räknas som en av de stabilaste som finns och P&G har delat ut pengar sedan 1890 ( ja du läste rätt ) och höjt utdelningen 56 år i sträck. Aktien har inte presterat så bra jämfört med sina konkurrenter i år och bolaget har varnat för en något sämre försäljning. Vi får se lite vad som hänt när kvartalsrapporten kommer 3/8 imorgon fredag före börsöppning i USA.

William A. Ackman mera känd som Bill Ackman är grundare av hedgefonden Pershing Square Capital som är en aktiv fond vars arbetssätt innefattar att ändra företag från insidan genom att försöka ta plats i bolagets styrelse. De försöker förbättra lönsamheten och vill ofta plocka fram värde åt aktieägarna genom försäljning av utvalda delar av ett företag eller genom att splitta företaget i olika delar. Det kan också handla om att byta ut personer i olika lednings positioner eller att de ser möjligheter att förbättra försäljningen. Fonder av det här slaget kännetecknas också av att de gärna vill skapa högre aktieutdelningar och aktiekurs.
Bill Ackman är känd för att ligga bakom flera stora avknoppningar i företag bland annat har han bidragit till delningen av Kraft foods som ska äga rum senare i år. Han är också ansvarig för avknoppningen av Tim Horton ( kaffe, frukost och godsaker kedja ) från Wendys ( restauranger). Han har också misslyckats ibland som med företaget JCPenny.

De flesta känner nog till riskkapitalisten Crister gardell och hans fond Cevian kapital som också jobbar ungefär på det här sättet. En Svensk motsvarighet till Ackman.

Bill Ackman äger tydligen 1 % av P&G och det låter inte så mycket men då ska man ha klart för sig att Berkshire Hathaway (som Warren Buffett äger ca 32 % av) bara äger ca 2,6 % av P&G.

Vad avsikten är eller om det är någon speciell orsak till varför Ackman har köpt på sig aktier spekuleras det vilt om i finansvärlden nu, och naturligtvis är det ingen som vet något säkert. Men Bill Ackmans fond har investerat ungefär 18 % av sitt kapital i P&G vilket man får säga är en rätt tung investering. Han ska ha blivit tillfrågad om han inte tyckte att det var lite väl stor risk at gå in med 18 % av kapitalet i ett enda bolag, hans svar på frågan var att i ett företag av den här kvaliteten och med det här priset så ska det mycket till att förlora pengar. http://www.cnbc.com/id/48197296 .  Ackman har troligtvis köpt aktier vid en kurs på runt 60-64 dollar.

Oavsett vad som händer eller om det händer något alls eller vad Bill Ackman vill så ska det mycket till för att få inflytande i ett bolag som Procter & Gamble men tanken på att något skulle kunna hända är rätt spännande. Kanske Ackman och Buffett har något på gång? Skulle vi få ett scenario med avknoppningar, försäljningar eller andra stora förändringar så pratar vi om saker som tar väldigt lång tid.

Nu är det ju långt ifrån alltid positivt när den här typen av fonder hoppar in i företag och vänder upp och ner på allting, girighet och kortsiktighet är vad många förknippar riskkapitalister med.

Men en del av Ackmans investeringar har gått riktigt bra och det är inte ovanligt att nyheter om avknoppningar och annat får aktien att röra sig uppåt. Ofta räcker det med spekulationer och rykten kring vad som är på gång för att aktien ska starta sin resa norrut. Att Ackman köpt aktier i P&G har varit känt i ungefär en månad men spekulationerna har nog bara startat, kursen i ett sådant här bolag rusar oftast inte utan går upp sakta men säkert. Ett bolag som P&G har en hel del som skulle gå att göra något med, hur det skulle kunna delas upp och förbättras för att öka värdet för aktieägarna vet jag inte exakt men om Ackman och Buffett har en ide så kommer jag att lyssna.

Många hävdar att aktien är undervärderad och om man är långsiktig i ett så här stabilt bolag så får de här spekulationerna ses som en extra krydda. Ett av de stabilaste bolagen som finns och om man har tänkt köpa lite Amerikanska konsument aktier nu så kan P&G vara ett bra alternativ. Läs gärna på och bilda dig en egen uppfattning innan du överväger ett köp, det blir roligare då. Aktiekursen är ca 64 Dollar och direktavkastningen ligger då på 3,5 %
Procter & Gamble är inte med i Stabilekonomis aktieportfölj när detta skrivs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *