Trump visar varför självkontroll är så viktigt

Donald Trump är ett ypperligt exempel på varför det är så viktigt med självkontroll. Inte för att han har någon utan just för att han saknar den. Att kunna hantera sin vilja att göra eller säga saker och att vänta och fundera innan man gör och säger saker är extremt viktigt. Det är sådant som verkligen påverkar hur bra beslut man tar eller om man råkar säga något dumt (eller smart).

Att handla när man är hungrig eller att försöka ha en lugn och produktiv diskussion med sin partner när man är arg leder ofta till problem. Det går inte att vara helt objektiv i dessa lägen och slutar med att man köper för mycket / onödig mat eller att man grälar snarare än hittar lösningar. Därför bör man vänta med att handla tills efter man har ätit eller diskutera efter att man har lugnat ner sig och hunnit bli lite mer medgörlig.

Det funkar på ungefär samma sätt med sin egen självkontroll. Om man gör saker när man är arg eller upprörd eller förnärmad eller rädd så blir dessa saker färgade av hur man känner. Det går inte att ta helt rationella beslut när man inte är helt rationell helt enkelt.

Att ha självkontroll innebär inte egentligen att kunna stänga av så att man inte känner sig arg, rädd eller sårad utan bara att kunna vänta ut den känslan och lugna ner sig lite, ta ett andetag och tänka efter lite innan man svarar eller agerar. Så att man så att säga “äter innan man går och handlar”, fast mentalt.

Trump kan inte hålla sig

Trump är ett sådant tydligt exempel på när det inte blir speciellt mycket eftertanke innan kommentarer på Twitter (eller uttalanden på presskonferenser för den delen). Han har direkt tillgång till Twitter och kan skriva ett meddelande och skicka ut till omvärlden inom en minut från att dess att han funderat på något.

Om Trump har läst eller sett på tv att någon har kritiserat honom eller gjort något som han ogillar, vilket säkerligen upprör honom och gör honom arg eller irriterad i och med att hans självbild är så skev och han tror att han är guds gåva till mänskligheten, så kan han agera (genom att twittra) innan han hunnit landa i sin känsla av ilska och innan han hunnit ta ett steg tillbaka för att reflektera över vad som är en rimlig handling.

För Trumps del kanske det inte alltid spelar så stor roll, eftersom han ändå verkar vara tjurig och långsint samtidigt som han älskar att hoppa på personer som går emot honom. Han kommer förmodligen att skriva det där dumma meddelandet på Twitter även efter han har fått tid att tänka. Dock skulle de flesta andra människor agera annorlunda.

Saker man bara säger för att man är arg

Det är lätt hänt att man säger något i stridens hetta, när man är sur, som man egentligen inte menar eller som man åtminstone inte skulle ha sagt om man hade tänkt efter lite och varit lite mindre sur. I efterhand, när man har lugnat sig, kan man förmodligen ångra vissa saker som man har sagt eller gjort.

Även sådant som inte är fel, som man faktiskt känner, kan ibland vara bäst osagt av olika skäl. Du vinner inte alltid på att säga exakt det som du tänker på, även om det är sant eller om du har rätt. Många gånger kan det vara strategiskt fel att säga eller göra något, i ett läge då det är mycket bättre att bara ignorera. T ex om någon är elak så kommer man bara ge dem bekräftelse om man svarar / försvarar sig istället för att ignorera dem och tänka på något annat.

Jag som har spelat mycket datorspel online genom uppväxten och även när jag varit lite äldre har bra koll på detta problem då det är många som dör (i spelet) eller förlorar en match osv som direkt i ren ilska skriker ut saker och då handlar det nästan alltid om negativa kommentarer om andra och klag på andra.

Hade personen i fråga tagit en timeout och väntat ut sin ilska så hade det förmodligen inte kommit någon kommentar alls, eller någon klart mindre dum sådan. I ren ilska är det lätt att skylla på andra eller att slå ner på andra som vid en första anblick kanske gjort något dåligt. Men om man tänker efter och analyserar kan man förmodligen i många fall snart se att det varit man själv som gjort något fel eller att den andra personen agerat på ett visst vis av speciella skäl som man missade vid första anblicken och som dennes agerande ok.

Men när man har tillgång till tangentbordet och direkt kan skriva och få ut sin ilska utan filter eller tid att kyla av sig så kommer de här dumma och ogenomtänkta kommentarerna. Klaget, hatet, tjurigheten osv. I de flesta fall är de som spelar såna här datorspel ungdomar och barn, som inte har hunnit lära sig självkontroll eller vikten av respekt och reflektion osv. Som har en bit kvar att mogna helt enkelt. Denna ursäkt har dock inte Trump och folk som honom.

Att ha självkontroll gör allt enklare

Det handlar inte bara om att säga saker eller att kunna låta bli att säga saker, t ex om man är arg. Det handlar om det mesta i livet. Självkontrollen är alltid viktig. Att kunna fundera en gång extra innan man tar den där extra chokladbollen – kanske det är onödigt och det är många kilometer på löpbandet för att bränna bort de kalorierna? Att inte sälja av aktier i panik när det börjar gå utför – min strategi tidigare var ju långsiktighet så varför inte hålla fast vid det?

Nästan allting som man gör och säger har ett visst mått av självkontroll involverat. Att kunna ta sig tid att fundera på vad det är för information som man har fått, att analysera den och att välja ett svar / handling utifrån en intelligent process. Istället för att agera på känsla innan man har hunnit tänka efter. Det blir sällan riktigt bra när man kör på blind känsla utom möjligen i vissa uppenbara primala situationer (t ex jag hör vad som låter som ett skott från ett vapen, så ducka / göm dig fort som fan).

Det är inte lätt att alltid hantera livet genom logik och att alltid tänka efter och analysera saker innan man agerar. Många gånger reagerar man så snabbt att man redan har hunnit göra något innan man hinner inse att man borde ha tagit det lite lugnare. Men tanken är inte att man ska behöva göra detta alltid, i alla lägen. Bara att man ska vara medveten om problematiken med att säga eller göra saker när man är arg, rädd, allt för glad osv.

Om man tänker på det och kan ta till sig idén om att låta saker sjunka in och analyseras lite innan beslut så kan man många gånger undvika att göra något dåligt i stundens hetta. Man kan strunta i att köpa den där extra godisbiten, man kan låta bli att säga det där dumma till kompisen / partnern, man kan hoppa över ett dyrt köp på avbetalning för att det är onödigt och dyrt osv.

Det kommer inte att förändra ditt liv totalt men det kommer förmodligen göra att du tar färre dåliga beslut och säger färre dumma saker, vilket är ganska bra. Självkontroll är givetvis inte så enkelt så det är något man behöver öva på. Speciellt att vänta ut sin ilska och att hantera situationen efter att den första ilskan / frustrationen / ledsamheten försvunnit.

Men bara man försöker och aktivt tänker på att det finns saker att förbättra så kan det leda till att man faktiskt också blir bättre på det. Man brukar ju säga att steg 1 i processen är att acceptera sitt problem. Därefter får man försöka hitta vägar mot att bli bättre.

En reaktion på “Trump visar varför självkontroll är så viktigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *