Dags för lite spartips!
Ljusslingor, stjärnor och adventsstakar lyser så här års upp vintermörkret och allt känns genast lite trevligare när vi har adventspyntat våra hem.
Julen är den tid på året som vi slösar mest med el och det är också den tid på året när elen är som allra dyrast.
Att byta ut så mycket som möjligt av det gamla pyntet med glödlampor mot nya slingor och julgransbelysningar med ljusdioder eller LED-lampor sparar en hel del pengar.
Ett annat bra tips är att använda en timer till utomhuspyntet, då kan du enkelt ställa in vilka tider du vill att ljusen ska vara på. Till exempel kan det vara trevligt att mötas av den vackra utomhusgranen eller ljusslingorna på altanen när du kommer hem från jobbet och ställa in så att det släcks ungefär när du brukar gå och lägga dig. På dagen syns ju ljusen inte ändå och mitt i natten är det inte heller någon vits att ha på belysningen.
Timern betalar sig snabbt och förutom pengar så sparar man även lite på miljön, visserligen lite men det är ändå något.
Här följer några exempel på vad julen kan kosta om du har tänt 24 timmar om dygnet i 44 dagar advent till tjugondag. Elkostnad 1,5 kr kWh.
- 3st utomhus ljussligor 600 lampor 0.17W = ca 160 kr
- 3 st vanliga adventsljusstakar 3 W per lampa =63W =ca 99 kr
- 3 st LED adventsljusstakar 0,1 W per lampa=2,1W = ca 3,5 kr
Skillnaden på vanliga lampor och LED lampor blir väldigt tydlig och då är dessutom livslängden betydligt längre på LED lamporna plus att de inte är lika känsliga för stötar.
Även skillnaden på att ha tänt 24 timmar om dygnet eller till exempel 8 timmar är ganska avgörande för kostnaden.
Väldigt enkelt tips och vi pratar inte om några stora summor att spara men när det går att spara och göra en insatts för miljön på samma gång hur enkelt som helst och helt utan att ge avkall på stämningen så tycker i alla fall jag att det är bra.