Hur mycket sparar du på att använda LED- lampor?

De gamla glödlamporna är sedan länge borta och nu för tiden är den nya standarden LED-lampor. Dessa är överlägsna både när det gäller energianvändning och livslängd, så det är logiskt att byta. Om du är en av dem som hållit fast vid gamla glödlampor eller halogenlampor och som kanske köpte på dig ett rejält lager när de började försvinna? Då ska jag ge dig några bra skäl till att byta upp dig till LED.

LED-lampor har bra färgåtergivning och finns i både varma och kalla färger, så att de kan användas både till mysbelysning hemma och på kontoret. Det finns olika nyanser och till och med möjlighet att styra färg och ljusstyrka med t ex en fjärrkontroll. Sådant kunde man helt klart inte göra med de gamla glödlamporna.

När de klassiska glödlamporna fasades ut helt och det blev mer standard att använda lågenergilampor så var dessa ganska mycket dyrare, vilket folk kanske inte var helt nöjda med. LED-lamporna är dock idag inte speciellt dyra. Det går att köpa ett 2-pack av lite lägre kvalitet för runt 20 kr hos lågprisvaruhusen, alternativt någon lite bättre modell för 20-30 kr styck.

Man behöver alltså inte direkt oroa sig för att inköpspriset ska vara orimligt högt. Det är ett helt ok pris, speciellt med tanke på hur lång livslängd en LED-lampa har. Du behöver normalt inte oroa dig för att behöva köpa en ny lampa på många år även om du använder den många timmar per dag.

Halogenlampor, som idag fortfarande är ett alternativ på marknaden, är dessutom inte heller direkt billiga. De kostar ungefär lika mycket som LED-lampor eller mer. De är dock inte lika energisnåla eller håller lika länge som LED-lampor, så även här har man bra skäl att byta.

Energibesparing med LED-lampor

En LED-lampa använder ungefär 80 % mindre energi än en traditionell glödlampa och något liknande jämfört med halogenlampor. Det är en ganska rejäl besparing. Det man ska tänka på är att lamporna i ett vanligt hem faktiskt inte är en så stor energibov som man kan tro. Om man använder dem normalt och inte har dem på hela dagen / natten så blir det inte så dyrt på ett år.

Enligt en uträkning jag gjorde på nätet där man har 10 vanliga glödlampor (40W) i hemmet som står på varje dag i fem timmar per dag och sedan byter ut dem mot LED-lampor, så skulle man då spara ca 120 kr om året. Det är ju egentligen inte några jättesummor vi talar om alltså.

Det finns dock säkert de som har sina lampor tända klart mer än så. Många har t ex fasadbelysning eller lämnar lampor tända hela natten av olika skäl. När man gör på detta vis så blir det lite andra siffror. Bara några få lampor som man har tända stora delar av dygnet (t ex under natten) ger besparingar på hundralappar om man väljer LED istället för klassiska glödlampor.

Den stora besparingen kan man förmodligen göra som företag. På ett större kontor, som har riktigt många lampor och där de står på under längre tider, kan man givetvis spara klart mer pengar på att byta till LED-lampor. Det är en enkel grej att göra – speciellt med tanke på att utbudet av LED-lampor idag är stort och att det är den nya standarden.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att en LED-lampa är mycket mer energisnål än en glödlampa eller halogenlampa, hela 80 %. Men trots detta så blir besparingen per år inte enorm, eftersom lampor inte drar allt för mycket el oavsett. Men ju fler lampor och ju längre de är tända, ju mer sparar man. Och om man nu kan spara pengar, varför inte göra det?

Livslängden är den stora besparingen

Jag skulle säga att den stora besparingen med LED-lampor kommer ifrån dess överlägsna livslängd snarare än från energibesparingen vid användning. En LED-lampa har en livslängd som är ungefär 40-50 gånger längre än en traditionell glödlampa. Det innebär att du måste köpa 40-50 glödlampor per LED-lampa.

Nu när LED-lamporna är så pass billiga och därmed inte kostar så mycket mer än vad glödlampor skulle ha gjort, så blir detta en stor besparing. En halogenlampa är dessutom inte billig heller utan kostar oftast från 30-50 kr styck. Det finns alternativ till halogen med LED-teknologi som kostar mindre eller lika mycket.

Det innebär att man kan säga att om man köper en LED-lampa för 30 kr så skulle motsvarande kostnad för en glödlampa (över hela livslängden) hamna på 400-500 kr, då man skulle behöva 40-50 stycken totalt för att klara samma livslängd. Detta om vi räknar med att en klassisk glödlampa kostade 10 kr styck. Sen ska vi ju minnas att de klassiska glödlamporna inte längre säljs, så du hade haft svårt att köpa 50 stycken sådana.

Halogenlampor finns dock fortfarande. Det finns framför allt lampor till spotlights men det finns även varianter som liknar helt vanliga glödlampor. Dessa har ungefär två till tre gånger bättre livslängd än en vanlig glödlampa, vilket skulle innebära att det gick ungefär 20 halogenlampor per LED-lampa.

Eftersom halogenlamporna är minst lika dyra som LED-lamporna så skulle besparingen här vara ganska stor. Om vi säger att priset för en halogenlampa också var 30 kr styck så skulle en LED-lampa kosta 30 kr och motsvarande halogenlampor 600 kr för samma period.

Utöver kostnaden, som såklart kan variera lite beroende på hur tur man har med sina lampor, så har man också allt jobb och krångel med att byta. Det är ju skönt att slippa och ifall det inte ens kostar något extra för att få det smidigare så är det väl givet att man väljer det bästa alternativet.

En reaktion på “Hur mycket sparar du på att använda LED- lampor?

  1. Detta förutsätter att elektroniken pallar. Min erfarenhet av led hitills är att många led lampor har sämre hållbarhet än vanliga lampor.
    Jag har dålig erfarenhet av OSRAM s led lampor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *