Podcasts om ekonomi är bra för att utbilda men kräver aktivt intresse

Ingen har väl undgått fenomenet podcasts, där några pratsamma och oftast intressanta människor diskuterar olika ämnen, som du sedan kan lyssna på när du känner för det. Det finns idag ganska många olika typer av podcasts, som fokuserar på olika ämnen och ekonomi och investeringar är ett populärt ämne.

Jag som följer finansvärlden en del och t ex följer lite olika ekonomer på Twitter och liknande hittar också ganska snabbt många olika podcasts (eller poddar som de ofta kallas) som handlar om just ekonomi, aktier och investeringar. Med namn som Börspodden, Sparpodden, PrataPengar, Placerapodden osv tar de upp allt ifrån mer allmänna begrepp inom ekonomi och sparande till aktietips och pensionsfrågor.

Eftersom jag tycker att det är bra med utbildning inom ekonomi, sparande och investeringar (som kan hjälpa vem som helst att bli bättre på att sköta om sin ekonomi och att bygga upp ett bra sparande) så tycker jag givetvis också att det är bra med dessa poddar. De bidrar med något i och med att de ger tips, råd och information om viktiga saker.

Det kan även vara klart roligare att lära sig om sparande, aktier eller ekonomi genom att lyssna på några intressanta personer som pratar om detta än att läsa i böcker och guider på nätet. Det är säkerligen många som har lättare för att till sig information på detta sätt än genom att läsa.

På det stora hela är alltså dessa poddar om ekonomi och investeringar en riktigt bra grej. De kan vara mycket intressanta att lyssna på och man kan få både grundläggande kunskaper och bra tips och om man följer några väl utvalda poddar under en period så finns det mycket information och kunskap att hämta.

Poddar grym resurs för de som verkligen är intresserade

Det finns dock ett litet problem, beroende på hur man ser på det. För att hitta till dessa poddar och för att få ut så mycket av dem så måste man vara intresserad nog att aktivt söka upp dem och orka lyssna igenom dem. Det är givetvis inget problem som har med poddarna i sig att göra utan mer ett problem som rör nivån av kunskap och intresse för ekonomi hos vanliga svenskar.

För en person som har hittat ett nytt intresse och blivit väldigt sugen på att bli duktig på aktier och investeringar kan det vara perfekt att ha några bra podcasts att lyssna på. Det finns som sagt mycket bra information och tips att hämta här. Mycket att lära från kompetenta och kunniga personer som diskuterar dessa ämnen. Men det gäller så klart att man faktiskt hittar poddarna och tar sig tid att aktivt lyssna på dem.

Är man en “vanlig” person med ett moderat intresse så kommer man troligen inte att hitta eller lyssna på dessa poddar om investering och ekonomi. Detsamma kan givetvis sägas om de flesta böcker om investering och ekonomi som finns att köpa eller låna. Dessa måste också aktivt hittas och läsas.

Jag säger inte att det är ett problem med podcasts i sig utan vill mest konstatera att denna form av informations- och kunskapsdelande har så mycket potential som går till spillo. Det finns så många människor där ute som verkligen skulle behöva lyssna på dessa poddar och som säkert skulle kunna ta till sig mycket av det som sägs, men som inte utnyttjar möjligheten.

Det stora problemet ligger givetvis i att vi allmänt kan alldeles för lite om ekonomi, sparande, ränta / avkastning, aktier och fonder och annat sådant viktigt. Jag har många gånger sagt att det är ett enormt viktigt ämne att lära ut i skolan och jag tycker verkligen att privatekonomi / sparande är ett ämne som borde finnas med i läroplanen i högstadiet eller åtminstone gymnasiet.

Poddar är vardagsmat för dagens unga

Om folk hade en bättre inställning till ekonomi och sparande från början och hade en viss grundläggande koll så hade nog även alla dessa poddar om ekonomi kunnat utnyttjas så mycket bättre. Det finns som jag tidigare nämnde, många människor som kanske inte lär sig så bra genom att läsa böcker osv. Dessa personer kan mycket väl få ut mycket mer av poddarna än de skulle få från andra informationskällor.

Dagens ungdomar är uppvuxna med digitalt innehåll och podcasts är en del av vardagen för många. Istället för att bara lyssna på Alex och Sigge eller några kvinnliga bloggare som pratar om smink och killar så skulle man även kunna slänga in ett par poddar om ekonomi och pengar. Det skulle säkert inte kännas i närheten av lika avlägset som att börja läsa en tjock bok om ekonomi eller aktier t ex.

Då skulle många fler kunna få en del bra utbildning i ekonomi och sparande i sin vardag och få upp intresset en hel del dessutom. Om alla som lyssnar på podcasts regelbundet också lyssnade på åtminstone en podcast om ekonomi så skulle det säkert göra stor skillnad. Kanske kunde fler börja spara och investera pengar i aktier, bättra på sin ekonomi bli mer ansvarsfulla.

Det finns många möjligheter att utnyttja bra poddar både för att insamla information och som inspiration, för att få upp ögonen för något som man annars inte hade brytt sig så mycket om. Det viktiga är att folk måste få en mer naturlig relation till ekonomi och sparande från tidig ålder och att det blir naturligt att leta upp och lyssna på podcasts om ekonomi. Annars kommer aktie-, ekonomi- och sparpoddar även fortsättningsvis nyttjas främst av dem som redan från början har ett stort intresse för ekonomi och investeringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *