Är köttdebatten slut eller bytte den bara fokus?

stabil-ekonomi

Jag hade egentligen inte tänkt att skriva något mer om köttet och debatten svalnade ganska fort i media men ett litet inlägg till får det bli innan det är färdigt för min del.

Jag ser att det finns många som tycker att Jordbruksverkets rapport misstolkats och att  diskussionen om köttskatt har fått för mycket uppmärksamhet och blivit felvriden, kommit att handla om helt andra saker så att säga.

Jag håller med till viss del men samtidigt är jag glad för att det som har skett fått sådan genomslagskraft i media, nu efter att ha vridit och vänt på köttskatt, subventioner, naturbete, bönder, veganer och mycket annat så vet alla inblandade hur viktig den här frågan är för folket och förhoppningsvis leder det till att beslutsfattare och alla andra som jobbar med den här typen av frågor tänker igenom sina beslut ordentligt innan de genomför något för en gångs skull.

Fel beslut handlar inte bara om att äta kött eller inte något som somliga inte verkar förstå och jag vill påstå att om de inte har förstått det så tillför dessa individer heller inget av värde till debatten.

Vi har ännu kvar lite av det traditionella odlingslandskapet med öppenhet, hagar,ängar och betande djur i Sverige, vilket leder till mångfald av djur och växter och fina landskap. Att kunskapen om lantbruk finns kvar i landet är viktigt, det finns faktiskt saker som måste läras ut på plats för att inte kunskapen ska gå förlorad, allt går inte att lära sig av böcker eller på nätet. Att medvetet förstöra kunskapen om hur man skaffar fram mat till befolkningen är ju ärligt talat inte särskilt smart.

Visst äter vi väldigt mycket kött som belastar miljön på flera sätt innan det når fram till våra kök och visst behöver vi göra något för att minska miljöpåverkan men det är fortfarande inte fel att äta kött, gärna av rätt sort och i lagom mängd.

Det här är inget konstigt alls och både Naturskyddsföreningen och WWF är väl medvetna om situationen vilket också går att läsa här och här.

Jag tror att den här debatten har varit nyttig för alla och visst kommer jag tända grillen även nästa sommar men nu kommer jag lägga ännu mera tid på att välja kött med omsorg men framför allt så är det viktigt att tänka mer på vilka val vi gör i det vardagliga livet och kanske skära ner lite på de middagar som belastar miljön mest.

Tjatet om kött kanske har fått fler att bli mera medvetna och förhoppningsvis så dyker det upp tydligare märkning på produkterna så att vi konsumenter får det lättare att välja rätt.

Inte minst Findusskandalen som har blossat upp visar hur svårt det kan vara att veta vad vi stoppar i oss och även om det inte är Findus fel att det finns oseriösa underleverantörer så är nog tyvärr detta bara toppen av ett isberg. Som vanligt när det finns pengar att tjäna så för det med sig massa skit, allt räknas i vinstkronor.

Just att äta häst behöver inte vara fel men det som är poängen är vilka missförhållanden hästarna har blivit utsatta för och vad som har stoppats i dem och om de ens skulle blivit godkända som livsmedel i Sverige om all fakta fanns på plats.

De står och snackar på nyheterna om att tusentals hästar försvinner spårlöst varje år och kanske finns en del av den förklaringen här, en granskning av hästvärlden från Djurens rätt från 2009 och om allt som står i den stämmer så är det ganska skrämmande. Den handlar om obesiktigade hästar och om hur tiotusen hästar försvinner varje år, med tanke på vad det kostar att göra sig av med en gammal häst så kan det säkert vara frestande att sälja hästen till en främling som sedan ser till att den slaktas illegalt, antingen i Sverige eller utomlands. Ganska enkelt att föreställa sig hur djuren behandlas på ett illegalt slakteri.

När det gäller skatter så ät det bästa trots allt om vi kan styra utvecklingen själva istället för genom mer byråkrati och ett mer komplicerat skattesystem, om ingen vill äta kött som inte är bra för miljön eller som kommer från misskötta djur så kommer fler företag satsa på rätt typ av kött och förhoppningsvis blir det dessa som tjänar pengarna.

Just det här med märkning kan vara något att lära sig mer om och kanske skriva några rader men inte just nu, för nu är tjatet om kött färdigt för den här gången i alla fall på den här bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *