Årets fattigaste månad

För majoriteten svenskar är januari den månad då man har minst pengar på kontot. Statistiskt sett är den 24 januari, dagen innan löning, den dag på året som vi har det absolut fattigast. Jul- och nyårsfirandet frestar ordentligt på hushållsekonomin och den som inte budgeterat tillräckligt väl hamnar lätt i ekonomiskt trångmål. Detta märker även bankerna av. Januari är nämligen inte bara den fattigaste månaden utan även den månad på året som flest lån utan säkerhet beviljas.

Den enes död den andres bröd

Inledningen på det nya året handlar inte alls enbart om ekonomiskt lidande, helt säkert medför den ”fattiga” upptakten av året väldigt fina vinstsiffror för våra banker.  Visserligen är det för väl att vi faktiskt får låna pengar av någon, fast samtidigt kan man knappast undgå att tänka på det välkända ordspråket den enes död den andres bröd. För även om bankernas lån kan hjälpa kortsiktigt är risken överhängande att andelen kunder som inte klarar av att återbetala pengarna i tid växer. Det är också därför det är viktigt att långivare verkligen ställer krav på sina kunder och bedömer deras återbetalningsförmåga på riktigt och inte bara fokuserar på sin egen vinst.

Ta ansvar för din ekonomi

Nu kan man inte lägga hela skulden på bankerna för att många väljer att låna sig ur den temporära fattigdomen.  Det huvudsakliga ansvaret ligger hos låntagaren.  Är man vuxen och myndig har man alltid det slutgiltiga ansvaret för den egna ekonomin.  Sen kan det givetvis finnas omständigheter som gör att man mer eller mindre tvingas ta lån. Oftast handlar det om att man levt över sina tillgångar på ett eller annat vis och sedan har snöbollseffekten skapat ett kraftig underskott. Därför gäller det att sätta stopp för den negativa utvecklingen i tid.

Det bästa du kan göra är att lära dig budgetera, på så vis tar du kontroll över din ekonomi. Smartbudget är ett bra gratis onlineredskap för detta ändamål. Gratisversionen låter dig skapa en enklare översikt över din hushållsekonomi. Givetvis måste du inte skaffa ett särskilt program för att upprätta en budget, det funkar bra att använda exempelvis Excel. Välj det som passar dig och skapa en buffert som gör att det alltid finns pengar att tillgå i nödsituationer.

Försök att undvika SMSlån om du måste låna pengar

Att skaffa sig kontroll över privatekonomin är bra i förebyggande syfte, men om man redan har problem, är ett budgetprogram på nätet givetvis inte tillräckligt för att hjälpa dig. För långsiktiga lösningar handlar det om att spara in pengar genom att dra ner på sina utgifter men på kort sikt gäller det att få in tillräckligt mycket pengar för att klara räkningar etc.

Om alla andra möjligheter till finansiering är uttömda och du bestämt dig för att låna från en kreditgivare, är ett råd att göra vad du kan för att undvika snabblån / SMSlån.  Det finns flera skäl till detta, det främsta är att det är ett relativt dyrt lån och dessutom kan du bara låna i en kortare period, vilket gör att du snart sitter med samma pengabrist igen. Då har du dessutom ytterligare räntekostnader att betala.

Lån av den här typen hamnar ofta hos inkassobolagen och då ökar avgifterna ytterligare. Det kan även gå hela vägen till Kronofogden om du inte aktar dig. Ifall du bestämt ska låna pengar kan du i första hand se efter ifall du kan belåna din bostad ytterligare eftersom detta är den billigaste formen av lån. Nästa steg är att titta på ett vanligt privatlån, som ofta har en låg ränta och minst ett års löptid.

Bäst är givetvis att få in pengar på annat vis. Kan du låna från vänner eller familj är det bra då det ofta kan vara räntefritt och med lite mer frikostiga villkor gällande t ex återbetalning. Du ska givetvis se till att du kan betala tillbaka ordentligt då man inte gärna vill vara skyldig familj eller vänner pengar nån längre tid. Annat sätt att få in pengar är att t ex sälja saker som man har hemma men som man egentligen inte behöver / måste ha. Det är så klart mestadels en akut fix på en tom plånbok.

Ett kreditkort kan vara en lösning för kortare tider av pengabrist. I januari är det ofta extra tomt på kontot och då kan man kanske använda sitt kreditkort för att handla mat eller betala någon räkning. Där har man ofta räntefri kredit i 30 – 60 dagar lite beroende på när man väljer att använda det. Man ska dock tänka på att betala in pengarna innan denna tid går ut, annars blir det ränta att betala.

I längden bör du försöka att antingen minska dina kostnader eller öka dina inkomster eller gärna både och.

3 reaktion på “Årets fattigaste månad

  1. Inget fel på sponsrade inlägg, men det rimmar illa att driva bloggen ”stabilekonomi.se” och samtidigt försöka lura in sina läsare till sms-lån. Skärpning! 😉

  2. Är det ett skämt att artikeln, som har ett viktigt innehåll, omgärdas av låneannonser?
    Inga lån till konsumtion! – är det enkla budskapet. Lättare sagt än gjort om plånboken är tunn men faktiskt allra viktigast just då.

  3. Det var illa att budskapet som jag ville förmedla med detta inlägg hamnade i skuggan till följd av annonseringen. Tar till mig kritiken.

    Tanken var aldrig att ”lura” någon att ta lån. Budskapet är snarare att med långsiktig planering undviker man att hamna i en situation där pengarna tar slut. Håller med Grönvita till 100% mycket bra uttryckt. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det är upp till var och en att göra sina val.

Kommentarer inaktiverade.