Konkurrens mot småsamhällen.

Det finns många små samhällen i Sverige som brottas med problem av olika slag, det kan vara dålig ekonomi, arbetslöshet och en minskande befolkning något som småföretagarna på orten oftast känner av först.

Bilden är från Årjängs centrum som trots gränshandel och en blomstrande kommun tappar mer och mer av sin forna glans, mycket till följd av stora köpcentrum närmare Norska gränsen som visserligen kommunen får nytta av men handeln i centrum tappar mark.

Konkurrens från andra betydligt större orter och från större företag blir mer och mer vanligt och folk åker ofta långt för att handla byggvaror, barnkläder, vitvaror eller elektronik fast det finns bra alternativ på den egna orten.

Anledningen är säkert inte alltid missunnsamhet och ren vrånghet utan en del av förklaringen finns nog i våra postlådor som fylls med reklam, storföretagen verkar inte ha någon gräns för hur mycket pengar de kan lägga på reklam och tyvärr är inte reklamhögarna något vidare för miljön.

Ett annat hot är naturligtvis näthandeln som tar större och större marknadsandelar varje år, jag skulle tro att andelarna främst tas från glesbygd och småsamhällen. Man får ofta varorna levererade direkt hem och till ett väldigt förmånligt pris.

Samhället där du bor och jobbar är alltså direkt utsatt för värsta tänkbara konkurrens och det tråkiga är att oavsett var du jobbar eller vilken befattning du har så kan du påverkas till sist.

När folk letar igenom halva Sverige efter bästa pris i stället för att först kolla på sin egen ort straffar det sig i längden när de drivande människor som ser till att det finns handel och arbete på din ort tvingas lägga ner sina verksamheter.

De som har viljan och energin att driva företag på en mindre ort betyder väldigt mycket mer för orten än vad många tror och ett samhälle utan dessa människor tappar snabbt  sitt värde.

Med dagens konsumtionshysteri är det väldigt populärt att låna upp mesta möjliga på huset, för en allmän uppfattning verkar vara att huspriserna bara kan stiga så den totalt dåraktiga låneverksamheten kan fortsätta så länge pengarna går till att höja värdet på egendomen. Folk renoverar som aldrig förr och finansierar det hela med att värdera om sina hus allt efter som för att på så vis frigöra utrymme att låna ännu mer.

Säg att alla som renoverar sina hus köper byggvaror på andra orter och alla som köper vitvaror, kläder osv köper detta på nätet, hur mycket värde ökning blir det då egentligen på de ny renoverade husen när orten får ett tomt centrum utan affärer med följden att det försvinner arbetstillfällen och arbetslösheten stiger. Mindre skattepengar strömmar in i kommunkassan, vård och skola börjar försämras vilket leder till ännu högre arbetslöshet och den negativa spiralen är igång.

Orten tappar sin glans och blir mindre attraktiv för större företag att etablera sig på och i kombination med att någon större industri tar beslutet att flytta produktionen till ett annat land blir utfallet katastrofalt.

Scenariot är inte på långa vägar unikt och förloppet kan gå fort, många småställen har fått känna på den här verkligheten och i dessa samhällen går det att hitta hus väldigt billigt om du är sugen på att flytta till en håla utan jobb och med en till synes ganska dyster framtid.

Självklart är inte köpbeteendet hos invånarna hela skulden till att små samhällen tappar mark och att orter blir mindre attraktiva men jag är vill gärna uppmärksamma hur konsumenternas köpbeteende och den ökande konkurrensen kan påverka ett litet samhälle.

Naturligtvis kan det ibland vara nödvändigt att handla på andra orter och på nätet, utbud och allt för stora prisskillnader kan vara avgörande. Företagen på små orter får se till att vara någorlunda konkurrenskraftiga med priser men i första hand se till att ge oslagbar service till kunden, vilket de ofta lyckas med.

Det kan löna sig att kolla in utbudet på hemmaplan först och kanske till och med att betala några kronor mer för en produkt eller tjänst om det skulle råka vara lite prisskillnad.

När stora industriföretag flyttar produktionen till lågkostnadsländer påminner faktiskt lite om när vi glömmer att gynna affärerna och hantverkarna på våran egen ort, fast då är det vi som flyttar jobben.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *