Konsumtion och status.
När vi sitter i vårat hem och tittar på vad grannarna eller arbetskompisarna har och vad de gör så är det lätt att dras med i en vaneföreställning om att alla andra har det så bra och har råd med så mycket.
– Nu ska Anderssons till Thailand igen !
– Se nu har Svensson köpt ny bil igen !
– Karlsson renoverar köket fast dom precis har renoverat badrummet och glasat in verandan !
Om man tittar närmare så kanske man finner att…
Anderssons prioriterar att resa, men de har en gammal bil och inte så modernt hem. De börjar att spara till nästa resa redan vid inflygningen till Arlanda.
Svensson bara måste ha den snyggaste bilen på gatan men han reser aldrig längre än till sin lokala matbutik och har inte särskilt påkostat hemma.
Karlsson har ett hem som ser ut som taget ur en inredningstidning, Golv-värme, klinker, kakel, inglasad veranda, nytt kök, nytt badrum och du kan inte hitta ett dammkorn ens bakom kylskåpet. Men dom reser aldrig någonstans och deras bil är kanske fin men inte ny.
Där i mitten står du och känner dig otillräcklig, det är nu det är lätt att fundera på att höja lånen lite för att hänga med i karusellen. Du vill ju ha det lika bra som alla andra, det tråkiga är att karusellen går snart så fort att det är för sent att hoppa av. När den nya bilen lades in i huslånet och huset blev belånat till max då går det att ta nästa billån direkt hos bilfirman men sedan börjar utrymmet ta slut. Vägen mot skuldfällan är inte så lång som en del tror. Faktum är att det finns de som har råd att leva i den svenska drömmen fullt ut, det är även så att de flesta inte har det.
Det hela är egentligen ganska enkelt, de som inte har ett karriärs jobb, har ärvt eller vunnit en massa pengar har ganska lika inkomster och utgifter. Det skiljer inte så mycket att den ena har råd att leva som en kung och den andra som en dräng. Den största delen av befolkningen jobbar inom industri, hantverkare, vård, handel, lärare och enklare kontorsjobb och även om vissa inom denna grupp människor gör allt för att visa upp en fasad där det ser ut som att de står över sina medmänniskor så är den fasaden oftast ganska lätt att genomskåda.
De flesta av oss har utgifter som el, vatten, Tv, internet, telefon, mobiltelefon, dagis, barnförsäkring, personlig försäkring,bilskatt, bilförsäkring, räntor och amortering. Plus diverse oförutsedda utgifter.
När du fått din lön så betalar du alla räkningar och i slutet av månaden när du har handlat mat och tankat bilen ett antal gånger ser det säkert inte så häftigt ut på bankomatkvittot ?
Det du har kvar dagen före nästa lön tar du gånger tolv så ser du hur mycket du egentligen har över på ett år.
Räcker det till att:
Byta till ny bil ca vart tredje år minst 100000kr
Resa utomlands med hela familjen en gång per år ca 35000kr
För att hänga med i det senaste bör du nog renovera varje år för runt 50000kr
Svensk sommar semester eller fjällsemester varje år ca 10000kr
Nyaste telefonen varje år ca 4500kr kanske ser det snyggt ut om ungen har en också ? totalt 9000kr
Plus dator, läsplatta, sportutrustning och märkeskläder för ett antal tusen per år.
Ser pengarna ut att räcka ? Om ja, grattis du har tydligen runt 12000kr över varje månad. Om inte, välkommen till verkligheten.
Meningen med den här grovt uppskattade artikeln är inte att vara negativ utan bara att få oss att tänka efter lite och inte köra på för fullt i alla lägen. Naturligtvis har de flesta inte råd med allt och lösningen är ofta lån av olika slag. Alla vill åt dina pengar, mataffären, bilhandlaren, försäkringsbolaget, telefonförsäljaren och till och med din bank.
Om man prioriterar det som är viktig för sig och sin familj så räcker oftast pengarna till att unna sig en hel del och leva väldigt gott.
Läs mer om konsumtion och status bland blogginläggen!
Populära inlägg om konsumtion och status.