Tipsen för att spara pengar i mataffären

Spartips för mat finns det många av. En del av dem handlar om planering, att göra veckomenyer och att storhandla etc, men sådana saker kan man inte riktigt utnyttja när man väl står inne i mataffären och ska handla. Här kommer lite mer akuta tips för den som vill spara pengar idag.

Alternativa billigare märken / varianter

Det är lätt att man bara köper det man alltid har köpt och inte tänker på att det finns andra märken och tillverkare att prova, som kan vara lika bra. Ibland skiljer smaken och det är kanske inte alltid man gillar de billigare varianterna men i många fall är det liknande smak. 

En burk med majs är sällan märkbart sämre för att det är lågprismärke och då kan man lika gärna ta det billiga märket. Ibland kan billigare märken till och med överraska med bättre smak om man bara provar. Testa billigare märken eller produkter som är på extrapris. Ibland om man vill spara pengar får man också offra något litet, t ex att smaken inte är exakt lika god.

Extrapriser

Det mest uppenbara tipset är att leta efter extrapriser, kampanjer och rabatter där man kan spara pengar. Det är klart att man ska handla sådant som är extra billigt och ibland kan man försöka bygga sina måltider efter vad som är på kampanj just nu istället för att planera menyn först och sedan titta på vad saker kostar.

Det man inte ska göra är att köpa på sig en massa saker på extrapris som man inte hade tänkt köpa, eller inte har nytta av. Det är lätt hänt att man köper saker bara för att de har ett rejält nedsatt pris och det är inte dumt med stor rabatt, men om man inte hade köpt saken i vanliga fall så kan det ändå bli en onödig kostnad. Så shoppa gärna extrapriser men var smart.

Utnyttja poäng, rabattkuponger och liknande om det finns

Det är ganska olika hur poängsystem och sådant funkar hos olika mataffärer, så det gäller att ha koll på hur det är där man själv handlar. På exempelvis Coop får man poäng på varje köp och kan sedan använda poängen för att skaffa kuponger och liknande saker som ger olika fördelar. 

Det finns där en som ger 5 procent på det totala köpet och det är en bra variant att använda vid storhandling då 5 procent ändå är en del när man handlar för 1 500 – 2 000 kr t ex. Det är dock inte så mycket värt att använda en sådan när man handlar för 200 kr. Finns det några liknande varianter för andra kedjor så glöm inte att använda dem vid rätt tillfälle.

Undvik impulsköp

Något som kan kosta mycket pengar är onödiga impulsköp. Det är sådant som man inte egentligen behöver och som man borde låta bli att köpa men som ändå åker med i varukorgen. Det är ofta godis, chips och andra godsaker men kan även vara en del blandade andra saker beroende på vad man har för svagheter.

Sådana saker som åker med är ganska ofta inte bara onödiga och kostar pengar men de är ganska ofta också onyttiga och dåliga för kroppen, varför det är dubbelt bra om man kan låta bli att köpa dem. Försök hålla dig till det som står på din lista eller det du behöver till maten du har planerat och var duktig när det gäller onödiga grejer.

Stora förpackningar

Oftast finns saker i stora eller små förpackningar, som ketchup, creme fraiche, smörgåsgurka eller i princip vad som helst. Den stora förpackningen kostar givetvis mer än den lilla men det är inte det intressanta. Det man vill kolla på är kilopriset eller liknande jämförelsepris, för de stora förpackningarna är nästan alltid billigare än de mindre, vilket gör att man får mer för pengarna.

Du bör alltså i princip alltid handla stora paket istället för små paket, utom i undantagsfall såsom ifall du inte gör av med tillräckligt mycket innan produkten blir dålig. Ibland är skillnaden liten i pris men i andra fall kan det vara stor skillnad. För vissa produkter kan en liten förpackning kosta nästan samma som en större, vilket är lite knäppt men det är som det är. Se bara till att utnyttja detta för att spara pengar.

Bulka upp vid extra bra pris

Om man stöter på ett bra extrapris eller något som är ordentligt sänkt så kan man passa på att köpa på sig mycket av det, om man bara vet att det kommer att gå åt. Detta passar såklart huvudsakligen för sådant som man kan spara länge, så att varan inte blir dålig och måste slängas. Det funkar därmed bra för alla skafferivaror som pasta, ris, flingor, kryddor osv men även för många andra saker.

Många produkter som ost, ketchup, smör och vad det nu kan vara, har en riktigt lång hållbarhet, framför allt så länge förpackningen är oöppnad. Då går det bra att spara ett bra tag. Sen ska man inte glömma att väldigt många saker går att frysa in, även en del saker som kanske inte känns lika naturligt att stoppa i frysen.

Passa på att köpa på dig extra mycket om något har ett ovanligt bra pris, för en sådan chans kanske inte kommer igen. Det kan bli extra dyrt just idag men du har istället lägre kostnader över lite längre tid och sparar pengar över flera månader istället.

Kanske detta spartips inte passade 100% i artikeln om man ska vara noga men om det är just idag något är på extra bra pris så kan man ju se det som att det är idag man sparar, även om man måste spendera lite extra pengar för att kunna spara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *