Leksaker till återvinning.

Stabilekonomi leksaker

Juletid och det är nu konsumtionen skenar, vi handlar mer än någonsin. Det är svårt att som förälder bromsa konsumtionshysterin, blotta tanken på att barnen skulle bli besvikna på självaste julafton är hjärtskärande och något som helt enkelt inte får hända.

Samtidigt ser du hur leksakerna på barnens rum hopar sig på golvet och jag skulle tro att de flesta föräldrar precis som jag någon gång tänkt att vad faan ska det här vara bra för, är det verkligen nödvändigt med mer leksaker?

Det är ju högst personligt hur mycket vi vill handla till våra barn men jag tror att det är viktigt att lära barnen sakers värde och förmodligen kommer vi i framtiden även förklara prylarnas miljöpåverkan för våra barn.

Jag tror att barn blir lyckligare av en viss mängd leksaker och att det är en del av utvecklingen att lära sig leka med olika saker, men jag tror samtidigt att de som köper väldigt mycket leksaker och skämmer bort barnen gör en riktig björntjänst.

Vare sig man har gott ställt eller inte så tror jag att barnen klarar sig bäst senare i livet om de fått lära sig om sakers värde och att man inte kan köpa allt, samtidigt visa barnen att äkta lycka inte består av prylar och pengar. Genom att vara lite sparsam lär man också barnen något så viktigt som att samsas att dela på något, att ha något ihop har en underskattad betydelse och är en viktig ingrediens i det sociala samspelet senare i livet.

Självklart ville mina barn ha ett Nintendo Ds var för ett par år sedan, de fick ett att dela på och det dröjde inte länge innan striderna om vems tur det var att spela upphörde och de lärde sig istället att samsas om spelet. Så här i efterhand när spelet ligger och samlar damm och ingen är intresserad av det känns det helt rätt. Hade jag köpt två spel skulle de förmodligen ha tröttnat dubbelt så fort.

Det här med att köpa dubbelt av allt för att det är flera i familjen är oftast inte nödvändigt och den här typen av överkonsumtion leder till onödiga utgifter och större miljöpåverkan. Det finns tillräckligt av prylar som vi måste köpa dubbelt av ändå som till exempel kläder och sportutrustning.

Nu kan det ju vara svårt att påverka hur mycket barnen får av släktingar och vänner och just därför kan det hända att det blir lite för mycket prylar trots allt. Att ta med barnen på en liten rensning på deras rum någon gång per år är inte så dumt, saker som de tröttnat på går utmärkt att skänka bort eller sälja föroch lite extra pengar är aldrig fel.

Då kommer i alla fall prylarna till användning någon annanstans och att skänka bort saker eller sälja dem är faktiskt en form av återvinning!

2 reaktion på “Leksaker till återvinning.

    • Oj vilket bra tips! Det här är värt att skriva om när det passar, Stockholm är ju oftast först men det här borde sprida sig. Perfekt att du fick med länken också. Väntar nu ivrigt på att få publicera ett riktigt viktigt inlägg inför jul, behöver bara godkännande på en bild och sen är det klart.
      Ha en riktigt god jul !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *