Anti Scampi och Sino Agro Food.

Känner du igen Anti Scampi? Kampanjen mot jätteräkor som Naturskyddsföreningen har jobbat med som har gjort att tusentals privatpersoner, butiker och restauranger skippar en av världens största miljöbovar. Offra gärna en och en halv minut och se filmen för att förstå hur dessa räkor ställer till det för miljön men också för fattiga människor, eller gå in på Naturskyddsföreningens blogg där finns det intressanta artiklar för den som vill läsa mer. När det finns en väldigt enkel lösning på ett stort problem så är det förstås bra om vi väljer den rätta vägen och skippar jätteräkan helt.

Att uppskatta problemet rent värdsligt är förstås svårt, det här är ju bara ett av alla problem som skulle behöva lösas för att göra en bättre värld och det är just det Naturskyddsföreningen kämpar för.

Finns det ekologiska jätteräkor? Enligt de flesta som är insatta i branschen så gör det inte det, men nu verkar det som att det finns en ny metod att utvärdera om alla fakta stämmer. Det kinesiska bolaget Sino Agro Food som förmodligen snart blir börsnoterat i Sverige ska ha utvecklat en egenpatenterad metod för att producera helt ekologiska räkor. De satsar på yngelproduktion inomhus i bassänger med drickrent vatten (lite salt) helt utan skadliga tillsatser o antibiotika och räkorna är dessutom certifierade för Europaexport, även om det inte lär komma några räkor hit som det ser ut idag på grund av att man får betydligt mer betalt i Kina.

Om eller snarare när det blir börsnotering så kommer självklart uppmärksamheten kring bolaget att öka och som bekant så går det inte att gömma något för media, därför går jag rakt på en av de saker som kan komma att få negativ uppmärksamhet. Enligt Jordanfondens hemsida (Svenska Jordanfondens medlemmar kontrollerar en ganska stor del av aktierna i Sino Agra Foods ) så köper lokala odlare en stor del av ynglen som Sino Agro Foods producerar ekologiskt, hur ekologiskt dessa lokala odlare sedan förädlar ynglen är en annan historia som förmodligen inte är lika rolig.

Sino Agro Foods har förutom räkor mycket annat att erbjuda i en värld där efterfrågan på ekologiskt mat ständigt ökar, fiskodlingar, grönsaker och köttproduktion från biffkor, därtill framställning av organisk gödsel med bas i de egna kornas spillning. Den här verksamheten är så gott som helt skattefri i Kina eftersom regeringen vill gynna matproduktionen och först vid förädling av produkterna som dotterbolagen står för kommer skatten in i bilden.

Sino Agro Food är i dag noterat på en så kallad Pink Sheet-lista i USA, vilket kan jämföras med Aktietorget och NGM, värderingen och förtroendet för den här typen av bolag är låg och risken är naturligtvis mycket hög men om affärsmodellen håller så kanske det kan komma att ändras.

Jag har talat med Nisse Sandberg som är så att säga spindeln i nätet och alltså den man som håller i många av trådarna i Jordanfonden och Sino Agro Foods, och han menar att vid börsnoteringen i Sverige så kommer det komma ut ett omfattande informationsmaterial och en total genomlysning av bolaget som sätter alla tveksamheter åt sidan och kanske intresset istället riktas mot att Sino Agra Foods är ett förstaklassens ekologiskt matvaruföretag. Intressant är också bolaget gynnar lokala bönder och hjälper dem att få lönsamhet genom samarbeten och eftersom maten redan betraktas som ett problem i Kina så är lokala politiker mycket positiva till Sino Agra Foods verksamhet vilket underlättar för att få till snabba beslut i viktiga frågor.

Bolagets utdelningspolicy är att dela ut omkring 8 % av vinsten och börsnoteringen i Sverige kommer inte innebära någon möjlighet att teckna nya aktier utan är enbart en fördelning av befintliga aktier.

Jag vill förtydliga att detta inte är något aktietips, men det ska bli ändå bli spännande att följa utvecklingen i detta bolag, både på börsen och i media.

Om det visar sig att bolagets prognoser är korrekta så är aktien billig enligt en analys från Placera.nu men det finns också duktiga ekonomibloggare som har kollat närmare på bolaget och en av dem är Spartacus Invest, (inlägget är från April 2012)

Vad har du för syn på bolaget och vad tycker du om jätteräkor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

3 reaktion på “Anti Scampi och Sino Agro Food.

  1. Bolaget är spännande, och kan möjligen vara en bra investering och ha något “unikt”. Men för mig finns en stor tveksamhet som jag inte kommer förbi: Om jag förstår rätt så betalar de fakturor med aktier, och jag förstår inte varför. Kassaflöde eller lån vore mycket bättre istället för utspädning. Att ge utdelning av vinsten till aktieägare är en sak, men att betala fakturor med nytryckta aktier är något helt annat. Räcker inte kassaflödet? (då borde de inte ge utdelning). Och inte kan väl ledningen anse att aktien är undervärderad om de gör på det sättet?

    Måste också säga att jag inte är så insatt, och kan någon förklara logiken eller reda ut ev missförstånd så lyssnar jag mer än gärna!

    För övrigt är jätteräkor jättegott och jag skulle gärna köpa ekologiska varianter av dem.

    • Att de betalar fakturor med aktier kände jag inte till, låter inget vidare. Jag har ingen bra koll på bolaget, vet i stort sett bara det jag fått reda på när jag pratade med Nisse, låter spännande men man behöver inte leta länge för att hitta frågetecken. Blir spännande att se om alla oklarheter får ett svar i samband med den svenska börsnoteringen..

  2. Den som lever får se…men att man betalar med aktier spelar ingen roll om man är långsiktig, man kan ta marknadsandelar och skaffa sig konkurrensfördelar som annars inte vore möjligt, som Ni säkert har sett om ni följer bolaget är att en ihållande expansion pågått under många år och bara fortsätter…detta hade aldrig varit möjligt, om man inte jobbat som man gör. Fundamenta kommer snart att ta över och då köper man inte ett tillväxtbolag för pe 1. Ha d gott och lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *