Boktips

KOLLAPS

Energi, ekologi och ekonomi är de tre grundpelare som bär upp den industriella civilisationen, kollapsen kommer smygande och vi har historiskt sett hur storartade civilisationer har gått under, något som då vid civilisationernas storhetstid verkade omöjligt eller rent av löjligt men det hände i alla fall.

Vår civilisation som är uppbyggd på tillväxt och lättåtkomlig energi knakar redan i fogarna, ekonomin och miljön befinner sig i kris.

Visst är det enklare och bekvämare att läsa en vanlig ”thriller” med en påhittad story och veta att när man slår igen boken för att sova så är äventyret slut för den här dagen och alla bokens karaktärer och problem borta tills man öppnar boken igen. Men Kollaps ger dig en gnagande känsla av att något är fel och den känslan försvinner definitivt inte för att du slår igen boken.

Boken är inte en enda stor katastrof snarare tvärt om, allt eftersom man läser så förstår man att en kollaps inte innebär slutet utan istället en möjlighet att bygga upp något nytt och bättre än det gamla. Samhälleliga sammanbrott behöver inte vara så skräckinjagande om vi är väl förberedda.

Boken är skriven av David Jonstad som är skribent på klimatmagasinet Effekt, författare och frilansjournalist.

Jag läser många böcker som inte hamnar bland boktipsen på Stabilekonomi just därför att jag bara vill rekommendera böcker som jag verkligen tycker är bra, i det här fallet kan jag bara säga-Läs den!

Pengarna är dina !

Boken är skriven av Ylva Yngveson som är civilekonom och har många års erfarenhet av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Hon är även chef för institutet för privatekonomi Swedbank och sparbankerna.

Boken liknar ingen annan bok om ekonomi som jag har läst och den tar med sina 159 lättlästa sidor med dig på en resa genom hela livet.

En resa som för de allra flesta av oss kommer att innebära medvind såväl som motvind och varje del av resan innehåller detaljer som vi bör känna till för att undvika problem inför resten av färden.

Pengarna är dina berör många ämnen till exempel ung, sparande, kärlek, familj, boende, räntor, inflation, separation, pension, arv, och den tar också upp andra viktiga ämnen som den försämrade välfärden och behovet av skyddsnät och försäkringar.

Efter att ha läst boken får man en känsla av att förstå hur allt hänger ihop och på så vis får man möjlighet att påverka sin egen situation till det bättre, för de beslut vi tar idag eller inte tar får garanterat konsekvenser för vår framtid och precis som Ylva skriver så blir det aldrig riktigt som man tänkt sig.

När jag läst sista sidan och slog ihop boken tänkte jag direkt att den här boken borde alla läsa, gärna i unga år. Tänk vad mycket problem folk hade besparat sig då.

Något jag vill ge extra uppmärksamhet är sambandet mellan förhållande och ekonomi, evig kärlek blir mer och mer ovanligt och det är mycket att tänka på om allt i ett förhållande ska gå rättvist till. Oftast är det någon av parterna i ett förhållande som är ekonomiskt svagare vilket kan bli katastrofalt vid en separation efter många år ihop. Läs boken och låt sedan din partner läsa den, många konflikter kan undvikas och förutsättningarna för förhållandet blir nog ljusare om båda är medvetna  om hur allt fungerar.

I ett allt tuffare samhälle med högre krav och försämrade skyddsnät faller mer och mer av ansvaret för att klara sig på oss själva och känslan säger mig att stora delar av befolkningen inte har förstått det än. Att läsa Pengarna är dina ger dig kunskap och råd om vad du ska tänka på i olika delar av livet.
Boken ges ut av Brombergs Bokförlag, det lilla förlaget med de stora författarna.

 

Kulor cash & kosing.

Kulor, cash & kosing : konsten att få ut mer av sina pengar

En mycket bra bok för de som precis har fått upp intresset för sin egen och sin familjs ekonomi. Förklarar på ett enkelt sätt det mesta inom vardagsekonomi och kommer nog inspirera många att ta tag i sin ekonomi och få mer pengar över varje månad. Boken innehåller enkla råd och mycket fakta om olika situationer i  livet och även om man känner sig ganska påläst så känns ändå boken intressant för den tar upp många ämnen och är verkligen lättläst. Ta kontroll över dina pengar och ta de första stegen mot ett rikare liv.

 

Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin.

 

Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin

En mycket bra bok för de som har tänkt att börja spara. Vem som helst som inte sparar idag kommer nog att börja spara efter att ha läst den här boken, man får helt enkelt inspiration för att ta tag i sitt sparande. Boken ger värdefull kunskap om ränta på ränta effekt och aktiesparande. Den ger också värdefulla insikter om det här med avgifter och en bra inblick i vad det finns för finansiella instrument och riskerna med dessa. Enkel och lätt att förstå. Att fastna i en spännande deckare och inte kunna sluta läsa är en sak men hur kan det hända när man läser en bok om ekonomi ?

 

Anthony Bolton-Investing against the tide

Bok på engelska. Mycket bra bok för den lite mer erfarna investeraren, Anthony Bolton en av Storbritanniens mest framgångsrika investerare berättar sin historia och delar med sig av allt han lärt sig under årens gång. Det här är ingen Warren Buffett historia utan handlar mer om att driva en stor fond. Även om man har Warren som förebild när det gäller investeringar så har den här boken massor att ge. Han tar upp ämnen som vad man ska titta på innan man investerar, värdeinvestering, att konstruera en aktieportfölj, risk, Hur marknaden fungerar, informations källor, teknisk analys och mycket mer.

En bok för den som redan läst en hel del om investeringar, det finns alltid mer att lära sig.

 

 

Mind your own business

 En oerhört rolig bok att ha liggandes på soffbordet och läsa i lite när man känner för det, även dina gäster lär uppskatta den. Sveriges 50 främsta entreprenörer, inspiratörer och ledare delar med sig av sina viktigaste framgångstips inom respektive expertisområde.

Varje personlighet har fyra sidor var i boken vilket gör att om jag vill veta något om ett visst ämne till exempel att lyckas med sin blogg så är det bara att bläddra fram till Isabella Löwengrip och läsa om vad hon har att lära ut i ämnet.

Det finns alltid någon intressant personlighet att läsa om eller vad sägs om samtliga drakar från Draknästet, Bert Karlsson, Anna Skipper, Charlie Söderberg och många fler.

Hur som helst så finns det massor att lära sig om mängder med olika ämnen, det gemensamma är att allt handlar om att lyckas och att boken är grymt rolig att läsa.