Spel och beroende

Spel

Spel kan förverkliga alla dina drömmar det kan också slå ditt liv i spillror. De flesta har någon gång drömt om att vinna stort, om att göra sig snabba pengar helt enkelt om att bli rik utan uppoffring.

Det finns idag obegränsat med spel av alla de slag, lätt tillgängligt vart vi än befinner oss. Det gemensamma för allt spel är att du satsar och tar en risk, chansen består i att du kan vinna det som de andra förlorar. Anordnaren av spelet tar sin andel och går sällan lottlös.

Spel kan vara en krydda i vardagen, en gnutta hopp om ett bättre liv eller en dröm att slippa sitt tråkiga arbete. Det är också fyllt av spänning och känslor, en härlig känsla kan vara att ha rätt. Bekräftelse på att man räknade ut hur fotbollsmatchen skulle sluta eller vilken häst som hade bäst form för dagen. Att ha fler rätt på V75 eller stryktipset än vad kompisarna hade kan vara en skön känsla även om det inte resulterade i någon vinst. I vissa spel kan du öka dina vinstchanser om du är duktig eller genom att lägga ner tid och studera.

Spel kan delas in i många kategorier men framförallt en sak är viktig, snabba spel som ger spelandet en direkt kick som till exempel spelautomater där man kan vinna direkt, en snabb insatts och resultatet i nästa ögonblick är mycket farliga och anses vara lättast att bli beroende av.

Att spela på stryktipset eller V75 innebär ofta att gå och klura några dagar och kanske sedan lämna in sin rad flera timmar eller dagar innan spänningens ögonblick kommer. Den sortens spel ger också betydligt mer för pengarna, ett stryktips kan man ju följa på TV en hel eftermiddag. Just därför att den sortens spel inte är så impulsiva så räknas de inte som lika farliga, men visst är de också beroendeframkallande.

Samhället vi lever i ställer enorma krav och allt för mycket handlar om att ha råd eller inte ha råd, samtidigt matas vi med budskap om att tjäna snabba pengar och bli lyckliga. Många människor är lättpåverkade och är de i behov av pengar så blir de extra sårbara. Spelberoendet ökar stadigt och människor spelar sönder sina liv, det har till och med gått så långt att spelberoende kanske snart klassas som en sjukdom. Följden av det skulle förmodligen bli att skattebetalarna får en utgift till.

Svenska spel ägs av staten och tar ett stort ansvar på den svenska spelmarknaden värt att tillägga kan vara att Svenska spels vinst går till statskassan och därmed också till hjälp vid spelberoende, barnomsorg, äldrevård, forskning och svensk idrott mm. Hundratals utländska spelföretag slår sig in på den svenska marknaden vilket gör att just nätcasino och andra snabba spel ökar kraftigt. Just det faktum att man numera kan logga in och spela bort en slant  från sin mobil under tiden man sitter i bussen eller när som helst det finns en minut över är nog en bidragande orsak till ökningen av spelberoendet. Frågan är om de utländska bolagen tar det ansvar i samhället som krävs eller om de bara är intresserade av vinster ?

När spelberoendet börjar smyga sig på blundar ofta offret och vägrar inse vad som håller på att hända, med en splittrad familj och stora spelskulder kan uppvaknandet bli väldigt obekvämt. Det kan ta många år att rätta till ekonomin för en tidigare spelmissbrukare men ibland förstörs viktigare saker än pengar. Människor som familj, släkt, vänner och till och med barn kan komma i kläm på ett sätt som blir väldigt svårt att reparera.

Testa om du ligger i riskzonen här på Svenska spel.

Ungefär 260 000 anhöriga lever med en person som har spelproblem och runt 76 000 barn bor i ett hem där det finns spelproblem. (Statensfolkhälsoinstitut 2010)

Så fort jag hör något om problem som vuxna ställer till men som barn far illa på så tycker jag att det är bedrövligt, hoppas verkligen att du inte är en sån som springer och köper trisslotter varje gång du handlar för att sedan klaga på hur dyrt det är att ha barn.

Även börsen är för många ett rent spel, samma känslor, samma kickar och strävan efter snabba pengar. Stora insatser på högrisk aktier som kan gå upp eller ner med halva sitt börsvärde på en dag eller andra instrument som rör sig mycket är populära att handla i.

Även de som använder börsen som ett spel har större vinstchans om de är skickliga på sin sak, men det är ytterst ovanligt att någon klarar tjäna stora pengar i längden genom att spela på börsen. För de flesta småsparare som försöker blir det en dyrköpt läxa.

Det finns inga snabba eller enkla pengar, inte utan enorm tur. Chansen att bli miljonär på spel är väldigt liten och den ökar inte nämnvärt för att du spelar mer.

För de som har karaktär och ekonomi som tillåter kan spel vara ett roligt nöje och en krydda i vardagen. Det kan också vara ett sätt att ha trevlig och umgås med vänner och naturligtvis om lyckan är med dig så kan du få ekonomi till att uppfylla alla dina drömmar !

Svenskarna spelade 2010 för ungefär 2,48 % av sin inkomst enligt Lotteri inspektionen och det betyder grovt räknat att vi spelar för runt 5400 kr varje år. Det är en helt ok summa att spara istället, uppdelat på månadssparande blir det 450 kr. Statistiken är förstås inte helt rättvis eftersom somliga spelar för väldigt stora summor och andra spelar inte alls.

Själv spelar jag ganska lite istället föredrar jag börsen, och som långsiktig investerare i direktavkastande bolag så befinner jag mig väldigt långt ifrån att använda börsen till spel. De investerade pengarna ger direktavkastning som återinvesteras och på så vis stiger för varje år som går, det är vad jag kallar JACKPOTT !

 

Annat beroende.

Alla är vi förmodligen medvetna om vilka risker vi tar när vi dagligen röker eller snusar. Att rökning dödar är bevisat och alldeles självklart ändå fortsätter vi att dra i oss skiten och vägrar sluta.Somliga börjar snusa istället för att röka för det verkar ju vara lite nyttigare och så skadar det ju ingen annan.

Hur som helst så är inget av det nyttigt och eftersom den här bloggen handlar om ekonomi så ska vi ta en snabb titt på de ekonomiska konsekvenserna av att vara beroende av nikotin oavsett form.

I det här läget är det ännu fler som blundar och per automatik sätts en spärr in i skallen, naturligtvis eftersom vi är beroende.

-Cigaretterna är det sista jag skär ner på, nån måtta får det vara !

Det här beteendet blir ännu mera underligt när man väger in att man dör av det.

– Det sista jag ska dra in på när jag och min familj har det svårt ekonomiskt är det som dödar mig, det ska jag i alla fall ha kvar för det är jag värd så jobbigt som jag har det !

Nikotin och belöningen det skänker för den som är beroende kräver mer och mer för att uppnå samma effekt och för att man ska känna sig nöjd och glad.

Har man kommit upp i den nivån att man använder till exempel en dosa lössnus per dag och priset är ca 52kr per dosa så kostar det ju ungefär 1600kr i månaden. Har man som ganska många en lön på ungefär 16000kr i månaden efter skatt så innebär det att man snusar upp 10% av sin inkomst, och det är skattade pengar vi pratar om !

Om man inte har karaktär nog att sluta helt och istället väljer att en dosa snus ska räcka i tre dagar, då har man alltså sparat 1100kr. Man skulle kunna säga att man höjt sin månadslön med nästan 7 % !  Vilket år hade tex kollektivanställda en sådan löneökning senast ?

Det jag vill ha sagt med detta är att väldigt många kan förbättra både sin hälsa och sina ekonomiska förutsättningar genom att ta fram lite jävlar anamma som finns någonstans inom oss alla.