Bra tips på hur du kan spara el och därmed spara pengar har alltid varit intressant men det har nog aldrig varit lika intressant och aktuellt som det är nu. Med rekordhöga elpriser och en bister vinter som väntar kan det bli ganska tufft för många hushåll. Speciellt om man har ett hus.
Lite bra tips på hur du kan dra ner på din elförbrukning är alltså förmodligen välkommet för många människor och jag ska försöka dra några av mina bästa tips och tankar inom detta område.
Innan jag börjar gå igenom tipsen kan jag börja med att nämna att jag bara tänker prata om konkreta tips som man faktiskt kan göra något med direkt. Det finns mer långsiktiga saker att tänka på som att byta till mer energisnål uppvärmning, t ex bergvärme eller till och med solpaneler.
Men alla dessa uppgraderingar och ändringar gör man inte in en handvändning och det är en större investering, så det är kanske inte det som kommer att rädda dig i år just.
Det finns även andra tips av den här typen, som kan vara bra för att minska elräkningen och spara pengar men om det inte är något som de flesta kan göra på kortare sikt så tänker jag inte prata om det nu. Du kan dock med fördel kolla upp sådant inför framtiden och investera i minskade energikostnader på sikt.
Nedan kommer några bra tips för att spara på elen:
Innetemperaturen
Detta är ett klassiskt tips. Ju lägre temperatur du ställer in inomhus ju mindre el bör gå åt för att uppnå den temperaturen. Kanske kan du helt enkelt ha en lite lägre temperatur inomhus överlag. Detta speciellt om du är en av dem som har ganska varmt som utgångsläge.
Det går också att göra olika varianter på detta. Du kan t ex välja att ändra temperaturen vissa delar av dygnet. Sänk temperaturen ett par grader på natten, när du ändå ligger och myser under täcket. När du är uppe kan du sedan ha lite varmare igen och därmed slippa frysa under dina vakna timmar.
Ett tredje alternativ är att sänka temperaturen i vissa rum, genom att stänga av element och liknande. Det kan vara ett lite mer drastiskt alternativ men om du vill spara pengar och dessutom har rum som du inte använder så ofta, kan det vara värt att fundera på. Du kan då stänga ner de rummen periodvis genom att dra ner temperaturen och stänga till dörren osv. Ju längre tider du kan ha rummet / rummen “stängda” ju mer el kan du spara.
Om du reser bort är det givetvis en bra idé att sänka temperaturen en del under den perioden eftersom du ändå inte ska vistas hemma. Se bara till att du inte kör så kallt att saker du har inomhus och som behöver en viss temperatur, t ex växter, inte tar skada. Om alla är borta under dagarna, på jobbet eller skolan osv, så kan du givetvis sänka temperaturen på samma vis och sen höja när alla börjar komma hem igen.
Om du vill vädra ur ditt hus / lägenhet kan det också vara bra idé att göra det så snabbt som möjligt. Skapa ett korsdrag och se till att luften byts ut snabbare, så slipper du ha öppet så länge. Då hinner det inte kylas ner så mycket inne.
Isolera mer
Att hålla värmen inne är viktigt för om man inte klarar det så slösar man mycket på att värma upp bostaden, för att sedan förlora värmen igen onödigt snabbt. Detta är givetvis extra viktigt ju kallare det är ute.
Börja med att kolla fönster och dörrar och se till att de inte läcker. Det är inte så dyrt att täta mindre springor och dåligt tätade fönster / dörrar. Du kan även sedan se till att det är nog isolerat på t ex vinden eller om du vill ta ett lite större jobb kan du gå igenom hela fasaden.
Det går till och med att isolera innerväggarna om man så vill. På så vis kan man styra lite mer vilka rum som är varmare, utan att tappa värmen till rum som kanske inte behöver vara lika mycket uppvärmda. Isolerade innerväggar hjälper också till att göra bostaden mindre lyhörd, vilket kan vara en bonus.
Element och uppvärmning
När det gäller element så finns det några tips att tänka på. För det första, el-element är inte speciellt bra. De är dyra jämfört med vattenburet och om man har el-element så bör man titta på att byta. Detta är dock ingen enkel fix då man kanske inte har ett sådant system i bostaden alls. Det är något man får investera i men det kan betala sig redan på några år och speciellt med dagens höga elpriser.
Se över elementen och se till att de fungerar så bra de bara kan. Man vill inte tappa någon effekt från uppvärmt vatten genom att elementet i sig inte värmer upp så bra som det skulle kunna. Lufta elementen och se till att de funkar som de ska.
Hur man placerar sina möbler kan påverka hur bra elementen fungerar. Har du en soffa eller en stor möbel framför ett element så hindrar du värmen från att spridas i rummet. Då kan det kännas kallt i rummet även om man har ställt in en lagom temperatur och man tvingas kanske höja mer, vilket leder till mer elkonsumtion. Flytta bort stora möbler och ge värmen chansen att sprida sig på ett bra sätt.
Golvvärme
Golvvärme kan ibland användas som huvudsaklig uppvärmning och då har man såklart inte detta val, men om man har golvvärme mestadels som en lyx t ex i badrum eller var det nu kan vara så kan man helt enkelt använda den mindre.
Golvvärme kostar en hel del att använda i normalfallet då den drar ganska mycket el. När elpriserna är så här höga är golvvärmen en lyx som förmodligen inte är värd pengarna. Du får helt enkelt skippa att ha det extra varmt och mysigt om fötterna. Skaffa några sköna tofflor!
Dusch, bad och liknande
Att värma upp vatten tar också en hel del på elen. Det blir därför klart dyrare att duscha och bada när det är höga elpriser. Ett bad är alltid ganska dyrt då det går åt många liter vatten när man ska bada. Långa duschar är också dåliga.
Bästa du kan göra är att ta korta duschar. Du ska givetvis se till att du blir ren, men tänk duschen bara som att du ska göra det mest nödvändiga – att rengöra kroppen. Hoppa över att stå och njuta av det sköna varma vattnet som sköljer över dig och var effektiv istället. Stäng gärna av vattenflödet helt när du tvålar in dig eller schamponerar håret. Du står ju då ändå oftast inte under vattnet då.
En sak du kan kolla på är även att skaffa vattenbesparande munstycken till duschen, samt även till andra kranar t ex i köket. Sådana kan spara in så mycket som 70% av vattenförbrukningen och detta utan att man faktiskt tänker så mycket på att det kommer mindre vatten. Det är ett bra sätt att undvika att slösa vatten. Enkel och billig fix som gör märkbar skillnad!
Hushållsmaskiner och elektronik
Ett allmänt tips är att stänga av saker ordentligt. Många saker står bara på standby, som tv och en del andra prylar. De drar därmed ström hela tiden, även när de verkar vara avstängda. Om du ser till att stänga av dem helt kan du minska förbrukningen en del, med tanke på att dessa apparater annars står på 24/7.
Du kan exempelvis skaffa dig en kill-switch som är kopplad till hela tv-rummet så att du stänger av tv, högtalarsystem, tv-spel och allt sådant på en och samma gång med en enda knapptryckning. Det kan vara lite finare grejer från Plejd eller någon annan smart produkt. Det kan dock även vara något så enkelt som en trådlöst styrd kontakt som du kan stänga av med fjärrkontroll, av det slag som finns på t ex Jula för 199 kr för ett trepack.
Att släcka lampor när man inte använder dem och att ha släckt osv i rum man inte befinner sig i är givetvis en klassiker. Det ger kanske inte lika mycket nu när vi använder energisnåla LED-lampor, men det är ändå bra att ha det i ryggmärgen att släcka när man inte behöver ha tänt. Om du inte har LED-lampor utan av något skäl fortfarande använder gamla varianterna så är det hög tid att byta och därmed spara en hel del energi.