Bilen är en riktigt bra uppfinning som är bra till många saker. De flesta har en bil och använder den mycket i vardagen. Det skulle vara svårt att vara utan bilen men samtidigt kostar den ju även en del pengar. Det går inte att komma undan bilkostnaderna men det går att spara in lite på dem om man är smart.
De flesta familjer har minst en bil och använder den till allt från att köra till och från jobb, för att hämta och lämna barn, handla, för längre resor och semester osv. Det finns många bra användningsområden. Samtidigt så kostar det att ha bil. Den är ganska dyr att köpa men kostar även pengar att äga.
Vi ska här gå igenom lite olika tips på hur du kan spara pengar på din bil både vid köp och ägande. Det går faktiskt att spara ganska mycket pengar om man bara tar sig tid att gå igenom vilka spartips som finns och applicera dem.
1. Köp av bil
När man funderar på att köpa bil finns det vissa val som kan påverka kostnaden och ett av de största valen är mellan en helt ny bil och en begagnad bil. Ofta kan man köpa en begagnad bil till ett klart bättre pris, även utan att bilen i sig är märkbart sämre. Detta är ett bra tips för dig som vill spara mycket pengar.
En bil förlorar mycket i värde så fort någon har köpt den och kört lite med den. En bil som bara är ett år gammal och har gått ganska få mil kommer inte att vara direkt sämre än en helt ny bil om inget konstigt har skett, så som en krock. Du kanske direkt kan få 20 % eller mer i rabatt även om bilen är i nyskick.
Något annat som alltid är viktigt när man köper bil är att pruta och förhandla om priset. Det är sällan det inte går att få ner priset lite eller få något annan fördel. Ofta går det att sänka priset men om det är svårt att lyckas så kanske man istället kan få en uppsättning vinterdäck på köpet eller liknande. Även det är värt ganska mycket i sparade pengar.
Om man har en inbytesbil är det också en punkt som kan spela in en hel del. Olika handlare kommer erbjuda dig olika mycket för din bil när du ska byta in den. Kanske du kan få 40 000 kr hos en handlare och 50 000 kr hos en annan. Det kan skilja en hel del och det är värt att se vem som betalar bäst.
Det är viktigt att ta sig tid att kolla runt och jämföra bilar innan man slår till. Att bara åka till närmaste bilhandlaren och ta första bästa bilen som man ser kommer aldrig att vara speciellt smart ekonomiskt. Det kan finnas många olika alternativ, så titta runt hos många handlare och se vad de har att erbjuda.
Detta är extra viktigt för begagnade bilar då det finns ett stort utbud och alla har sina egna priser. Bilarna kan ha olika för- och nackdelar, så som att de har gått några mil längre eller att de har dragkrok eller ett år senare årsmodell osv. Kanske är det värt att offra 1000 mil på mätaren för att spara 10 000 kr t ex? Du har alla möjligheter att kompromissa för att spara pengar.
2. Finansiering av bil
Det är ofta så att man behöver låna till sin bil eftersom det rör sig om lite större summor pengar. Det är inget konstigt och detta är ett av de lån som man inte behöver känna sig dålig om man skaffar. Det är precis som bolånet också normalt ett lite billigare lån, men trots det kan det gå att spara pengar här.
För det första är det alltid viktigt att se över vilka alternativ man har när man ska ta ett billån. Det finns många banker och långivare att välja på och det är inte helt uppenbart vilket alternativ som kommer vara bäst. Normalt brukar man kolla hos sin egen bank i första hand då de gillar att man samlar sina bankaffärer hos dem. Det är inte omöjligt att man kan få en bra deal hos dem.
Dock ska man inte vara rädd för att kolla andra alternativ om egna banken inte känns så bra. Det finns andra långivare att undersöka och man kan även kolla upp vad bilhandlaren erbjuder för finansieringslösning. Många handlare har egen bilfinansiering och om du väljer att använda den kanske du kan få lite bättre pris på din bil.
Det är inte så svårt att jämföra billån och det är klart värt att ta sig tiden att göra detta. Du kan exempelvis kolla in på https://advisa.se/billån/ och se vad du kan få för ränta och villkor på ditt lån. Tänk på att du bör kolla över din ekonomi och se till att du har tillräckligt stora marginaler för att ha råd med ett bilköp, så att du inte får en allt för ansträngd ekonomi.
3. Bilförsäkringen
Precis som med allting som du köper, varor eller tjänster, är det viktigt att jämföra dina alternativ innan du väljer. Det kan skilja ganska mycket i pris på olika bilförsäkringar, varför det blir viktigt att undersöka marknaden innan man gör sitt val. Det kan man spara ganska mycket pengar på.
Du kan även fundera på vilken typ av bilförsäkring som du behöver. Det finns tre alternativ här i normala fall och det är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkringen måste man ha enligt lag och den ingår i de andra varianterna också. Helförsäkringen innehåller även en vagnskadeförsäkring, alltså ersättning för skador på din egen bil om du råkar ut för en olycka.
Även om en helförsäkringen är vanligast så finns det tillfällen då en sådan kan vara onödig. Om du har en helt ny bil eller en gammal bil kan det mycket väl räcka med en halvförsäkring. Nya bilar kan komma med en vagnskadegaranti, vilket i princip är samma sak som en vagnskadeförsäkring. Det är ingen idé att ha dubbla försäkringar för samma sak och då kan man välja en halvförsäkring tills dess att garantin har gått ut.
För gamla bilar kan det eventuellt också vara värt att fundera på att gå ner på en halvförsäkring. Då handlar det om vad din gamla bil har för andrahandsvärde, din självrisk och vad din försäkring kostar osv. Med tanke på att det är en del skillnad i pris på hel- och halvförsäkring så kanske det helt enkelt inte är värt att ha en vagnskadeförsäkring på en så pass gammal bil. Du kan räkna lite på det och se om kostnaden är högre än vad du kan få ut på försäkringen om något skulle hända.
Läs fler tips för att spara pengar på bilförsäkringen
4. När du kör bilen
Det uppstår givetvis en del kostnader när du använder bilen så som bränsle, underhåll och service / reparationer osv. Plus att du måste betala bilskatt varje år. Delvis kommer dessa kostnader alltid att finnas där och det är helt enkelt något som man får budgetera för om man vill ha en bil.
Vissa kostnader kan man dock alltid trimma lite på olika sätt. Det finns många tips på hur man kan köra mer effektivt och på så vis förbruka mindre bränsle. T ex se till att däcken har rätt lufttryck och att man planerar sin körning så att man inte gasar eller bromsar i onödan, utan håller en jämn hastighet. Titta gärna efter fler specifika tips på hur du kan köra mer bränsleeffektivt och hålla nere kostnaden.
Bilskatten kommer man inte undan då den alltid finns där. Det man kan göra är att kolla efter bilar som har lägre skatt. Det kan variera en del mellan olika bilar och det finns klart dem som har lägre skatt. Ofta får man lägre skatt om bilen är mer miljövänlig. Du kan t ex skaffa en miljöbil, så som en hybrid, som är skattebefriad i ett antal år. Då slipper du skatten helt i några år, vilket kan spara flera tusenlappar, och dessutom är skatten vanligen låg på dessa bilar när du väl måste börja betala den.
När det gäller service och reparationer så är också detta något man får räkna med. Oftast är det bäst att utföra regelbunden service på bilen istället för att snåla in på detta. Även om man spenderar pengar mer regelbundet så förhindrar man också att saker går sönder och risken att få en riktigt stor utgift minskar. Det brukar dessutom även betala sig när man ska sälja bilen eftersom du oftast får ut mer pengar för en bil som har servats ordentligt och har en komplett ifylld servicebok.
Om du skulle råka ut för något som måste repareras så finns alltid möjligheten att göra jobbet själv om man bara är hyfsat händig eller om man känner någon som är duktig på bilar. Det kanske inte går att göra alla reparationer själv men vissa saker kan man lugnt göra, utan några stora problem. Det är givetvis bekvämare att lämna in bilen på en verkstad men du får även betala ganska mycket extra för att någon annan ska göra jobbet åt dig. Väg fördelarna och nackdelarna och besluta vad som är viktigast.